
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (שני) את הצעת החוק של ח"כ משה גפני (יהדות התורה) לפיצוי משפחות גבעת עמל, שפונו מבתיהן בנובמבר האחרון. הצעת החוק זכתה לתמיכת הממשלה, ותצטרך כעת לעלות להצבעה במליאה בקריאה שנייה ושלישית.
על פי הצעת החוק, שמחולקת לשני סעיפים, המפונים הנחשבים ליורשי מתיישבי הנחלות עד 1961 יזכו לפיצוי בהתאם לגודל הנכס שהיה להם. בסעיף השני יזכו לפיצויים כל מי שהתגוררו בנחלות עד הפינוי בלי הוכחת ירושה. בלשון הצעת החוק נכתב שייתכנו קשיים משפטיים בקיום הסעיף האחרון.
45 מיליון שקלים שהיו צריכים לעבור לתושבים מיצחק תשובה, אחרי שתבע את התושבים, כבר הועברו, אבל המדינה לא העבירה את הסכום שהתחייבה לו, בסך 30 מיליון שקלים, אותם ניתן להעביר רק עד סוף 2022. למרות ניסיונותיהן של חברות הכנסת גבי לסקי (מרצ) ונעמה לזימי (העבודה) לדאוג לתשלום הפיצויים לפני הפינוי, הכסף שהובטח למשפחות לא עבר יותר משבעה חודשים.
הפיצוי שהמדינה התחייבה אליו ניתן ככספים קואליציוניים למפלגות העבודה ומרצ במסגרת תקציב 2021. כדי להעביר את הכספים למשפחות נדרשת תקנה חוקתית, מכיוון שכספי מדינה יכולים להיות מועברים רק מהתקציב שמבוסס על תקנות שוויוניות ולא שמיות, ובאמצעות מנגנון משפטי שיאפשר את העברת הפיצוי. המנגנון המשפטי שדרכו יועברו כספי הפיצויים לתושבים לא נבנה עד היום.
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את החוק שהגשתי בשיתוף עם משה גפני ו@gaby_lasky לפיצוי תושבי גבעת עמל. הדרך עודנה נמשכת אבל זו משוכה חשובה שעברנו היום.
עבדנו הרבה מאחורי הקלעים בשביל הרגע הזה! תודה לכל מי שסייעו בדרך והם רבים.
כמובן שנשמח באמת רק כשהנושא יסגר לחלוטין ויעשה צדק.
— Naama Lazimi – נעמה לזימי???? (@naamalazimi) June 6, 2022
"המשפחות כבר שבעה חודשים חיות מהמעט שיש להן", אומרת ל'דבר' רונית אלדובי, תושבת השכונה. "הכתובת שלנו היא ממשלת ישראל. כמו שהממשלה יודעת להעביר פיצוי לנפגעי הקישון, נפגעי מירון ומשפחות ילדי תימן, כך היא נדרשת להעביר את הפיצוי. ח"כ גפני הגיש יחד עם הח"כיות את הצעת החוק במטרה ללחוץ על כל הגורמים לסיים את ההתעללות בתושבים, ואנו מודים לו על עמידתו לצדנו".