
"מהנתונים שאנחנו מכירים אין מחסור במורים", כך אמר היום (רביעי) אלי מורגנשטרן, רפרנט החינוך במשרד האוצר, ומי שמייצג את המשרד במשא ומתן על הסכמי השכר של המורים, בכנס אלי הורביץ לכלכלה.
"יש תחושה של מחסור, יש מחסור בכוח אדם באופן כללי במשק, אבל מספר המורים שנכנסו בעשור האחרון למערכת החינוך הרבה יותר גבוה ממספר הילדים. הבעיה היא לא מחסור, הבעיה היא הכשירות". לצד דבריו, מורגנשטרן לא הציג נתונים לגבי מחסור או אי מחסור.
הדברים נאמרו בפאנל שעסק בתפקיד מערכת החינוך בהכשרה לשוק העבודה. לטענתו של מורגנשטרן, מדובר בסוגיה שנידונה מסביב לעולם: "אפשר לראות שבשנים האחרונות התפיסה שתפקיד מערכת החינוך היא הכנה לעבודה גוברת. לצד זה, האמירה שהשקעה במערכת החינוך היא השקעה לטווח הארוך, צריכה לעמוד לצד השיקול של מהי השקעה".
בהקשר הזה, התייחס מורגנשטרן לאי המחסור, לדבריו, במורים: "אין לנו מספיק עובדים במשק הישראלי כדי להגדיל את מצבת המורים שהולכים למערכת החינוך. לכן, אנחנו צריכים לשפר את היכולות של המורים שלנו ואת ההתאמה שלהם לצרכים של המשק. צריך לעשות התאמות למורים טובים שיתאימו לצרכים של מערכת החינוך ושל שוק העבודה".
עוד התייחס מורגנשטרן לאופן המדידה וההערכה של תלמידים, נושא הנתון בוויכוח ברבים מחלקי החברה, והביע תמיכה בשימור המדידה באמצעות בחינות. "בכל פעם שאנחנו באים לדבר על התאמה לשוק העבודה, אנחנו חוזרים לשאלה השנויה במחלוקת של מדידה והערכה. יש המון ביקורת ציבורית על מבחנים, ואני חושב שמאמרו של צ'רצ'יל על הדמוקרטיה נכון גם לגבי הסיפור הזה. זו השיטה הגרועה ביותר חוץ מכל השיטות האחרות".
"אין לנו דרך לשפר את מערכת החינוך בלי לבחון את הישגי וידע התלמידים״, אמר הרפרנט בהתייחס לרפורמת הבגרויות, שעלתה גם היא במהלך המחאה. ״נכון, לא מספיק למדוד נתונים יבשים, ומשרד החינוך עושה מאמצים לבצע מבחנים מתוחכמים יותר שמנסים להראות תהליך, אבל עדיין אין לנו דרך לעשות את זה בלי מבחנים. מבחני בגרות זוכים לביקורת רבה מאוד גם מבחינת הציבור וגם מבחינת ההורים והמורים, אבל עדיין, אין לנו דרך אחרת לדעת".