דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שני כ"א בניסן תשפ"ד 29.04.24
20.8°תל אביב
  • 19.1°ירושלים
  • 20.8°תל אביב
  • 19.7°חיפה
  • 20.6°אשדוד
  • 18.0°באר שבע
  • 28.3°אילת
  • 22.6°טבריה
  • 19.6°צפת
  • 20.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חינוך ורווחה

חיים בקהילה ולא במוסד: חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות אושר בכנסת

החוק מגדיר לראשונה את זכויות הרווחה של אנשים עם מוגבלות, בהן מגורים עצמאיים בקהילה וקבלת סל שירותים מהמדינה | עלות היישום: 2 מיליארד ש"ח בשנה | שר הרווחה מאיר כהן: "התחייבנו לחולל מהפכה ואנחנו יוצאים לדרך"

שר הרווחה מאיר כהן (צילום: גילי יערי/פלאש 90)
שר הרווחה מאיר כהן (צילום: גילי יערי/פלאש 90)
אסף צבי

ציון דרך היסטורי בדרכם של אנשים עם מוגבלות לשוויון זכויות: מליאת הכנסת אישרה אמש (שני) את חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות בקריאה שניה ושלישית. החוק יגדיר לראשונה את זכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות, ויאפשר לכל אדם עם מוגבלות המסוגל לכך לחיות במגורים עצמאיים ולקבל סל שירותים מהמדינה, במקום בהוסטל או במעון. 42 חברי כנסת תמכו בחוק, שנהנה מתמיכה רחבה של הקואליציה והאופוזיציה. לצורך יישום החוק נדרשת תוספת תקציב של 2 מיליארד שקלים בשנה.

על פי החוק, אלפי דיירים יועברו ממעונות ומהוסטלים למגורים עצמאיים, בדירות בקהילה, כאשר הם מלווים בתכניות תומכות. יודגש כי לאחר יישום מלא של החוק, רוב האנשים עם מוגבלות אשר תחת אחריות המשרד, יתגוררו בדירות בקהילה והמעונות וההוסטלים יעברו למודל עבודה שונה, שבו יתגוררו בכל מסגרת 24 דיירים לכל היותר.

על פי החוק החדש, לראשונה זכויות הרווחה של אנשים עם מוגבלות מוגדרות בחוק בהתאם לאמנת האו"ם (CRPD) עליה חתומה מדינת ישראל החל משנת 2012. החוק החדש מרחיב את אפשרויות הבחירה של זכאי השירות ובני משפחותיהם. משמעות החוק כי היא המדינה לא רק תאפשר, אלא אף תעודד מעבר של אנשים עם מוגבלויות לחיים בקהילה.

במסגרת מגוון האפשרויות שיוצעו לזכאי השירות גם אפשרות לסל תקציב אישי: הקצאת מסגרת תקציבית לרכישת שירותים על פי בחירתו, צרכיו והעדפותיו האישיות של זכאי השירות, מעטפת התומכת במעבר לחיים עצמאיים בקהילה: סיוע של עו"ס, הדרכה לניהול משק בית, סיוע של אב בית, שירותי תמלול ותרגום לשפת סימנים, טכנולוגיה מסייעת, עזרים לחיים עצמאיים, ייעוץ, חינוך וטיפול בתחום חברתי זוגי, הדרכה סביב כישורי חיים, קבוצות טיפוליות סביב הקניית מיומנויות חברתיות, סיוע לאדם עם מוגבלות בקבלת שירותים בקהילה ומיצוי זכויותיו ועוד.

החוק עלה להצבעה לאחר שהוכן לקריאה שניה ושלישית בסוף השבוע שעבר בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת. להליך החקיקה, שהחל בחודש פברואר, היו שותפים חברי הכנסת מכל סיעות הבית לצד ארגונים רבים לקידום רווחתם וזכויותיהם של אנשים עם מוגבלות. הליך החקיקה כלל דיונים מעמיקים על משמעותו של החוק, החלתו והשפעותיו, וזאת בשותפות מלאה של הציבור הרחב, ארגונים לזכויות אנשים עם מוגבלויות ומשפחות לאנשים בעלי מוגבלות.

מימון יישום החוק מעוגן בהחלטת ממשלה. למרות שהכנסת עומדת בפני התפזרות ואישור תקציב המדינה ל-2023 יידחה, לאישור החוק בכנסת קדמה החלטת ממשלה שקבעה שבתקציב 2023 ייערך קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה לצורך מימון החוק. במקרה של תקציב מאושר ההחלטה תתייתר מכיוון שככל הנראה סך התקציב יגדל ולא יהיה צורך בקיצוץ.

שר הרווחה, מאיר כהן: "התחייבנו לחולל מהפכה ואנחנו יוצאים לדרך"

שר הרווחה והביטחון החברתי, מאיר כהן: "אני נרגש היום כפי שלא הייתי זמן רב. עמדנו בהבטחה המרכזית שלנו לציבור האנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם והעברנו חקיקה שתשנה את חייהם של אלפי אנשים באופן דרמטי. אני מודה לכל חברי וחברות הכנסת שתמכו בחוק ולשותפים הרבים שלנו לאורך הדרך: הארגונים האזרחיים, יו"ר ועדת הרווחה של הכנסת, שר האוצר ליברמן וראש הממשלה לפיד. התחייבנו לחולל מהפכה בחייהם של אנשים עם מוגבלות ולהחזיר אותם לקהילה ואנחנו יוצאים לדרך".

ראש הממשלה החליפי ושר החוץ, יאיר לפיד: "זה לא חוק רגיל עבורי. אני אבא של יעלי. לכל מי שאומר ׳אתה נאבק על החוק הזה בגלל הבת שלך׳, התשובה היא כן. בהחלט. לגמרי. כששואלים אותי מה ההחלטה הכי חשובה שעשיתי בפוליטיקה, אני עונה תמיד – לתת תרופות חינם לניצולי שואה, בשביל אבא. היום אני מוסיף גם את החוק הזה, בשביל יעלי.

״הגיע הזמן להסדיר ולתקצב את השירותים והכלים שמדינת ישראל מעניקה לאנשים עם מוגבלויות ולבני משפחתם. הגיע הזמן להעניק להם מקום בגן הילדים, כיסא בכיתה מיוחדת, תעסוקה או פתרון דיור הולם בהוסטל או בקהילה בבגרותם. זו הפעם הראשונה שהזכויות של האנשים האלה מוגדרות בחוק״.

מנכ"לית משרד הרווחה והביטחון החברתי, סיגל מורן: "בזכות ההתגייסות של חברי הכנסת הצלחנו להשלים הליך חקיקה מורכב במהירות שיא, ולהגיע להסכמות עם כל הנוגעים בדבר. משרד הרווחה והביטחון החברתי כבר החל להיערך ליישום החוק, ואת התוצאות אנחנו נראה בשטח בחודשים הקרובים".

שילוב כוחות בין הקואליציה לאופוזיציה

להצעת חוק הממשלתית מוזגו שלוש הצעות חוק פרטיות, שהגישו חוה אתי עטיה (הליכוד,  אורלי לוי אבקסיס (הליכוד), והצעה שהגישו חברי הכנסת יעקב מרגי, אוריאל בוסו ומשה אבוטבול (ש"ס) ומאי גולן מהליכוד. ח"כ עטייה אמרה עם אישור הצעת החוק: "שמחה ונרגשת שנכנס לספר החוקים חוק חשוב, חברתי וחומל מהמעלה הראשונה בזכות איחוד כוחות מכל סיעות הכנסת למענם של האנשים עם המוגבלות. שוויון אנשים עם מוגבלות בחברה זו משימה לאומית".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!