המכס על בשר טרי מצונן בדרך לירידה משמעותית, כך החליטו אתמול (ראשון) שרי האוצר והחקלאות בעקבות הסכם שנחתם עם ארגון מגדלי הבקר לבשר (אמב"ל) לפני כשבועיים. החיסכון הממוצע לקילו בשר צפוי לעמוד על 4-5 שקלים.
המכס על בשר מצונן עומד כיום על 12%. על פי סיכום שהושג עם אמב"ל, המכס על ייבוא בשר בקר יבוטל והתמיכה במגדלי הבקר תגדל, מה שצפוי להביא לירידה במחירי הבשר. בנוסף, הוראת השעה לפטור ממכס על ייבוא מקנה חי תהפוך לקבועה, כך שגם ייבוא המקנה יהיה ללא מכס ויאפשר הוזלה במחירים.
מחירו של ק״ג בשר בקר טחון, שמהווה כ-50% מסך מכירות בשר הבקר בישראל, נע כיום בין 28 שקלים במחיר המסובסד ל-32 שקלים במחיר המלא. המחיר יוזל ב-4 שקלים נוספים לק״ג. סטייק אנטריקוט מיובא שמחירו נע סביב 80-70 שקלים לק״ג, יוזל ב- 8.5-9.5 שקלים.
הצו מבטל את הצורך במכסות יבוא ומאפשר לייבא בשר בקר לארץ ללא מכס. במשרד החקלאות מעריכים שהדבר יצמצם את המשלוחים החיים, הכוללים בעיקר משלוחי עגלים חיים לשחיטה בארץ, שהיו מועדפים על היבואנים מפני שהיו פטורים ממכס.
במשרד האוצר מקווים שביטול המכס יוביל לפתיחת השוק ליבואנים חדשים וקטנים, אך גורמים בענף סבורים שהסרת המכס דווקא תחזק את שלושת החברות השולטות כיום ביבוא הבשר: שופרסל, נטו וחברת "אדום", ואולי תאפשר לרשתות חזקות כמו שיווק השקמה של רמי לוי להיכנס לשוק.
הקמעונאים מעלים את החשש שהסרת המכס על בשר בקר טחון, דווקא תייקר אותו. נכון להיום ניתן לרכוש בשר בקר טחון במחיר מסובסד של 28 שקל לקילו מרשתות שזכו במכרז, אך ייבוא בשר ללא מכס פוטר את הרשתות מסבסוד המחיר, מה שצפוי לגרום לעליית מחירים.
"באוצר מניחים שהרפורמה ליבוא חופשי של בשר בקר תוזיל את המחירים ב-12%, מתוך הנחה שההוזלה תגולגל לצרכן", אמר הבוקר ל'דבר' יעקב אהרון, קמעונאי מתל אביב, "אבל בפועל היא תייקר אותו. הממשלה מוותרת על האפשרות להתנות מחיר זול לבשר טחון כתנאי לזכייה במכסות יבוא בשר בלי מכס ומי שירוויח מזה יהיו, ככל הנראה היבואנים והרשתות".