מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, אמר אתמול (שני) כי "העולם נמצא במרחק צעד שגוי אחד מהשמדה גרעינית" במהלך כנס האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני, "היינו ברי מזל עד עכשיו, אבל מזל הוא לא אסטרטגיה". נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שלח אתמול מכתב לכנס, בו כתב כי "לא יכולים להיות מנצחים במלחמה גרעינית, ואסור שמלחמה כזו תתקיים לעולם".
חרף האמירה הזו, מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן התייחס למלחמה באוקראינה וגינה את "קשקוש החרבות" של רוסיה, המאיימת על אוקראינה ועל מי שיאיים על ביטחונה של רוסיה ב"תוצאות שמעולם לא ראיתם בהיסטוריה", כפי שאמר פוטין לאחרונה. בלינקן הזכיר כי אוקראינה מסרה את כל הנשק הגרעיני שברשותה ב-1994, לאחר פירוק ברית המועצות, וכי נמצאת בעמדה נחותה מול רוסיה, לה יש נשק גרעיני.
"איזה מסר זה שולח לשאר מדינות העולם?", שאל בלינקן, "שצריך נשק גרעיני כדי להגן ולהרתיע מדינות אחרות שמאיימות על הריבונות שלהן? זה המסר הגרוע ביותר שיכול להיות".
בלינקן האשים את רוסיה בהמשך הכנס, בהתבצרות סביב הכור הגרעיני בזפוריז'יה, מתקן הגרעין הגדול באוקראינה, בתור "מגן גרעיני", בכך שלמעשה לא מאפשרת לאוקראינים להשיב באש לכוחות המתבצרים בכור, מחשש לאסון גרעיני. "כמובן שהאוקראינים לא יכולים להשיב אש", אמר מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, "הם חוששים מתאונה נוראית בעקבות פגיעה בכור הגרעיני".
בחודש הראשון למלחמה באוקראינה, הרוסים התקיפו את אזור המפעל בעצמם מהאוויר, אך כעת משכבשו את המקום, משתמשים בו כבסיס צבאי, המשמש גם לירי על כוחות אוקראיניים.
סגן שר החוץ האוקראיני אמר כי "חייבים לפעול בצורה נחושה ומשותפת כדי למנוע אסון גרעיני" וקרא לקהילה הבינלאומית "לסגור את השמיים" מעל אוקראינה באמצעות שימוש במערכות הגנה אווירית, כפי שביקש הנשיא זלנסקי כבר מהחודש הראשון לפלישה, ובאופן מפורט יותר במהלך חודש יוני.
האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני נחתמה ב-1968 בעקבות משבר הטילים בקובה, אז העולם היה קרוב, לפי ההערכות, למלחמה גרעינית. על האמנה חתומות כל מדינות העולם פרט לחמש: ישראל, הודו, פקיסטן, צפון קוריאה ודרום סודן.