משרד השיכון רחוק מהיעדים שהוצבו לרכישת דירות לדיור הציבורי בשנת 2022, כשעד עכשיו אושרה רכישתן של רק 124 דירות מתוך 500, ולא ברור כמה מהן נרכשו בפועל. על פי נתוני המשרד, בתור לדיור ציבורי יש כיום יותר מ-6,000 זכאים שעדיין לא קיבלו דירה, כ-30 אלף ממתינים לבירור מצבם וטיפול בבקשתם, ועוד כ-8,000 מקרים שנידונים בוועדות החריגים. במשרד מתעקשים שעד סוף השנה יירכשו יותר מ-500 דירות חדשות, כפי שהבטיח השר זאב אלקין בסוף 2021.
ועדת הכלכלה של הכנסת דנה במצב הרכישות ביוני, ביום פירוק הממשלה. מנכ"ל משרד השיכון אביעד פרידמן נכח בדיון, שנקבע לו דיון המשך ביולי. הדיון לא התקיים בגלל המשבר הפוליטי.
לפניית 'דבר' השיב המשרד שמאז אפריל האחרון אושרו לרכישה 124 דירות, ומעל ל-100 דירות נמצאות בבדיקה לרכש. פרידמן אמר בדיון בוועדה שמשרד האוצר סירב להעביר לו תקציב של יותר מ-100 מיליון שקלים, בטענה שהמשרד לא ניצל תקציבים קיימים. הרכישות המועטות, שמסתכמות בכמה עשרות מתחילת השנה, ביצע המשרד מתקציבים קודמים. משרד השיכון הודיע בהמשך שהמשרדים הגיעו להסדר, והכסף הועבר.
פורום הדיור הציבורי: "קצב הקנייה מצחיק"
2 מיליארד שקלים אושרו בתקציב הדו-שנתי לרכישת 1,700 דירות בשלוש השנים הקרובות, אולם המקורות התקציביים לכסף נשענים על העברות, עודפים וכספים ממכירות של דירות של חברות השיכון, ובראשן עמידר.
ב-2021 לבדה הכניסה עמידר לקופתה יותר מ-800 מיליון שקלים, לפי פורום הדיור הציבורי. בסכום זה היה ניתן לרכוש 700-600 דירות כבר ב-2022. פעילי הדיור הציבורי הציעו להפריש 7% מהבנייה החדשה בקרקעות מדינה לדיור הציבורי, אבל הצעות ברוח זו קיימות על שולחן המשרד עוד מתקופת כהונתו של השר יואב גלנט.
צוות המשרד ביטל את ההצעה, בטענה שהעברות תקציביות ישירות יהיו יעילות יותר. בדיון הוועדה הודה פרידמן שאחד הקשיים המשמעותיים ברכישת דירות נובע מהעלייה החדה במדד מחירי הדיור, שפוסל מאות רכישות שעד לפני שנה היו אפשריות. קצב הרכישות האיטי מעלה סימני שאלה נוספים לגבי היתכנות הרכישות, עם הצפי להמשך עליות המחירים.
"מנכ"ל המשרד התחיל לרכוש דירות ביחידים רגע לפני שהוא עף מהתפקיד", אומר ל'דבר' דני גיגי, ראש פורום הדיור הציבורי. "קצב הקנייה מצחיק. רוכשים ביחידות בודדות באופן מפוזר. הייתה התחייבות ל-1,700 דירות בתקציב החדש, ויש להם עוד מאות מיליונים שיכלו להגיע ל-2,700 דירות. מה זה 100 דירות?"