ארגון קו לעובד עתר לבג"ץ בדרישה מרשם הקבלנים במשרד השיכון לגבש נוהל שיקבע לוחות זמנים למיצוי הליכים מול קבלנים שמינהל הבטיחות בזרוע העבודה המליץ לנקוט נגדם בצעדים מנהליים.
עוד דורשים בקו לעובד לקבוע באופן ברור מה הן עבירות הבטיחות בגינן יותלה בפועל רישיונם של קבלנים שקיבלו כבר בעבר 'התליה על תנאי'.
במשרדי השיכון והכלכלה גיבשו כבר בשנת 2018 ממשק עבודה במסגרתו מעביר מינהל הבטיחות לרשם מידע על קבלנים בעלי רקורד בטיחותי בעייתי, שזרוע העבודה סבורה שיש להתלות את רישיונם. בזרוע העבודה אף גובש נוהל הקובע אלו מקרים יש לדווח לרשם.עם זאת, לטענת קו לעובד, ברשם הקבלנים טרם נקבע נוהל מקביל הקובע את לוחות הזמנים לטיפול בפניות אלו – לעריכת השימועים לקבלנים, לקבלת החלטות בעניינם ואף בנוגע לקבלת החלטות בנוגע לבקשות קבלנים, שרישיונם הותלה להחריג פרוייקטים מסויימים.
בקו לעובד ציינו כי באין נוהל מסודר שכזה, חלק מהליכים כנגד קבלנים ששמותיהם הועברו לרשם הקבלנים נסתיימו רק בחלוף פרק זמן ממושך, שהגיע במקירים מסויימים גם לשנה וחצי. ברבים מהמקרים, ההחלטה הייתה בסופו של דבר על התליית רישיון 'על תנאי'.במקרים אחרים, הוחרגו מההתליה בפועל של הקבלנים עשרות פרוייקטים. כך למשל, ציינו כי רישיונו של אחד הקבלנים הותלה על תנאי בדצמבר 2021, ולאחר מכן הותלה בפועל לשלוש שנים בחודש פברואר 2022 לאחר שבשניים מאתריו נהרגו עובדים. עם זאת, אפשר רשם הקבלנים לאותו קבלן להחריג לא פחות מ-19 אתרי בניה קיימים ולהמשיך לבצע בהם את הבנייה.
"היעדר ההנחיות אינו רק מנוגד לכללי המשפט המינהלי, אלא גם מביא לכך שעל פניו האכיפה בתחום היא מאוחרת, חלקית ולא פעם חסרת שיניים – הן בהיבט ההרתעתי והן בהיבט המניעתי" נכתב בעתירה שהוגשה על ידי עו"ד אלעד כהנא.
תגובת משרד השיכון: "העתירה טרם התקבלה במשרד הבינוי והשיכון. לכשתתקבל המשרד יגיב לה בבית המשפט כמקובל".