קרטל ייצוא הנפט אופ"ק פלוס החליט אתמול (רביעי) לחתוך בחדות את הייצור על מנת להעלות בחזרה את מחירי הנפט, מהלך שצפוי לפגוע בכלכלה הגלובלית שמתמדדות עם סימני מיתון, ולעלות את מחירי הדלק בארה"ב לקראת בחירות האמצע בעוד חודש.
שרי האנרגיה של מדינות הארגון חתכו את התפוקה במספר גדול מהצפוי של 2 מיליון חביות ביום החל מנובמבר, במפגש שנערך בווינה. בפעם הראשונה מאז תחילת מגיפת הקורונה התקיים המפגש באופן פיזי
חברי הקרטל הצהירו שההחלטה מבוססת על "חוסר הוודאות שמקיף את הכלכלה הגלובלית ואת התחזיות לשוק הנפט". שר האנרגיה של סעודיה אבדולזיז בין סלמן הדגיש שהמטרה המרכזית של הקבוצה היא שמירה על מחירי אנרגיה יציבים. "אנחנו כאן כדי להישאר ככוח ממתן, להביא יציבות" הוא אמר לעיתונאים.
הנפט נסחר במחיר נמוך בצורה משמעותית מהשיא בקיץ, בגלל חשש גובר מכך שארה"ב ואירופה מתקרבות למיתון, בגלל המלחמה באוקראינה, האינפלציה ועליית שיעור הריבית. חבית נפט ירדה לרמה של כ-85 דולר, לאחר שבקיץ נסחרה בסביבת ה-115 דולר לחבית.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ביקר את החלטת אופ"ק פלוס ואמר שהיא "קצרת ראות בעוד הכלכלה העולמית מתמודדת עם ההשפעה השלילית של פלישת פוטין לאוקראינה", כך אמרה לעיתונאים מזכירת העיתונות של הביתה הלבן. "זה ברור שאופ"ק פלוס מתיישרת עם רוסיה בהכרזה של היום" היא הוסיפה.
בהמשך לקיצוץ הסמלי במכסות בחודש שעבר, החלטה זו תפנית במדיניות קרטל הנפט, לאחר חודשים של החזרת התפוקה לרמה שהייתה לפני שנחתכה בחדות במהלך מגיפת הקורונה.
קרטל הנפט אופ"ק כולל את יצרניות הנפט הגדולות, בהן ערב הסעודית, איראן, עיאק איחוד האמירויות וונצואלה. אופ"ק פלוס כולל גם מספר מדינות שאינן חברות בקרטל אך מתאימות עצמן למדיניות שלו, ביניהן רוסיה, מקסיקו ואזרבייג'ן.