
משרד החקלאות מפרסם מדריך לזיהוי ההבדלים בין תוצרת מקומית לתוצרת מיובאת. המדריך מפורסם כחלק מקמפיין לעידוד צריכת תוצרת מקומית, אותו יזם המשרד לנוכח עיכוב בחקיקת חוק סימון ארץ המקור של תוצרת חקלאית.
החוק לסימון ארץ המקור של תוצרת חקלאית בתפזורת, עבר ביוני האחרון בקריאה ראשונה בתמיכת חברי כנסת מכלל סיעות הבית. הצעת החוק ממתינה להרכבת הכנסת הבאה כדי לעבור בקריאה שניה ושלישית. תוצרת חקלאית ארוזה מחויבת כבר כיום בסימון ארץ המקור, על פי חוק שתקף על אריזות של פירות וירקות, פטריות, דבש ודגים.
המדריך לזיהוי פירות וירקות מקומיים הוא יוזמה של משרד החקלאות, ונכתב על ידי החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה של המשרד, עד שיושלם תהליך החקיקה וסימון ארץ המקור יהפוך לעובדה ברשתות השיווק ובנקודות המכירה. מטרת מדיניות זו היא לייצר שקיפות בנוגע למקור הגידול של פירות וירקות ולאפשר לציבור הישראלי לבחור את המוצרים המועדפים עליו באופן מושכל ומודע.
אז איך מזהים פירות וירקות ישראליים?
כללי אצבע:
- אם יש לזה עלים – זה ישראלי. אם לעגבניה יש עוקץ (עלים ירוקים), אם לאננס יש כתר עלים, אם למלפפון יש שארית פרח, מדובר בתוצרת הארץ.
- אם אין מדבקה – זה ישראלי. אם יש מדבקה, יש לבדוק אם כתוב בעברית ואם מצוינת ארץ המקור.
- שום בתפזורת – זה ישראלי.
- מלפפונים ופלפלים: מבט בארגזים שמתחת למדף בסופר יגלה אם מדובר בתוצרת הארץ או ביבוא. רוב המלפפונים והפלפלים הנמכרים בשווקים גדלים בארץ, אך חלקם מיובאים לצורך השלמה בתקופות של חוסרים בשוק.
במשרד מצביעים על מהלך זה כחלק ממהלך רחב יותר במטרה לקדם אג'נדה ציבורית שתתעדף את התוצרת הטרייה מגידול מקומי. במסגרת מהלך זה, אומרים במשרד, יוקם לראשונה במשרד החקלאות מטה "חקלאות ישראלית".
מסקר שערך משרד החקלאות בחודש מרץ 2022 עולה שרוב הציבור הישראלי (63%) מעדיף תוצרת חקלאית ישראלית. הסיבה המרכזית שציינו הנשאלים היתה: רצון לתמוך בחקלאיות ובחקלאים הישראלים. בתוך כך, רוב הציבור (56%) מוכן לשלם יותר עבור התוצרת החקלאית הישראלית, מתוכם 17% מהציבור, בעיקר במגזר הדתי, מוכנים לשלם מעל 10% יותר בהשוואה למחיריהם של הפירות והירקות המיובאים. לעומתם, 3% בלבד יעדיפו את התוצרת החקלאית המיובאת, בעיקר משיקולי מחיר.