בל"ד היא המפלגה החמישית בגודלה בקרב היישובים העניים, מרצ והעבודה חזקות ביישובים העשירים ביותר, והליכוד שולט במעמד הביניים: כך עולה מניתוח 'דבר' את תוצאות ההצבעה לכנסת ה-25 לפי האשכולות הכלכליים-חברתיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
ניתוח התוצאות, שנעשה באמצעות הצלבת תוצאות האמת ביישובים עם הדירוג הכלכלי-חברתי שלהם, מעיד על דפוסי הצבעה מעמדיים ברורים.
בקרב היישובים של מעמדות הביניים, ארבעת האשכולות האמצעיים, כל קול שלישי מגיע לליכוד עם כ-32% תמיכה, כמעט כפול מיש עתיד שזוכה לכ-16.5% תמיכה באשכולות אלו.
מעמד הביניים מהווה גם את בסיס הכוח של הציונות הדתית וישראל ביתנו, אשר זוכות להישגים הטובים ביותר ביחס לעצמן באשכולות אלו. הציונות הדתית היא המפלגה השלישית באחוזי התמיכה, עם כ-13.5%, ואחריה המחנה הממלכתי עם כ-9.5%.
ביישובים שנמצאים בשלושת האשכולות הנמוכים, לעומת זאת, הליכוד זוכה לפחות מ-10% תמיכה, ויש עתיד זוכה לכ-3%. שלושת האחוזים של יש עתיד מציבים אותה בראש מפלגות גוש מתנגדי נתניהו שאינן ערביות, מה שמעיד על אחוזי התמיכה הזעירים של מפלגות אלו בקרב השכבות החלשות.
שתי המפלגות החזקות ביותר בקרב השכבות החלשות הן יהדות התורה עם כ-20% מהקולות, ורע"ם עם כ-15.5%. אחריהן מגיעות ש"ס וחד"ש-תע"ל, ובמקום החמישי בל"ד, שבתוצאות האמת לא עברה את אחוז החסימה. יחדיו, המפלגות החרדיות והערביות זוכות לכ-72% מהקולות בשלושת האשכולות הנמוכים.
מעבר לאשכולות הנמוכים, אחוזי התמיכה ליהדות התורה ולמפלגות הערביות זעירים. רק ש"ס הצליחה להשיג תמיכה משמעותית גם בקרב היישובים במעמד הביניים, עם כ-8.5% מהקולות בהם.
השכבות החזקות הן הלחם והחמאה של המפלגות בקואליציית בנט-לפיד, מלבד רע"מ. יש עתיד זוכה ליותר משליש מהקולות, כ-35%, בקרב שלושת האשכולות העליונים. הליכוד ניצבת מאחוריה עם כ-19.5% אחוזי תמיכה.
את החמישייה המובילה בקרב היישובים העשירים סוגרות המחנה הממלכתי, העבודה ומרצ, עם כ-14.5%, 7.5% ו-7% מהקולות, בהתאמה. כאמור, ביישובים אלו הן זוכות לתמיכה הגדולה ביותר.
מניתוח שיעור ההצבעה לפי אשכולות למ"ס, עולה שביישובים העשירים מצביעים יותר משיעור ההצבעה הממוצע. אפשר לראות מתאם בין האשכול הכלכלי של היישוב לירידה בשיעור ההצבעה, מלבד באשכול הלמ"ס התחתון, בו שיעור ההצבעה גבוה ב-1% מהממוצע.
אופן החישוב
הניתוח מתבסס על 4.3 מיליון קולות, מתוך 4.8 מיליון קולות כשרים למפלגות שעברו את אחוז החסימה, וכן למפלגות מרצ, בל"ד, והבית היהודי שלא עברו אותו. הפער נובע ממעטפות חיצוניות, ומקלפיות שאינן משויכות ליישובים שאינם משויכים לאשכול כלכלי-חברתי, דוגמת מחנות צבאיים או יישובים לא מוכרים בנגב.
הנתונים מתבססים על הצלבת נתוני ההצבעה לכנסת ה-25, עם דירוגי האשכולות החברתיים כלכליים של הלמ״ס נכון ל-2017, הדירוג העדכני ביותר.
הדירוג ניתן באופן אחיד לכל התושבים בכל יישוב, מה שפוגע בדיוק שלו ביישובים הגדולים. חלוקת האשכולות של למ״ס מחברת יישובים עם מאפיינים כלכליים וחברתיים דומים לעשרה אשכולות הומוגניים, אך לא שווים בגודלם. 1 הוא האשכול העני ביותר, ו-10 המבוסס ביותר.
מספר המצביעים בכל אשכול: 1 – 112 אלף מצביעים; 2 – 280 אלף מצביעים; 3 – 587 אלף מצביעים; 4 – 479 אלף מצביעים; 5 – 454 אלף מצביעים; 6 – 363 אלף מצביעים; 7 – 943 אלף מצביעים; 8 – 664 אלף מצביעים; 9 – 404 אלף מצביעים; 10- 25 אלף מצביעים.