
תחקיר של אתר החדשות העצמאי הרוסי Mediazona מגלה שבחודשיים מאז תחילת הגיוס ההמוני ברוסיה, מעל ל23 אלף אסירים שוחררו מבתי הכלא, רובם ככל הנראה לחזית באוקראינה.
לפי הבדיקה, מדובר במהלך "השחרור" הגדול ביותר ברוסיה מזה עשורים, כפול בגודלו ממהלך חנינות רחב שהתרחש במהלך 2015, לציון 70 שנה לניצחון על הנאצים. למרות שלא ניתן לאמת את הנתונים באופן מוחלט, רוב המשוחררים גוייסו ליחידות הצבאיות של 'ואגנר' – חברת לוחמה פרטית בבעלותו של המילארדר יבגני פריגוז'ין, אחד האנשים המקורבים ביותר לנשיא ולדימיר פוטין.
מתחקיר Mediazona על הנתונים הרשמיים של המשרד לביטחון פנים הרוסי עולה שבתחילת ספטמבר היו בבתי הכלא הרוסים כ-348 אלף אסירים, בעוד בתחילת נובמבר מספרם עמד על פחות מ-325 אלף; למרות שגיוסי האסירים החלו באופן לא רשמי כבר במהלך הקיץ, היה מדובר במאות בודדות, אך בחודש נובמבר לבדו, כמות המשוחררים עמדה על לפחות 13 אלף אסירים.
על פי נתונים שאספה אולגה רומנובה, ראשת קרן "אסירי רוסיה", החוקרת את נתוני הכליאה ברוסיה, לחזית האוקראינית נשלחו עד כה לפחות 20 אלף אסירים.
לפי חוזה החתימה מול הרשויות ומיליציות ואגנר, לאסירים מובטחת חנינה מלאה במידה וישרתו לפחות חצי שנה בחזית, ועל פי מספר עדויות, בין האסירים ששוחררו לחזית נמצאו מורשעים ברצח ואונס. על פי חוקי הפדרציה הרוסית, חנינה אישית וקלקטיבית יכולה להינתן רק על ידי צו נשיאותי מיוחד, כפי שקרה ב-2015 ועם תחילת הקורונה ונכון להיום, צו כזה אינו בנמצא.
חוק שאמור לאפשר תוקף חוקי לחנינות אמור לעבור בבית המחוקקים הרוסי בקרוב. למרות הטענות על כך שלחזית נשלחים רוצחים ועצורים פוליטיים, על פי הפרסומים הרשמיים ברוסיה החוק יבקש לשלוח לחזית אסירים המורשעים בעבירות שדינם עד חמש שנים, מצב השולל העבירות רצח ואונס, וכאלו שלא הורשעו בעבירות פוליטיות כגון: יציאה להפגנות, התבטאויות ברשתות החברתיות וכו'.
למרות שאינו מחזיק בשום תפקיד רשמי, פריגוז'ין, שחברת הלוחמה בבעלותו נלחמת בסוריה, ארמניה, ומרכז אפריקה, נחשב לאחד מהאנשים המשפיעים ביותר ברוסיה כיום, לפחות בכל הקשור למדיניות ניהול המלחמה באוקראינה. יחד עם שליט הצ'צ'ני רמזאן קדירוב, פריגוז'ין הוא קול בולט באגף הניצי של מדיניות המלחמה, שלא היסס לבקר את ההנהגה הצבאית והפוליטית ברוסיה ולהאשים אותם בנסיגות הצבאיות באוקראינה בחודשים האחרונים.
על פי המעקב היומי של מ-Mediazona ורשת BBC, הם הצליחו לאשר את מותם של מעל ל-9,000 חיילים רוסים במלחמה עד כה. על פי הערכות כוחות המודיעין האמריקאים, מספר ההרוגים הרוסים חצה את ה-100,000.


