דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"ז בניסן תשפ"ד 25.04.24
34.5°תל אביב
  • 28.5°ירושלים
  • 34.5°תל אביב
  • 29.7°חיפה
  • 29.0°אשדוד
  • 31.7°באר שבע
  • 32.9°אילת
  • 32.0°טבריה
  • 23.6°צפת
  • 30.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
עבודה

זן חדש של אבוקדו בקרוב בצלחת: מלומה

הזן החדש בעל גלעין קטן, כך שיש יותר פרי, והקליפה שלו קלה לקילוף | מגדל אבוקדו: "אקלום הזן מציע למגדלים ולצרכנים אלטרנטיבה משופרת לזן 'האס'"| יבול האבוקדו צפוי להגיע לשיא של 150 אלף טון השנה, כ-50% מיוצא לאירופה וליפן

זן אבוקדו מלומה (צילום: משתלת אלסבסטה)
זן אבוקדו מלומה (צילום: משתלת אלסבסטה)
מאיה רונן

זן חדש של אבוקדו יגיע בימים הקרובים על המדפים. החודש החל קטיף אבוקדו 'מלומה',  זהו זן אבוקדו דמוי 'האס', יש לו גלעין קטן, כך שיש יותר פרי, והקליפה שלו קלה לקילוף. הזן הגיע לארץ ממחוז לימפופו בדרום אפריקה לפני 8 שנים. לאחר תקופת אקלום ארוכה קיבל את אישור השירותים להגנת הצומח ויצא לשווקים.

"אקלום זן ה'מלומה' בארץ הגיע מתוך רצון להציע הן למגדלים והן לצרכנים אלטרנטיבה משופרת לזן 'האס'", אומר אורן ולך, חקלאי ושתלן וותיק ממושב תלמי אלעזר. וולך, שאחראי ל"עלייתו לארץ" של הזן החדש, מתעתד לשווק אותו באופן מסחרי בשווקים בישראל ובחו"ל.

"זה זן משופר מבחינת איכות הפרי וגם מבחינת יעילות הגידול", הוא מוסיף, "ההתרככות שלו אחידה, והתכונות שלו המתאימות לשימוש במסעדות וסושיות. משקל הפרי (350-220 גרם) הוא אידיאלי, במיוחד ליצוא. אלה גדלים מבוקשים באירופה. הוא צומח באופן שמאפשר נטיעה צפופה, כך שאפשר לנטוע אותו בעיצוב החדשני של "קיר פירותי", כהכנה לקטיף רובוטי בעתיד."

כיום בישראל נטועים כ-2,000 דונם של 'מלומה', מהצפון ועד לנגב. הקטיף החל החודש וימשך עד פברואר. מטעי ה'מלומה' בארץ צפויים להניב השנה 2-2.5 טון לדונם. לשם השוואה, זן האס, שהוא הנפוץ בישראל, מניב בממוצע 1.4 טון לדונם בכל שנה.

זן אבוקדו מלומה (צילום: ארגון מגדלי הפירות בישראל)
זן אבוקדו מלומה (צילום: ארגון מגדלי הפירות בישראל)

מגדלי הזן החדש ינסו להתגבר על אחד מהאתגרים המורכבים ביותר של ענף האבוקדו: 'תופעת הסירוגיות': עצי פרי שנושאים יבול רב בשנה אחת ויבול דל בשנה שלאחריה, שמאפיינת בעיקר את זן 'האס', הנחשב לזן המבוקש ביותר.

"ענף האבוקדו הוא הוכחה מוחשית לחקלאות מתקדמת בישראל"

בארגון מגדלי הפירות מעריכים שהשנה צפוי יבול האבוקדו להגיע לשיא: 150 אלף טון. לשם השוואה, הממוצע השנתי עד כה עומד על כ- 120 אלף טון.

לדברי ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל "50% מהיבול מיועד לשוק המקומי, אבל חשוב לזכור שאבוקדו נחשב לפרי ייצוא מוביל בישראל. כ-50% מיבול האבוקדו השנתי משווק בעיקר למערב ומזרח אירופה וליפן, איתה נחתם לפני כשנתיים הסכם ראשון לייצוא אבוקדו מזן האס – הפופולארי בעולם. בנוסף, מתנהלים מגעים ראשונים, לפתיחת ייצוא האבוקדו הישראלי לאיחוד האמירויות והודו."

עוד אמר בלחסן, "בשנים האחרונות עולה הביקוש לאבוקדו בעולם בעשרות אחוזים, עובדה המעודדת חקלאים רבים לגדל אבוקדו. בעשור האחרון ניטעו הארץ עוד כ-20,000 דונם מטעי אבוקדו, עיקרם באזור הנגב המערבי ובעוטף עזה. היקף מטעי האבוקדו עומד כיום על כ- 140,000 דונם. בשנה הבאה יינטעו עוד כ- 5,000 דונם, על מנת לספק את צריכת האבוקדו העולה בישראל."

"ענף האבוקדו מהווה הוכחה מוחשית וחזקה לערך החקלאות המתקדמת בישראל והצלחתו." הוא מוסיף ומתייחס לשנה שעברה על החקלאים "החקלאים התמודדו בשנה האחרונה עם איום הרפורמה בחקלאות שהציעה להפקיר את החקלאים והחקלאות בארץ לידי יבוא פירות וירקות מחו"ל. אנו קוראים לממשלה החדשה שתקום לחזק את החקלאות וההתיישבות העובדת, השומרת על אדמות הלאום בגבולות המדינה."

מטע האבוקדו בנירים (צילום: בר חפץ)
מטע האבוקדו בנירים (צילום: בר חפץ)

שיא צריכת האבוקדו בישראל הוא בחודשים דצמבר­-פברואר. כל ישראלי צורך בממוצע בין 9-8 קילו אבוקדו בשנה, אך המשווקים מעריכים שבשנים הקרובות תעלה צריכת האבוקדו בארץ לכ-13-12 קילו לאדם בשנה.

מחירי האבוקדו בארץ משתנים בכל חודש בהתאם לזן הנקטף וכמות ההיצע לאורך השנה כולה. בשיא העונה (אוקטובר-דצמבר) נמכר קילו אבוקדו לצרכן בישראל במחיר ממוצע של 6-9 שקלים בלבד. המחיר לחקלאי עבור קילו אבוקדו בעונה זו הוא 2-3 שקלים בלבד.

ראובן דור, יו"ר שולחן מגדלי האבוקדו במועצת הצמחים: "ענף האבוקדו נחשב ליציב, שוק גידול האבוקדו העולמי הוערך בשנת 2018 ב-13.64 מיליארד דולר, ובשנת 2026 צפוי שווי השוק לצמוח ולעמוד על כ- 21.56 מיליארד דולר.

דור, מנהל יחסי החוץ ומחקרים סובטרופיים במו"פ צפון במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל, מציין "למרות איום משבר האקלים, הענף שומר על התייעלות עקבית. בישראל מגדלים זני אבוקדו שונים שעונות הקטיף שלהן פרושות לאורך השנה. קטיף האבוקדו מתקיים לאורך כל השנה כמעט, וישראל עומדת בחזית המחקר להארכת חיי המדף של האבוקדו שתאפשר צריכה לאורך כל השנה".

"דוגמה לכך, הוא המחקר המתקדם של מו"פ צפון- במכון המחקר מיגל, בשיתוף מכון וולקני במחקר חדש כחלק פרויקט 'אבוקדו כל השנה'. במסגרת מחקר שהתקיים ב'מרכז לחדשנות בפוסטהארבסט' (אחסון לאחר הקטיף) במכון המחקר מיגל הצליחו החוקרי לשמור בקירור אבוקדו למשך שנה שלמה". המחקר פורץ הדרך נתמך על ידי קרן המדען הראשי במשרד החקלאות.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!