דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום ראשון י"א באייר תשפ"ד 19.05.24
27.4°תל אביב
  • 24.9°ירושלים
  • 27.4°תל אביב
  • 21.9°חיפה
  • 25.4°אשדוד
  • 25.8°באר שבע
  • 32.6°אילת
  • 25.8°טבריה
  • 22.9°צפת
  • 27.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תרבות ומורשת

האקדמיה ללשון העברית חושפת את מילת השנה: בולען

למקום השני הגיעה המילה משילות, ולשלישי הזיה | לשלב הבחירה הסופי הגיעו גם המילים חמלה, אקלים, מגדר, על מלא, רוגלה ומשכנתה

בולען בנתיבי איילון (צילום: נתיבי איילון)
הבולען שנפער בנתיבי איילון בנובמבר. לא רק בים המלח (צילום: נתיבי איילון)
דבר
צרו קשר עם המערכת:

בולען היא מילת השנה של האקדמיה ללשון העברית, כך הודיעה היום (שלישי) באתר שלה וברשתות. האקדמיה פרסמה את תוצאות ההצבעה שנערכה באתר, לקראת יום העברית תשפ"ג ולקראת סוף השנה האזרחית. בהצבעה השתתפו אלפים רבים.

לפי ההודעה, על המקום הראשון התחרו לאורך כל שבוע ההצבעה שתי מילים: בולען ומשילות. המילה משילות הגיעה בסוף למקום השני, והמילה הבאה אחריה הייתה הזיה. המילים האחרות שהוצעו לציבור לבחירה היו חמלה, אקלים, מגדר, הביטוי 'על מלא', רוגלה ומשכנתה.

באקדמיה הסבירו שהמילה בולען החלה לשמש ככל הידוע בשנות ה-60 כחלופה למילה הלועזית "דולינה", ובאה במקום המונח בַּלּוּעָה שנקבע במילון למונחי גאוגרפיה של האקדמיה ללשון בשנת תשי"ט (1959).

בּוֹלְעָן הוא בור גדול ממדים שנוצר בעקבות המסה של השכבה התת-קרקעית והתמוטטות פני הקרקע לתוך החלל שנוצר. התופעה מוכרת בנוף קרסטי (שם יש המסה של סלעי גיר וכדומה), ומשנות ה-70 היא מוכרת באזור ים המלח (שם מומסות שכבות המלח התת-קרקעיות בעקבות נסיגת מי הים).

בולענים נפערים גם בכבישים ובמקומות אחרים שבהם יש אי-יציבות מתחת לפני הקרקע, ומסכנים חיי אדם.

המילה מְשִׁילוּת, שהגיעה למקום השני, החלה להופיע בעיתונות בעשור הראשון של המאה ה־21, והיא מציינת את פעולתו של מי שמושל.

בלשון המקרא שם הפעולה של 'למשול' הוא מֶמְשָׁלָה, למשל "וַיַּעַשׂ אֱלֹהִים אֶת שְׁנֵי הַמְּאֹרֹת הַגְּדֹלִים אֶת הַמָּאוֹר הַגָּדֹל לְמֶמְשֶׁלֶת הַיּוֹם וְאֶת הַמָּאוֹר הַקָּטֹן לְמֶמְשֶׁלֶת הַלַּיְלָה" (בראשית א, טז).

בהמשך אפשר למצוא את המילה 'ממשלה' גם במשמעות אנשי השלטון: "וְכָל מֶמְשַׁלְתּוֹ [של מלך אשור] עִמּוֹ" (דברי הימים ב לב, ט), ומכאן שימושה של 'ממשלה' בימינו לציון חבר שרים העומד בראש המדינה.

המילה שהגיעה למקום השלישי היא הֲזָיָה. מילה זו והפועל להזות מבוססים על מילה מקראית יחידאית וסתומה מישעיהו "הֹזִים שֹׁכְבִים אֹהֲבֵי לָנוּם" (נו, י).

מתרגם מורה נבוכים מערבית, שמואל אבן תיבון, הוא שנתן לפועל "הֹזִים" את המשמעות 'מדמיינים דמיונות שווא' בעקבות הערבית. הפועל להזות ושם הפעולה הזיה החלו לשמש במשמעות זו בעברית הכללית בתחילת המאה ה-20.

בשנים האחרונות קיבלה המילה 'הזיה' משמעות נוספת: מצב שאינו מתקבל על הדעת. קדם לה שם התואר הזוי לתיאור דבר לא הגיוני, מוזר, לא נתפס.

בשנה שעברה זכתה המילה טרלול בתואר מילת השנה, ובשנה שקדמה לה הגיעה המילה מטוש למקום הראשון, בתום השנה הראשונה למגפת הקורונה, שבה התוודע הציבור למונח שעד אז היה ידוע רק לצוותי הרפואה.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!