בשנת 2022 נרצחו 24 נשים בישראל, עלייה של 50% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שקדמה לה, כך לפי דו״ח התצפית הישראלית על רצח נשים שפורסם היום (רביעי).
עוד עולה מהדו״ח כי בחודש נרצחו בישראל שתי נשים נרצחו בממוצע, לעומת 1.3 בממוצע בשנה העוקבת. מחצית מהנרצחות היו מהחברה הערבית, כולל מוסלמיות, בדואיות, דרוזיות ונוצריות, מגזר המהווה 21% בלבד מהאוכלוסייה הכללית.
12 מכלל הרוצחים הודו או הואשמו במעשיהם. בשאר המקרים הוטל צו איסור פרסום על פרטי החקירה, או זהותו של הרוצח טרם נקבעה.
58% מהרציחות בוצעו ע"י בן הזוג, והרוב הניכר של החשודים הם קרובי משפחה או מכרים (79%). ב-36% מהמקרים נכח לפחות ילד אחד של הקורבן בעת האירוע. בשני מקרים נכחו גם שכנים ובמקרה אחד נכחה האם.
אחת מכל שלוש נרצחות הייתה מוכרת לרשויות
ב-33% מהמקרים הייתה לנרצחות היכרות מוקדמת של הרשויות, בכמה מקרים הקורבן הייתה מוכרת לרווחה על רקע תלונות על אלימות ובמקרה אחת על רקע כלכלי. במקרים אחרים היה ידוע שהרוצח בעל עבר פליל או מחלות נפש (20%).
שניים מהרוצחים התאבדו לאחר האירוע, לחמישה רוצחים נוספים היה ניסיון התאבדות. במקרים רבים, הרצח בוצע על רקע קנאה וכנראה מה שמכונה "כבוד המשפחה". בארבע מקרים (16.6%) הרוצח היה בנה של הנרצחת ובמקרה אחד אב רצח את בתו. הדו"ח כולל קורבן אחת מתחת לגיל 18 שנרצחה יחד עם אמה.
גיל הנרצחות הממוצע עמד על 38.1 שנים. הנרצחת הצעירה ביותר הייתה בת 14 בעוד המבוגרת ביותר הייתה בת 68. הגיל הממוצע של הרוצח עמד על 39 שנים, כאשר החשוד הכי צעיר היה בן 19 והכי מבוגר היה בן 65.
"לאחר ירידה במספרים בשנה שעברה, השנה יש עלייה משמעותית של מקרי "פמיסייד" , שהוא רצח של נשים על ידי גברים בשל היותן נשים", מדווחת פרופ' שלוה וייל, מביה"ס לחינוך, באוניברסיטה העברית בירושלים.
פרופ' וייל הזהירה מפני העלייה החדה במקרי האלימות: "לפני שנתיים צפינו בעלייה ברציחות נשים בישראל כתוצאה מהסגרים בעת הקורונה. השנה אין סגר אבל יש עלייה בפמיסייד, בעיקר על רקע סכסוך בין בני זוג, או בני זוג לשעבר. יש גם מקרים של רצח על ידי בנים שרוצחים אימהות. כל מקרה של רצח אישה הורס משפחה שלמה. חייבים לעצור את האלימות ולעקור תופעה מחרידה זו".
עוד מוסיפה פרופ' וייל: "לא יתכן שמחצית מקרי הפמיסייד בישראל הם בקרב ערביי ישראל, אשר מהווים 21% בלבד מהאוכלוסייה הכללית. סביר כי ניתן לקשר עלייה זו למגמת העלייה הכללית של אלימות במגזר הערבי, כאשר כ-120 איש נרצחו השנה, ומתוכם 14 נשים, 12 בגלל סיבות משפחתיות או מגדריות, ועוד שתיים שנרצחו מירי תועה. חשוב לציין כי ישנם מקרי רצח נשים שטרם פוענחו ע"י משטרת ישראל, אבל שיעור פענוח תיקי רצח נשים בחברה הערבית נמוך יותר מפענוח בקרב האוכלוסייה היהודית״.
התצפית הישראלית על רצח נשים, שהוקמה בשנת 2020, שואפת להיות הסמכות הרשמית לאיסוף נתונים על רצח נשים בישראל ולעבד אותם באופן אובייקטיבי ונטול אינטרסים. הדו"ח מתעד מקרי פמיסייד (רצח נשים על ידי גברים בגלל היותן נשים) בשנה קלנדרית אחת מתחילת השנה ועד סופה. לראשונה, לאור החשיבות של הנושא במגזר הערבי, הדו"ח מופץ בשלוש שפות: אנגלית, עברית וערבית.