משאבים נוספים נדרשים כדי למנוע את מקרה שיתוק הפוליו הבא, כך הזהיר איגוד רופאי הילדים בנייר עמדה שפרסם היום (ראשון). האיגוד הכריז על "קריאת חירום להיערכות רחבה" בעקבות אבחון של שני מקרי פוליו קליניים (מקרי שיתוק) בקרב ילדים לא מחוסנים במרץ 2022 ובפברואר 2023, לאחר 30 שנים שבהן לא היו מקרים קליניים של פוליו בישראל.
בעקבות האבחנה הראשונה ב-2022, משרד הבריאות יצא במבצע "שתי טיפות" להתחסנות בחיסון דרך הפה, שהפסיק את תפוצתו של זן 3 של נגיף הפוליו, הזן שגרם למקרה השיתוק הראשון. מאז, התחילה תפוצה רחבה בדגימות ביוב של זן 2 של נגיף הפוליו, שרק חיסון בזריקה יעיל נגדו.
לפני חודש, בעקבות מקרה השיתוק השני, משרד הבריאות יצא בקריאה להתחסנות, אך לא יצא במבצע חיסונים ייחודי. באיגוד קראו לממשלה להקצות בדחיפות את המשאבים הנדרשים לאיתור וחיסון ילדים שלא התחסנו בחיסון בזריקה.
"יש במדינת ישראל 170 אלף ילדים שלא חוסנו בזריקה, החיסון היחיד שמגן על הילדים מכל זני הפוליו", אומרת ל'דבר' פרופ' ליאת אשכנזי-הופנונג, נציגת איגוד רופאי הילדים ומנהלת מחלקת אשפוז היום בבית חולים שניידר. "רוב ההורים לא סירבו לחיסון, אלא נתקלו בבעיות טכניות שמנעו מהם לחסן את הילדים. מוקדי החיסון לא נגישים, ופתוחים בשעות מוגבלות. צריך לאתר את הילדים שלא התחסנו ולהנגיש להם את החיסון. כולם עושים מאמצים אדירים, אבל המאמצים מוגבלים בגלל מחסור במשאבים ובכוח אדם".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "יש תקציב ייעודי לתגבור כוח אדם והנגשת החיסונים עד הבית. לפני מספר ימים נבחר ספק שזכה במכרז, בשבוע הבא אחיות מטעם הספק יעברו הכשרה מקצועית והחל מ-29/3 יופעל שירות חיסונים עד הבית בתיאום עם משפחות שירצו בכך, לצד הרחבת פריסת חיסונים ושעות פעילות בטיפת חלב."