דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי כ' בניסן תשפ"ה 18.04.25
24.8°תל אביב
  • 20.7°ירושלים
  • 24.8°תל אביב
  • 23.8°חיפה
  • 20.8°אשדוד
  • 25.6°באר שבע
  • 27.6°אילת
  • 22.5°טבריה
  • 19.4°צפת
  • 23.5°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
כלכלה

ארגון פעמונים מתריע: 45% מהישראלים מוציאים מדי חודש יותר מהכנסתם

ארגון הסיוע והליווי הכלכלי למשפחות מצא גם שכל ישראלי חמישי נמצא במצב ״מינוס כרוני״ ונאלץ לוותר על תרופות ומזון | 50% מפחיתים את השימוש בחימום וקירור הבית כדי לצמצם הוצאות | הנגידה לשעבר פלוג: ״חמשת העשירונים התחתונים מתקשים מאוד לחסוך״

שוק מחנה יהודה (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90)
שוק מחנה יהודה (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90)
דוד טברסקי

על רקע עליית המחירים המשמעותית שליוותה את שנת 2022, מדד ארגון פעמונים (לסיוע וליווי כלכלי למשפחות) מציג תמונת מצב קשה על חוסנם של משקי הבית בישראל לאורך השנה החולפת, כפי שהשתקפה ברקע 5.3% אינפלציה, הגבוהה מזה 20 שנה.  

על פי המדד הבודק את היכולות הכלכליות של משקיי הבית בישראל, שמתפרסם מזה השנה השנייה, 45% מהישראלים העידו שהם מתקשים לגמור את החודש מכיוון שההוצאות שלהם גדולות על ההכנסות. בסקר שנערך בקרב 1,080 משקי בית, 36% מהמשיבים ענו שיתקשו מאוד להתמודד עם זעזוע כלכלי שיכה לפתע בביתם ו-41% לא יצליחו לשרוד כלכלית אם אחד ממפרנסי הבית יאבד את עבודתו במפתיע.

מכלל הנשאלים, 29% טענו שהם מפחדים שיאבדו את מקום התעסוקה שלהם מתישהו בזמן הקרוב, 23% ענו שהם יתקשו למצוא עבודה בשכר דומה ויצטרכו להתפשר על שכר נמוך יותר ו-30% טענו שאין להם כישורים או הידע לפנות לאפיקי תעסוקה אחרים ממה שהם מכירים כיום. 

עוד פורסם שכל ישראלי חמישי נמצא במינוס כרוני ונאלץ לוותר על תרופות ומזון חיוני. מכלל הנשאלים שהתבקשו לשאול על מה ויתרו בשנה החולפת מפאת קשיים תקציביים, 44% מהישראלים ענו שויתרו על שירותי רפואה, ובתוכם 77% מהערבים (לעומת 36% מהיהודים). מעל 64% מהנשאלים העידו שוויתרו בשנה האחרונה על טיול משפחתי וכל ישראלי שני מוותר על שימוש במיזוג אוויר על מנת לצמצם הוצאות. 

נגידת בנק ישראל לשעבר, קרנית פלוג, בכנס חשיפת מדד ארגון פעמונים לשנת 2023 (צילום: דוד טברסקי)
נגידת בנק ישראל לשעבר, קרנית פלוג, בכנס חשיפת מדד ארגון פעמונים לשנת 2023 (צילום: דוד טברסקי)

נגידת בנק ישראל לשעבר וסגנית ראש חטיבת המחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה, קרנית פלוג, הציגה באירוע החשיפה של המדד בירושלים, שהחוב הממוצע של משקי הבית בישראל עלה ב-10% במהלך 15 השנים האחרונות, בדגש על מרכיבי הדיור, ובעיקר על השכבות המוחלשות. "הקבוצה שהכי מתקשה לצאת מהחובות היא החרדים״, אמרה פלוג, ״אך כל חמשת העשירונים מתקשים מאוד לחסוך". 

הפרשן הכלכלי של רשת 13, מתן חודורוב, סיפר באירוע שבשבועות הקרובים צפויות עוד שתי העלאות ריבית, אחת לפני ליל הסדר: "במצב של ריבית עוד יותר גבוהה הפערים בין אלו שיש להם וחוסכים לאלו שאין להם ונאלצים ללוות יגדלו בחסות הריבית".

חודורוב, שביקר את הבנקים על גריפת יתר של רווחים על גבי העלאות הריבית לאורך כל השנה האחרונה, הוסיף: "הריבית נועדה להתמודד עם האינפלציה אבל במקביל יש לה משמעות גדולה בחלוקת הכסף בין המלווים ללווים. עכשיו לקחת חוב זה דבר גדול יותר מלפני שנתיים לדברים האלו יכולות להיות משמעויות איומות על משפחות".

"20% ממשקי הבית בישראל מטופלים על ידי מוקדי רווחה", אמרה באירוע נורית וייסברג נוקאש, עו"ס בכירה מנהלת השירות לרווחת המשפחה במשרד הרווחה. "ככל שאתה עני ומוחלש יותר, כל בעיה כלכלית יכולה להפוך מהר לאסון כלכלי. התערבות הממשלה נדרשת כאן, של משרד האוצר, הבריאות, הרווחה ובטח של משרד השיכון".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!