
שגריר ישראל בארה"ב מייק הרצוג זומן הלילה (שלישי) למשרד החוץ האמריקני לשיחת הבהרה עקב שינויים בחוק ההתנתקות. הרצוג נפגש עם סגנית שר החוץ וונדי שרמן. בהודעה מטעם משרד החוץ האמריקני נאמר כי ״סגנית השר הביעה את דאגתה של ארה״ב מהחקיקה שאושרה על ידי הכנסת ומבטלת מרכיבים חשובים בחוק ההתנתקות מ-2015, כולל האיסור על בניית התנחלויות בצפון הגדה המערבית״.
צעד כזה הוא חריג מאוד ביחסי ישראל-ארה"ב, ומהווה מחאה דיפלומטית רשמית. לרוב, מסרים בין המדינות עוברים בדרכים אחרות ללא שימוש בהליכים רשמיים מהסוג הזה.
זהו הזימון הראשון של שגריר ישראלי בארצות הברית לשיחה מזה 13 שנים. בפעם הקודמת ב-2010, זומן השגריר דאז מייקל אורן לשיחה במחלקת המדינה בעקבות ההודעה על אישור בנייה בשכונת רמת שלמה שבמזרח ירושלים.
הזימון הוא בעקבות כך שמליאת הכנסת אישרה אתמול בלילה (בין שני לשלישי) בקריאה שנייה ושלישית את ביטול "חוק ההתנתקות". החוק יאפשר לישראלים לשהות בשטחים שפונו בצפון השומרון לפני 18 שנה במסגרת תוכנית ההתנתקות. ביטולו, שנכלל בהסכמים הקואליציוניים בין הליכוד לציונות הדתית, עבר ברוב של 31 תומכים מול 18 מתנגדים.
מלשכת ראש הממשלה נמסר: "ההחלטה של הכנסת לבטל חלקים מחוק ההתנתקות מביאה סוף לחוק מפלה ומשפיל שאסר על יהודים לחיות באזורים בצפון השומרון, חלק ממולדתנו ההיסטורית. לא במקרה בכירים באופוזיציה תמכו בחוק זה לאורך הדרך. עם זאת, לממשלה אין כוונה להקים יישובים חדשים באזורים אלה".