לאחר 9 חודשים של עודף תקציבי, בחודש מרץ נרשם גרעון תקציבי מזערי בשיעור של מאית אחוז (0.01%) מהתוצר, כך מפרסם היום (ראשון) משרד האוצר.
הכנסות המדינה בחודש מרץ עמדו על כ-40.8 מיליארד שקלים, לעומת כ-42.8 מיליארד שקלים בשנה שעברה. מתחילת השנה הכניסה המדינה 120.7 מיליארד שקלים, כ-5.5 מיליארד שקלים פחות מהשנה שעברה.
הוצאות המדינה עמדו בחודש מרץ על כ-43.5 מיליארד שקלים, 1.6 מיליארד שקלים יותר מאשר בתקופה המקבילה אשתקד. מתחילת השנה, היקף ההוצאות עומד על כ-106.6 מיליארד שקלים, לעומת כ-102.1 שקלים בתקופה המקבילה אשתקד.
הגירעון בחודש מרץ הסתכם בכ-2.7 מיליארד שקלים. העודף המצטבר מתחילת השנה הסתכם בכ-14.1 מיליארד שקלים, ירידה של 10 מיליארד שקלים לעומת העודף בתקופה המקבילה אשתקד.
עם תחילת מגפת הקורונה החלה העלייה בהוצאות המדינה לצד ירידה בהכנסות בשל המגפה. כשנה מפרוץ המגפה החל שינוי מגמה עם ירידה איטית בהוצאות הממשלה ועלייה מתונה בהכנסות עד לחודש מאי 2022, בו לראשונה מזה שנים נרשם הגירעון על 0.0% ומאז החל לעלות במתינות. בחודשים האחרונים נרשמה ירידה משמעותית בהוצאות הממשלה לצד ירידה מתונה בגירעון.
במסמך שהוציא אגף התקציבים, נכתב כי מימון הגירעון יתבצע באמצעות שלושה אפיקים מרכזיים: גיוס הון מקומי; גיוס הון מחו"ל והפרטות.
"הירידה בענף ההייטק החלה לפני מספר רבעונים, ראינו צניחה בהשקעות, חלק מזה היה צפוי וחלק מזה אמור להטריד אותנו. אנחנו רואים בחודשיים האחרונים קיטון נומינלי בהכנסה ממסים", אמר ראש אגף התקציבים יוגב גרדוס בישיבת התקציב בוועדת הכספים של הכנסת. "אנחנו עדיין מעל תחזית ההכנסות שקבענו בתקציב, אבל הקצב הוא קצב של האטה ואנחנו רוצים לראות שהוא חוזר לתחזית ולכן התקציב צריך להיות מאפשר, אך מרוסן".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' השיב לדבריו של גרדוס ואמר כי "הירידה בהשקעות בהייטק היא בכל העולם, מצבנו טוב יותר משאר העולם. גם הירידה עכשיו בסטארטפים לא ישפיעו על שנת 2023, אלה תהליכים ארוכים יותר".