"זה חלק מסיפורו של העם היהודי, אני לא חושבת שזה הסיפור של העדה האתיופית בלבד", אומרת רעות בלאו, תלמידת כיתה י"ב וחניכה בתנועת בני עקיבא, על יום הזיכרון ליהודי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל שחל מחר (שישי).
במועד זה מציינים את מותם של 4,000 יהודים מאתיופיה שנספו בדרכם לישראל. הוא מצויין דווקא ביום ירושלים, כסמל לתפקידה המרכזי של ירושלים בתרבות יהודי אתיופיה.
לקראת ציון היום, תנועת בני עקיבא ערכה פעילויות שונות במטרה להפיץ את סיפור העלייה של יהדות אתיופיה ולהעלות מודעות לעלייה הציונית בקרב הדור הצעיר בחברה הישראלית ובעדה האתיופית בפרט.
בלאו חברה בגרעין של"פ מטעם התנועה, מתגוררת ומדריכה בכרמיאל. היא הקימה בכניסה לקניון, יחד עם חברי הגרעין שלה, דוכן עם נרות נשמה עליהם מוטבעים שמות הנספים. הפעלת הדוכן כללה הסבר לעוברים והשבים על סיפור העלייה ומתן נרות הנשמה ללא עלות להדלקת הנרות להעלאת נשמתם.
"החניכים התרגשו מהנוכחות של סיפור משפחתם בסניף"
"יום ירושלים קרוב לליבי", מספרת בלאו. "אני אוהבת ביום הזה להגיע לירושלים ולחגוג את שחרורה ואת היותנו עם אחד. אבל חשוב לזכור את אלו שאיבדו את חייהם בגבורה בשביל להגיע לירושלים".
בלאו אומרת שהתגובות לדוכן היו חיוביות מאוד. "ניגשו אלינו בני העדה האתיופית וממש פרצו בדמעות. אנשים אחרים התרגשו מאוד וביקשו לקחת כמה נרות נשמה למשפחות שלהם. הארגזים שלנו נגמרו ממש מהר". הדוכן, היא מספרת, לא קיבל כמעט תגובות שליליות. "חלק מהאנשים הגיבו באדישות או שמיהרו. היו גם דוברי רוסית שלצערי לא הייתה לנו דרך לספר להם את הסיפור".
חלק מנרות הנשמה חולקו בסניף המקומי של בני עקיבא. "לא מעט מחניכי הסניף הם בני העדה האתיופית", מספרת בלאו, "ולכן הם התרגשו מאוד מהנוכחות של סיפור משפחתם בסניף. ההתרגשות הזאת דבקה בשאר חניכי הסניף".
חברי הגרעין של בלאו למדו על סיפור העלייה לקראת הפעלת הדוכן. "ראינו עדויות מצולמות של זקני העדה שהיו במסע שצולמו ע" בני עקיבא. למדתי מהעדויות המון. הן ממש צמררו אותי".
'גרעין של"פ' היא תוכנית חינוכית של תנועת בני עקיבא. התוכנית כוללת 'גרעינים', שהם קבוצות של 4-6 תלמידי כיתה י"ב שעוברים לעיר אחרת ממקום מגוריהם שם הם ממשיכים את לימודיהם בתיכון מקומי ומתנדבים בקהילה. כך למשל בלאו מגיעה במקור מהשומרון ולומדת השנה בבית ספר 'אמי"ת' בכרמיאל. בשעות אחר הצהריים היא מדריכה את שכבת ג' בסניף בני עקיבא, חונכת נערה בגילה בעמותה לצרכים מיוחדים ופועלת במחלקת הרווחה בעיר.
מלבד חלוקת הנרות, קיימה תנועת בני עקיבא בשיתוף עם החברה למתנ"סים מפגשים בין זקני העדה שהיו בסודן במסע לישראל לבין חניכי התנועה והציבור הרחב. המפגשים התקיימו בסניפי התנועה ובסניפים הפועלים במרכזי הקליטה של הקהילה האתיופית. למיזם קוראים "סיפור על הדרך-הסיפור של כולנו".