כשהיוצר והראפר, ליאור נגה (28), מאשקלון כתב את קטע ה"וורס" שלו לשיר "תגיעו לירוסלם", שמבצעת הזמרת נלה', ויצא היום (חמישי) לראשונה, הוא דמיין שני אחים שצועדים יחד במסע מפרך מאתיופיה לירושלים דרך סודן.
"נוצר סיפור על אחים שמעודדים אחד את השני שלא לחשוב על מי שלא אתנו", אומר נגה ל'דבר'. "לא להתייאש מהשודדים בדרך, גם אם ייקחו לנו הכל, כי יש לנו את החלום הזה, להגיע לירושלים". השיר פורסם לכבוד יום הזיכרון ליהודי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל. יום הזיכרון מצוין בצמוד ליום ירושלים וייחתם הערב בעצרת גדולה של תנועת 'הנוער העובד והלומד' בנתניה.
כ-4,000 נשים וגברים יהודים מאתיופיה שילמו בחייהם במסע שעשו ברגל מאתיופיה לסודן. המעבר מסודן כלל סכנות רבות; רעב, צמא, מחלות ומפגש עם שודדים ואנסים. פצעי המסע הזה עדיין מחלימים.
"אני מקווה שהשיר יגיע לכולם, לכל עם ישראל". אומר נגה מקווה שהשיר יהיה חלק מתהליך ההחלמה והריפוי של העדה. "אני מקווה שעם ישראל יקבל את הכאב והתקווה, יתחבר לנושא, וירים את זה למעלה".
נלה', זמרת ויוצרת שעושה את צעדיה הראשונים בתעשייה מקווה שלשיר תהיה השפעה על העדה האתיופית, "שמענו הרבה שירים עצובים על המסע לארץ, יש פה הרבה כאב וקושי, אבל זה לא רק סיפור של אובדן, אלא סיפור של עוצמה".
נלה' היא דור ראשון שנולד בארץ. "ההורים שלי לא נולדו פה, אבל אין לי קשר אישי לנספים. אבל שמעתי סיפורים מעוררי השראה על זה שעשינו את המסע כדי להגיע לארץ ואיבדנו כל כך הרבה אנשים. רק לחשוב על זה מעלה לי דמעות בעיניים".
הגלות ממצריים הפרידה בינינו / חלק מעם ישראל לא הכיר עוד אותנו / אבל אבא מהרי ממשיך ואומר / ״תגיעו לירוסלם"
"אבא מהרי היה כמו משה רבנו של העדה", מספרת נלה' על הבחירה להכניס לשיר אותו ואת המלכה יהודית, "הוא ניסה לעלות לישראל ולא הצליח, הוא ניסה לפתוח את ים סוף כמו משה עם המטה, אבל אנשים חזרו אחורה. זה היה ניסיון שמעיד על האמונה ועל הכוח שלו".
"אבא מקביל את הסיפור שלו ליציאת מצרים"
"המבוגרים אצלנו מעדיפים לשמור בפנים", אומר נגה, "הם לא מכניסים אותך לכאב הזה. אבא מספר בעיקר בפסח, הוא מקביל את הסיפור שלו ליציאת מצרים, על זה שהוא יצא עם אח שלו, ועוד חבורה של צעירים, מהכפר גדליגיי. הם לא סיפרו לאף אחד".
"בניסיון הראשון הם לא הצליחו וחזרו אחורה לכפר. בניסיון השני, אחרי 4 חודשים, הם הגיעו לסודן. הלכו 1,000 קילומטרים עברו את המסע והמתינו שם באמרקובה שבסודן במחנה של הצלב האדום, והסתירו את הזהות שלהם".