לאחר שבוע בו טיפל מערך הכבאות ביותר מ-300 שריפות, פנה יו"ר הסתדרות המעו"ף גיל בר-טל לשר האוצר סמוטריץ' ולשר לביטחון לאומי בן גביר ודרש מהם להתערב בניכויים חד צדדיים שביצע האוצר משכר הכבאים.
לפי בר-טל, באוצר מבצעים בחודשים האחרונים פעילות אינטנסיבית לאיתור 'חריגות שכר' לכאורה בקרב עובדי הכבאות, וזאת במטרה להשתמש בהן ככלי ניגוח לפגיעה בכבאים – שעה שבמקביל, ישיבות המשא ומתן שנקבעו לקידום הסכם קיבוצי חדש במערך הכבאות וההצלה נדחות פעם אחר פעם בטענות שונות. באוצר לדבריו, פועלים במטרה לגרוע את אותן חריגות לכאורה משכר העובדים באופן חד צדדי, ללא קיום שימועים לעובדים, תוך התעלמות מכללי המנהל התקין ואף בלי לנהל בנושא משא ומתן עם ההסתדרות וארגון העובדים כפי שמקובל ותוך התכחשות להסכמות קודמות בכל הנוגע לשמירת שכר הכבאים.
לדבריו, נציגי הממונה על השכר באוצר מטילים את האחריות בנושא על כתפי נציגי החשב הכללי ואילו נציגי החשב הכללי מאידך מטילים את האחריות בחזרה על אנשי המקצוע של הממונה על השכר, זאת שעה שהעובדים בשטח נפגעים וחשופים להפחתות שכר בסכומי עתק. עוד ציין בר-טל כי ניכויים אלו מבוצעים שעה שהמדינה עצמה חבה לכבאים סכומי כסף משמעותיים מכוח הסכמים קיבוציים קודמים שלא יושמו בפועל – לרבות תשלומים בגין כספי רווחה, דמי ארוחות ויתרת תוספת מההסכם הקיבוצי הקודם שלא שולמו. עוד ציין כי חלק מסכומי הכסף יועדו לטובת המשא ומתן בהסכם הקיבוצי החדש במערך הכבאות, כפי שסוכם בעבר עם נציגי אגף הממונה על השכר, לרבות עבור הסדרת הטענות בדבר חריגות שכר לכאורה.
"התנהלות המדינה סביב נושא זה הינה לא ראויה בלשון המעטה. בשעה שהכבאים נלחמים באש – נלחמים בשכר הכבאים" כתב בר-טל, והוסיף כי מדובר במעסיק הגדול ביותר במשק, שלו חובת תום לב מוגברת כלפי עובדיו. "הכבאים מסכנים את חייהם, תוחלת חייהם קצרה ב-10 שנים בממוצע, סובלים מסיכוני מקצוע, מחלות מקצוע, בעיות בריאותיות, נפשיות, פוסט טראומה, משמרות ארוכות וימים ארוכים ללא שינה. הייתי מצפה כי לאור אלה התייחסות המעסיק אליהם תהיה בכפפות של משי מתוך רגישות והתחשבות, כבוד והערכה"
מערך הכבאות וההצלה סובל לדבריו ממחסור בכוח אדם מיומן לאחר שכבאים רבים נטשו לאחרונה את המקצוע בשל היעדר אופק שכר והתקדמות, ולאור העובדה שהם חשופים לפגיעה חד צדדית בשכרם. לרבים מהכבאים החדשים ועובדי המטה רכיב השלמה לשכר מינימום בשכרם.
"המדינה משקיעה משאבים רבים מאוד בהכשרת כבאים חדשים וכל כבאי מקצועי שנוטש את המערך לאחר מספר שנים, זהו הפסד כלכלי כבד למערכת ולכלל אזרחי מדינת ישראל – מאחר וכל ההכשרה והמיומנות שהוקנו לו יורדים לטמיון", סיכם את דבריו. "אני מבקש את התערבות השרים ועצירת המגמה של פגיעה בשכר, והנחייתכם למופקדים על כך במשרד לביטחון פנים ומשרד האוצר, לנהל מו"מ שיביא לקידום טיפוח ועידוד המוטיבציה של הכבאים בשכרם, תגמול הולם ובתנאי רווחה מיטיבים. פתרון באשר לנושאים העומדים על הפרק יימצא בהסכמה סביב שולחן המו"מ ביחד עם נציגות העובדים".
ממשרד האוצר ומלשכת השר בן גביר טרם נמסרה תגובה.