
..
ועדת השרים לחקיקה צפויה לדון ביום ראשון הקרוב בתזכיר חוק שיתיר העסקת נוער בחופשות לימודים רשמיות עד השעה 01:00 בלילה, בתנאי שתסופק להם הסעה לביתם.
ב-2016 נקבע במסגרת הוראת שעה שבחופשות יהיה ניתן להעסיק בני נוער, בני 18-16, עד השעה חצות. התנאי שנקבע אז היה שאם ההעסקה הסתיימה אחרי 23:00 המעסיק ידאג להסעה לעובדים הצעירים לבתיהם מיד בתום עבודתם. הוראת שעה זו ביטלה למעשה את החובה שהוטלה על מעסיקים לפנות לשרת הכלכלה באופן פרטני בבקשה להיתר העסקה בלילה בחופשות, אך תחולתה הסתיימה ביוני 2020.
הצעת החוק הנוכחית מבקשת להפוך את ההסדר לקבוע, ובכלל זאת את החובה לדאוג להסעות לבני נוער שמסיימים את עבודתם אחרי 23:00. התזכיר גם מרחיב, כאמור, את היתר העסקת בני הנוער בחופשות עד לשעה 1:00.
על פי ההצעה, שר הכלכלה יוכל לקבוע בתקנות ענפי עבודה מסוימים או עבודות מסוימות שבהם לא תותר עבודת נוער בלילה מחשש לפגיעה בבריאותו, בשלומו או בהתפתחותו הגופנית, החינוכית, הרוחנית או המוסרית.
בדברי ההסבר להצעה נכתב שהיא מבקשת להשיג איזון בין הרצון לעודד תעסוקת בני נוער, כולל בשעות הלילה, כדי לאפשר להם התנסות מעשית ראשונית בשוק העבודה, וגם לסייע במיגור עבריינות ומעשי אלימות. מצד שני מבקשת ההצעה לשמור על ביטחונם של הצעירים באמצעות הטלת החובה על המעסיק לדאוג להם להסעות לבתיהם.
תזכיר החוק הופץ כבר בנובמבר 2021, בתקופת כהונת ממשלת בנט-לפיד, אך לא קודמה. כעת, ההצעה מופיעה בסדר היום של ועדת השרים לחקיקה. אז, הגישה הסתדרות הנוער העובד והלומד, המשמשת כארגון היציג של בני הנוער העובדים בישראל, את עמדתה, ולטענתה, עבודה עד שעות מאוחרות בלילה מעלה אפשרויות רבות של פגיעה הנובעות מעבודה בשעות חריגות, והם מציעים לשנות את הצעת החוק כך שיתן מענה טוב יותר לבני הנוער.
"הצעת החוק משרתת בעיקר פלח מסוים של מעסיקים, בעוד היא מאפשרת למעסיקים אלו להעסיק עובדים עד השעות המאוחרות של הלילה בשכר נמוך יותר משכר המינימום של עובדים בוגרים, אך אין היא מקנה הטבות לבני הנוער עצמם".
עיקר החשש, לדבריהם, הוא אי יישום של מרכיב הסעה לאחר השעה 23:00 "נדרשת אכיפה חזקה לתחום הזה, ולכן סביר להניח שגם ההגנה שהצעת החוק קובעת לא תבוצע בפועל במקרים רבים, ותפקיר הלכה למעשה בני נוער רבים אשר מעסיקיהם ידרשו אותם לעבוד עד השעה 1:00 לפנות בוקר".
לדבריהם, טרם החלת החוק, יש ליצור מנגנון אכיפה הרתעתית למעסיקים שיעסיקו בשעות אסורות או שלא יספקו הסעות, הכולל הוספת תקן של פקחי עבודה וקיום פעילות הסברה על זכויות בני נוער בעבודה, וכן שבנוסף לאכיפה וקנסות מטעם זרוע האכיפה של משרד העבודה, יתווסף בחוק גם פיצוי ללא הוכחת נזק כמנגנון הרתעתי (בדומה לעבירות על תלוש השכר, חוק הודעה לעובד וכו').
עוד מציעים בהסתדרות הנוע"ל להוסיף עבודות אסורות להעסקה אחרי השעה 23:00 שהן רלוונטיות יותר לזמנינו, כמו עבודה בתחום השליחויות, ותמריץ חיובי לבני הנוער בקביעת גמול גבוה יותר עבור עבודה בשעות הלילה של 150% משכר המינימום.
"בשנים האחרונות מגיעות אלינו תלונות רבות של בני נוער והוריהם על כך שנדרשו לעבוד עד מאוחר מבלי שסופקה להם הסעה הביתה – וזאת על אף ההוראה המחייבת זאת בחוק", אמר ל'דבר' אורי מתוקי, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הנוער העובד והלומד.
"אנחנו כמובן בעד לאפשר לבני נוער לעבוד בחופשים אבל צריך לעשות זאת בצורה שלא תפגע בשלומם של בני הנוער, ושלא תהיה מבוססת רק על רצונו הטוב של המעסיק. כל שינוי של קבע בנושא זה, חייב לכלול מנגנוני אכיפה ברורים, משמעותיים ואפקטיביים על מנת להבטיח את זכויות בני הנוער ואת שלומם".