כמה עשרות משפחות ומתנדבים מקבוצת 'מקומי' בנתיבות יזמו בסוף השבוע שעבר פרויקט שמפגיש ביניהם לבין זקני העיר, בשיתוף מרכז הצעירים. "הם הזכירו לי את הבית של סבא וסבתא – אנשים מבוגרים, שהתרגשו שבכלל חשבנו עליהם", מספר ל'דבר' עדן משה אליה (30) שהגיע ביום חמישי עם אשתו ושלושת ילדיו לבתיהם של זקנים החיים בגפם בעיר, והעניק להם הפתעות לכבוד השבת.
"קיבלנו מהרווחה את המספרים של הקשישים, שלחלקם יש משפחות, אבל בסופו של דבר חיים לבד", מספרת רכזת 'מקומי' בנתיבות, חני ראובן. "הגענו אליהם הביתה, כיבדנו אותם במארז שכלל דומינו, כוס יין לקידוש, בקבוק יין קטן, עוגות וקלפי שיח, כדי שבהמשך המשפחות יוכלו לשבת ביחד לשחק".
מקומי היא תוכנית מנהיגות של משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי. התוכנית מופעלת ממזרח שמש – בית מדרש למנהיגות חברתית מבית כל ישראל חברים.
"אנחנו מודעים לזה שחלקם בודדים, צריכים שיהיה מי שידבר איתם, והמטרה היא שייווצרו קשרים ארוכי טווח. נתיבות היא עיר מטורפת, יש בקבוצה שלנו אהבה של אנשים למקום ואחד לשני. יש ב'מקומי' חרדים, מסורתיים וחילונים, שהמיזם הזה יצא מהלב שלהם ומלמידה שבועית בטקסטים יהודיים וחברתיים".
"בהתחלה הילדים לא הבינו", מספר אליה, "אמרנו שאנחנו הולכים לעשות חסד ומצווה גדולה, ואחרי הבית הראשון, שבו הם ממש התלהבו, כי חיבקו אותם והזקנים נתנו להם הפתעות, הם כבר שאלו מתי הולכים שוב. הרבה מאיתנו שמרנו את מספרי הטלפון של הקשישים, ואמרנו שנבוא מדי פעם לבקר ונרים טלפון".
האוכלוסייה המבוגרת (65+) בנתיבות מהווה 6.2% מכלל התושבים בעיר, ולמרות ההשקעה הרבה של הרווחה, העירייה ומתנדבים, חלקם נשארים מאחור. רק באוקטובר האחרון התגלתה גופתה של בת 70 בביתה בנתיבות על ידי שכניה, ימים רבים לאחר שהלכה לעולמה. ככל שהקשרים בין הציבור הערירי והקשיש לשאר הקהילה יהיה הדוק יותר, יפחתו מקרים כאלה.
"כשאתה עושה מעשה טוב, אתה תורם לעצמך ומרגיש טוב הרבה יותר", אומר אליה. "זה חוזר אליך בדרכים שונות. חשוב לקח חלק ביוזמות כאלו, מהסוג הזה, גם לבני המשפחה, גם לדורות הבאים. להכיר טובה לאנשים מבוגרים שפחות ופחות שותפים בחיים שלנו. הייתי שמח אם עוד תושבים ועוד אנשים יירתמו לפרויקטים מהסוג הזה".