דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י' בניסן תשפ"ד 18.04.24
25.6°תל אביב
  • 23.0°ירושלים
  • 25.6°תל אביב
  • 20.5°חיפה
  • 20.6°אשדוד
  • 21.5°באר שבע
  • 28.3°אילת
  • 26.2°טבריה
  • 19.7°צפת
  • 23.6°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
נוחי דנקנר

שוק ההון / הבוקר גזר הדין: האם נוחי דנקנר יכנס לכלא?

לפני כארבעה חודשים הורשע הטייקון לשעבר בכך שהריץ את מניות קונצרן אי.די.בי בעת הנפקה שכונתה "הנפקת החברים". היום יקבע השופט חאלד כבוב אם יכנס דנקנר למאסר של עד חמש שנים כפי שמבקשת התביעה או שירצה את עונשו בעבודות שירות.

נוחי דנקנר בעת הכרעת הדין בעניינו, יולי 2016 (צילום: עמי שומן)
נוחי דנקנר בעת הכרעת הדין בעניינו, יולי 2016 (צילום: עמי שומן)
עמר כהן
עמר כהן
כתב כלכלה
צרו קשר עם המערכת:

משפטו של נוחי דנקנר יגיע הבוקר לסיומו – לפחות עד לשלב הערעור לעליון, שצפוי להגיע – עם הקראת גזר הדין שיקבע האם מי שעד לפני שנים ספורות היה האדם החזק בכלכלה הישראלית ילך לכלא. דנקנר ושותפו איתי שטרום הורשעו ביולי האחרון בהרצת מניות על ידי שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, חאלד כבוב. העונש על עבירות אלה נע בין עבודות שירות למאסר של עד חמש שנים, בהתאם להחלטתו של השופט כבוב.

הפרשיה במהלכה ביצע דנקנר הרצת מניות התרחשה בפברואר 2012 במהלך הנפקת מניות של IDB שזכתה לשם "הנפקת החברים". דנקנר הורשע כי פעל באופן מלאכותי להעלאת ערכן של מניות IDB ביממה שקדמה להנפקה. העלאת ערך המניות נעשתה על ידי סדרה של רכישות ומכירות של מניות החברה במחירים שאין להם כל הגיון עסקי מלבד העלאה מלאכותית של ערך המניות. פעולות אלו נעשו על ידי הנאשם השני בתיק, הברוקר איתי שטרום שפעל בשליחותו ובמימונו של נוחי דנקנר. כשנה וחצי לאחר הנפקת החברים איבד דנקנר את השליטה בקונצרן IDB לטובת המיליארדר היהודי ארגנטינאי, אדוארדו אלשטיין. מאז שפרש מתפקיד יו"ר IDB ירד דנקנר ממרבית נכסיו.

נוחי דנקנר. צילום: עמי שומן
נוחי דנקנר. צילום: עמי שומן

בהכרעת הדין שהתפרסה על 280 עמודים כתב השופט כבוב "מצאתי כי משקלן של הראיות הנסיבתיות מובילות למסקנה אחת ויחידה והיא פעילותם הפלילית של הנאשמים. קשירת הקשר בין השניים הוכחה למעלה מכל ספק. אין מדובר בהתנהגות שמהותה עצימת עיניים. אלא בפעולה יזומה".

עם זאת ציין השופט כי דנקנר "היה שקוע בניסיון להציל את החברה שבבעלותו עד כדי שנגרר לפעולה. העובדה כי השקיע סכומי כסף פרטיים וגייס כסף מבני משפחתו ומחבריו מעידה כי לא מדובר במי שביקש לעקוץ גורמים בשוק ההון אלא במי שהאמין שיוכל להציל את החברה ולהביא אותה להבראה".

קשה לדעת האם השופט כבוב יחליט לשלוח את דנקנר ושטרום למאסר או שיסתפק בעונש קל יותר של עבודות שירות. בעוד שחוק ניירות ערך מאפשר לגזור על מורשעים בעבירה של הרצת מניות מאסר של עד חמש שנים, הרשעתו של דנקנר נשענת בעיקר על ראיות נסיבתיות ובפסק הדין נקבע כאמור, כי מטרתו של דנקנר לא הייתה לגרום לפגיעה במשקיעים.

במידה ויחליט כבוב לשלוח את דנקנר לכלא הוא לא יהיה איש העסקים הראשון שירצה עונש מאסר בגין הרצת מניות. בנובמבר 2015 הורשע ג'קי בן זקן בהרצת מניות, קשירת קשר לביצוע פשע וקבלת דבר במרמה ונשלח לשלוש שנות מאסר בפועל, 18 חודשי מאסר על תנאי וקיבל גם קנס כספי על סך רבע מיליון שקלים (בית המשפט העליון קיצר, לאחר הערעור, מעט את עונש המאסר לבן-זקן והגדיל את הקנס).

פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!