39 עמותות המפעילות 61 מרכזי יום לקשיש המטפלים באלפי קשישים, הגישו אתמול (חמישי) תביעה בבית המשפט המחוזי בירושלים נגד משרד הרווחה, בגין אי עדכון התעריפים המשולמים למרכזי היום לקשיש.
בין העמותות למען הקשיש ובין משרד הרווחה קיים הסכם מחייב לפיו המשרד קובע מעת לעת את התעריף שישולם לעמותות בגין הוצאותיהן במסגרת מרכז היום, אולם מאז תחילת 2021 התעריף לא עודכן, מה שמקשה על המרכזים לספק את השירות לאור עליות המחירים.
בתביעה, דורשים המרכזים, בין השאר, כי גובה התקצוב המינימלי לקשיש יעמוד על סך 201.75 שקל ליום לקשיש, במקום 145 שקל כיום, ו-261.68 שקל ליום לקשיש תשוש נפש (במקום 199.38 שקל כיום). כמו כן, נדרש כי 15 השקלים אותם משלם הקשיש ליום במסגרת לא יקוזז מהתקצוב, מכיוון שהם משולמים לרשויות המקומיות ולא למפעילים.
העמותות דורשות גם להוסיף את עלות הסעת קשישים ברמת תפקוד נמוכה למרכז היום וחזרה בסכום של כ-350 שקלים לכל נסיעה, ולהוסיף לתעריף את גובה מס השכר בשיעור של 7.5% החל על העמותות.
שמואל קידר מנכ"ל איגוד העמותות למען הזקן, המאגדת את מפעילי המרכזים הודיע כי המרכזים "ערוכים לתחילת עיצומים עד לכדי שביתה כללית אם במשרד הרווחה ימשיכו להתעלם ממצוקת הקשישים בישראל״. לדבריו, הדרישות מצד משרד הרווחה ומצד המדינה כלפי מרכזי היום לממן שירותים רק עולות, אך התעריף שהן משלמות למרכזי היום נשאר על כנו כבר מעל לשנתיים.
"כך יוצא שהחל משנת 2021 אין הלימה בין התעריף הנמוך שמשלם משרד הרווחה והמוסד לביטוח לאומי ביחס להוצאות בפועל של מרכזי היום כנדרש מהם על פי דרישות משרד הרווחה", מסר קידר. "הנזק הכולל למרכזי היום מוערך במיליוני שקלים וכתוצאה מכך העמותות ומרכזי היום נותרים בגירעונות כבדים המאיימים על המשך תפקודם".
קידר פנה בשם העמותות לבית המשפט המחוזי וביקש ממנו להורות לוועדת התעריפים של משרד הרווחה לעדכן את התעריף, והוסיף כי "ככל ובמשרד הרווחה ימשיכו להתעלם מהדרישה להעלאת התעריף בכוונת מרכזי היום לקשיש להתחיל בעיצומים עד לכדי שביתה כללית".