דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שני כ"א בניסן תשפ"ד 29.04.24
20.8°תל אביב
  • 19.1°ירושלים
  • 20.8°תל אביב
  • 19.7°חיפה
  • 20.6°אשדוד
  • 18.0°באר שבע
  • 28.3°אילת
  • 22.6°טבריה
  • 19.6°צפת
  • 20.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חינוך ורווחה

שר הרווחה מרגי: "מתנגד למסירת ילדים לאימוץ לזוגות חד מיניים, מטעמי טובת הילד"

השר מרגי הגיש את תגובתו בעתירה לבג"ץ המבקשת לאפשר לזוגות חד-מיניים לאמץ ילדים | דבריו עוררו סערה מצד גורמים באופוזיציה והתנגדות מצד גורמי מקצוע בתחומי הרווחה, הפסיכיאטריה ושלום הילד

שר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי (צילום: יונתן זינדל/ פלאש90
שר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי (צילום: יונתן זינדל/ פלאש90
הדס יום טוב

שר הרווחה, יעקב מרגי (ש"ס), הגיש היום (חמישי), במהלך צום תשעה באב, את תגובתו במסגרת העתירה שהוגשה לבג"ץ המבקשת לאפשר לזוגות להט"בים לאמץ ילדים בישראל. דיון נוסף בעתירה יתקיים ב-2 באוגוסט.

"הריני מתנגד לכל פרשנות שמאפשרת מסירת ילדים לאימוץ לזוגות חד מיניים, וזאת מטעמים של טובת הילד", כתב השר בתגובתו. "ילד שנמסר לאימוץ נושא על גבו מורכבויות וקשיים, הן מעצם היותו ילד מאומץ והן נוכח נסיבות חייו או הנסיבות שהביאו לאימוצו. במצב דברים זה, העברתו למסגרת משפחתית חד מינית יש בה בכדי להוסיף לחייו מורכבות נוספת".

"קיימת חשיבות רבה להעברת ילד למסגרת משפחתית הדומה ביותר לזו שממנה הגיע", כתב מרגי, "לקטין שנמסר לאימוץ לא ניתנת האפשרות לשמר את זהות הוריו הביולוגיים ולכן יש לעשות מאמץ לשמר עד כמה שניתן את אורח החיים והמסגרת המשפחתית שבה נולד. נוכח האמור, איני רואה מקום לפרשנות של החוק הקיים או לתיקון החוק כפי שהוצע", הוסיף השר.

העתירה הוגשה כבר ביולי 2021 על ידי המרכז הרפורמי לדת ומדינה, ארגון "אבות גאים", האגודה למען הלהט"ב וארגונים ואנשים נוספים כנגד שר הרווחה, שר המשפטים והיועצת המשפטית לממשלה, הדורשת לשנות את סעיף 3 בחוק אימוץ ילדים הקובע כי "אין אימוץ אלא על ידי איש ואשתו יחד", באופן הכולל גם בני זוג מאותו המין. בגלל הסעיף המדובר, החוק בישראל לא מאפשר לזוגות חד מיניים לאמץ ילדים, ומאפשר ללהט"בים לאמץ אך רק כיחידים, ללא הכרה בבן או בת הזוג מאותו המין כהורה הילדים.

תגובתו של מרגי עוררה סערה בקרב מפלגות האופוזיציה וגופים שונים העוסקים ברווחת ילדים ובזכויות להט"ב, בהן של יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, ארגון מנהלי שירותי הרווחה ברשויות המקומיות, איגוד הפסיכיאטרים הישראלי ועוד.

שר המשפטים בממשלה הקודמת, גדעון סער, לא קידם הצעת חוק שתאפשר אימוץ לזוגות להט"בים כי לא הייתה "היתכנות פוליטית" לדברי סער. כזכור, בממשלה דאז הייתה חברה גם מפלגת רע"מ השמרנית, שיציאה שלה מהקואליציה הייתה מפילה את הממשלה.

פחות מ-1% מהילדים שאומצו הגיעו לזוגות להט"בים

שאלת האפשרות למסירת ילד לאימוץ לזוג חד מיני הגיעה לפתחו של בית המשפט כמה פעמים. בעתירה שהגישו בנות זוג שביקשו לאמץ זו את ילדיה של זו, פסק בית המשפט העליון בשנת 2005 כי בית המשפט רשאי לתת צו אימוץ לבני זוג חד-מיניים "בנסיבות מיוחדות". בהמשך לפסיקה זו, בשנת 2008, הוציא היועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, הנחיה לפיה בני זוג חד מיניים יוכלו לאמץ ילד גם אם הוא אינו ילדו של אחד מהם, דרך הגשת בקשות נפרדות לאימוץ נפרד של הילד על ידי כל אחד מבני הזוג, וגם כאן בהתקיים "נסיבות מיוחדות", ורק אם מדובר בטובת הילד המאומץ.

גם בשנת 2016 הוגשה לבג"ץ עתירה דומה, ובספטמבר 2017, הודיעה המדינה, במסגרת אותה עתירה, כי עמדתה היא שיש לבטל את תנאי "איש ואשתו יחד" בסעיף 3 לחוק האימוץ, אך במקביל, לעמוד על דרישה לקשר זוגי יציב וממושך בין בני זוג המבקשים לאמץ, ועל כוונתה לקדם הצעת חקיקה לתיקון חוק האימוץ. באותו החודש, הודיעה המדינה כי היא צפויה לפרסם תזכיר חוק בנושא עד לאמצע שנת 2018, אך רק באוגוסט 2019 הועלה על שולחן הכנסת תזכיר החוק, שלא קודם.

העתירה הנוכחית הוגשה ביולי 2021, בתקופת ממשלת בנט-לפיד, ובמסגרתה עדכנה המדינה כי אף ששרי המשפטים והרווחה בממשלה הקודמת (גדעון סער ומאיר כהן) תומכים בתזכיר חוק האימוץ שפורסם בשנת 2019, להערכת שר המשפטים דאז, גדעון סער, "אין היתכנות פוליטית לקידומה לעת הזאת".

בהיעדר קביעה, מאז הנחיית היועץ המשפטי לממשלה ב-2008, מדיניות משרד הרווחה היא לתת קדימות לזוגות הטרוסקסואלים (גבר ואישה) באימוץ ילד, ולמסור ילד לאימוץ על ידי זוגות חד-מיניים בשני מצבים: במקרים בהם לא נמצא זוג הטרוסקסואלי המתאים לצורכי הילד והביע נכונות לאמצו, או כאשר הערכה מקצועית קובעת כי טובת הילד היא אימוץ על ידי זוג חד-מיני, כגון במקרה של ילדה שעברה פגיעה מינית והערכת אנשי מקצוע היא כי טובתה היא להיות מאומצת על ידי זוג נשים.

עם זאת, למשרד הרווחה אין הנחיה רשמית ספציפית בנוגע לאימוץ על ידי זוגות חד-מיניים, אך הם נמצאים "בסוף התור". על פי דו"ח מבקר המדינה בנושא השמת ילדים בסיכון בפנימיות, באומנה ובאימוץ, שפורסם במאי 2023, בשנים 2021-2013 נמסרו שבעה ילדים בלבד לאימוץ לזוגות חד-מיניים, מתוך 835 הילדים שנמסרו לאימוץ, שהם פחות מאחוז בודד.

"עמדת משרד הרווחה סותרת את גורמי המקצוע"

לקראת הדיון בעתירה הנוכחית, ביולי 2022, המדינה הגישה בקשה לדחיית מועד הדיון בשל החלטת הכנסת על פיזורה והקדמת הבחירות. לדברי נציגי המדינה, "כדי לאפשר לממשלה ולוועדות הכנסת החדשות שיקומו לאחר הבחירות הזדמנות נאותה להידרש לסוגיה באמצעות קידום הליך חקיקה בנושא". היום, כאמור, שר הרווחה הגיש את עמדתו הברורה בנושא.

למרות טענותיו של השר מרגי שמדובר ב"טובת הילד", ש"קיימת חשיבות רבה להעברת ילד למסגרת משפחתית הדומה ביותר לזו שממנה הגיע", וש"העברתו למסגרת משפחתית חד מינית יש בה בכדי להוסיף לחייו מורכבות נוספת", טוענים באיגוד הפסיכיאטריה בישראל, האיגוד הישראלי לפסיכיאטריה של הילד והמתבגר, כי לטענות אלה אין שחר.

"לאור העובדה שהוכח מעל ומעבר לכל ספק שהורים להט"ב הם הורים מצוינים ומיטיבים בדיוק כמו הורים הטרוסקסואלים, במחקרים רבים לאורך שנים ארוכות, אנו קוראים לשירות למען הילד ולמשרד הרווחה הממונה עליו לאפשר לזוגות להט"ב לאמץ ילדים במדינת ישראל. הקריטריונים שצריכים לעמוד לנגד עיני הרשויות הינם טובת הילד והכישורים של המבקשים לאמץ לתפקד כהורים, ולא נטייתם המינית", פרסם הארגון כתגובה לדבריו של השר.

"לא יתכן שעמדתו של משרד הרווחה תעמוד בסתירה מוחלטת לעמדה הרווחת כיום בקרב איגודים רפואיים רבים ברחבי העולם המערבי. אנו קוראים למשרד הרווחה לאמץ עמדה הנשענת על גוף הידע המקצועי ולא על סמך דעות או שיקולים שאינם מין העניין".

"כאנשי מקצוע אנו קוראים למשרד הרווחה ולמשרד המשפטים לאמץ את הדעה הרווחת כיום בקרב אנשי המקצוע, לפיה הורים להט"ב כשירים לאמץ ילדים בדיוק כמו הורים הטרוסקסואלים, ולשים קץ לאפליה על בסיס העדפה מינית הקיימת בנושא זה".

ארגון מנהלי שירותי הרווחה ברשויות המקומיות התייחס גם לתשובת שר הרווחה והגיב: "נוכח תשובת המדינה לבג"צ בנושא אימוץ ילדים על-ידי להט"בים, ארגון מנהלי שירותי הרווחה ברשויות המקומיות טוען כי תמיד טובת הילד לגדול במשפחה אוהבת, שתיתן לו את כל המענים ותספק לו את כל הצרכים לגידולו, ללא שום קשר לזהות המינית או המגדרית של ההורים המאמצים. ארגון מנהלי הרווחה ברשויות המקומיות תומך בעמדה המקצועית של השירות למען הילד במשרד הרווחה, שיש צורך למצוא לילד את המשפחה המתאימה ביותר לגידולו, והארגון סבור כי בנושא אימוץ ילדים יש לנהוג באותן אמות מידה כלפי זוגות של גבר ואישה, כלפי זוגות בני אותו מין".

בתגובה להודעתו של השר מרגי, גם יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "אמירה חשוכה ומכאיבה של שר הרווחה מרגי. הורות טובה לא קשורה בנטייה מינית. משפחה היא משפחה ואהבה היא אהבה".

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הגיב: "טובת הילד, היא הורים שיאהבו אותו, שידאגו לכל צרכיו – ושיחנכו אותו לסובלנות ולקבלת כל אדם באשר הוא אדם.

המועצה לשלום הילד: "בחינת טובת הילד צריכה להיעשות באופן אינדיוודואלי – פרטני במטרה לאתר עבורו את המשפחה המתאימה ביותר לצרכיו, היציבה ביותר והמסורה ביותר, וזאת בוודאי ללא כל קשר לנטייה מינית של ההורים המיועדים. זו גם העמדה המקצועית של השירות למען הילד במשרד הרווחה, כפי שפורסמה".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!