דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי כ"ה בניסן תשפ"ד 03.05.24
20.6°תל אביב
  • 13.3°ירושלים
  • 20.6°תל אביב
  • 18.7°חיפה
  • 20.2°אשדוד
  • 16.6°באר שבע
  • 22.5°אילת
  • 20.4°טבריה
  • 12.8°צפת
  • 19.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תרבות ומורשת

נערה בת 17 מצאה "מראת כשפים" מלפני כ-1,500 שנה בחפירה ארכיאולוגית בצפון

בחפירות באושה העתיקה, בהם משתתפים 500 תלמידים, מצאה אביב ויצמן בת ה-17 מקריית מוצקין חלק מהמראה מהתקופה הביזנטית | ברשות העתיקות אמרו כי באותה תקופה סברו כי המראה תגן על מי שמחזיק בה

אביב ויצמן מציגה את המראה שמצאה בחפירות באושה העתיקה (צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)
אביב ויצמן מציגה את המראה שמצאה בחפירות באושה העתיקה (צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)
אורן דגן

אביב ויצמן בת ה-17 מקריית מוצקין השתתפה אתמול (רביעי) בחפירת רשות העתיקות באושה העתיקה במסגרת מסע הישרדות "מש"צים הישרדות", וחשפה ממצא יוצא דופן מהתקופה הביזנטית – "מראת כשפים" מלפני כ-1500 שנה.

במסגרת פרויקט "מש"צים הישרדות" של אגף של"ח (שדה-לאום-חברה) במשרד החינוך, יוצאים מדי שנה מדריכי השל"ח הצעירים למסע הישרדות בן 90 ק"מ בין הר מירון להר חרמון. במהלך המסע, מגיעים בני הנוער לאתרי חפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות הפזורים ברחבי הארץ והעתידים להיפתח לציבור הרחב, ומצטרפים לחפירות הארכיאולוגיות במקום.

אחד מהאתרים בהם עבדו בני הנוער הוא אושה העתיקה שליד קרית אתא, הנחפר ע"י הארכיאולוגית הנאא עבו עוקסה עבוד מרשות העתיקות. השבוע, למרבה ההתרגשות, החפירה הולידה גילוי של ממש – במהלך החפירה, נתקלה הנערה בשבר של כלי חרס המבצבץ מהאדמה בין שרידי קירות המבנה. היא שלפה אותו החוצה, והציגה אותו לד"ר עינת עמבר-ערמון, מנהלת המרכז החינוכי של רשות העתיקות בצפון. זו, זיהתה אותו כלא אחר מאשר לוחית של מראה, ששמשה בעבר למאגיה.

נוית פופוביץ, אוצרת התקופות הקלאסיות ברשות העתיקות: "מדובר בשבר של 'מראת כשפים' מהתקופה הביזנטית – המאות ה 6-4 לספירה. בשקע של הלוחית שמצאה אביב ויצמן, הונחה מראה להגנה מפני עין רעה: הרעיון הוא שפני הדמות הרעה (למשל, שד) המתבוננת במראה, למעשה ישתקפו אליה בחזרה, ובכך – תגן על מי שהמראה ברשותו. מראות דומות נמצאו בעבר גם כמנחות בקברים, במטרה להגן על הנפטרים במעבר לעולם הבא".

שטח האתר באושה שבו נמצא שבר המראה (צילום אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)
שטח האתר באושה שבו נמצא שבר המראה (צילום אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)

אלי שיש, מנהל אגף של"ח וידיעת הארץ במשרד החינוך: "שילוב תלמידות ותלמידים בחפירות ארכיאולוגיות מעמיק את תחושת השייכות, הזיקה והחיבור של בני הנוער עם ארצם ומולדתם".

אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות: "במהלך המסע השבוע, גילו המש"צים בחפירות ממצאים קדומים נוספים רבים, ביניהם קנקנים, מטבעות, שברי כותרות מעוטרות, ואפילו אמת מים. ההסטוריה, שלרוב נלמדת בכיתות, קמה לחיים מהאדמה. תלמיד שחפר וחשף בעצמו ממצא בן אלפי שנים לא יישכח זאת לעולם. אין דרך טובה יותר להתחבר לארץ ולמורשת".

סער גנור, המרכז את הפרויקט מטעם רשות העתיקות: "התגלית הזו ממחישה את התרומה הכפולה של שיתוף הפעולה הזה בין רשות העתיקות לאגף של"ח במשרד החינוך- הן לחשיפת עברה של הארץ, והן לבני הנוער עצמם, אשר עוברים מסע אישי מעצים ומתחברים לשורשיהם".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!