
2.535 מיליון תלמידים פתחו היום (שישי) את שנת הלימודים תשפ"ד – כך הודיע משרד החינוך. מתוכם, 181 אלף תלמידים עולים לכיתה א' ו-142 אלף עולים לכיתה י"ב. 295 אלף זכאים לחינוך מיוחד, מתוכם 176 אלף משולבים במוסדות החינוך הרגיל, ו-150 אלף תלמידים אובחנו כמחוננים ומצטיינים, בהם 23 אלף מחוננים. את התלמידים ילמדו 231 אלף עובדי הוראה. בסך הכול יפעלו בשנה הקרובה 22,400 בתי ספר ו-5,560 גנים.
שנת הלימודים נפתחה ללא שביתות, בזכות הבנות על הסכם שכר חדש למורי התיכונים אליהן הגיעו אתמול יו"ר ארגון המורים העל יסודיים רן ארז, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר החינוך יואב קיש, גם ראשי הרשויות ביישובים הערביים, שאיימו שלא לפתוח את שנת הלימודים, הסירו ברביעי את איום השביתה שלהם לאחר שהשר סמוטריץ' התחייב להעביר את תוספות התקציב שהובטחו לרשויות הערביות. איום שביתה נוסף היה של עובדי כפרי הנוער, שדרשו להחיל עליהם את הסכם השכר במגזר הציבורי, ודרישתם נענתה אתמול.
שנת הלימודים במועצות האזוריות נפתחה אף היא כרגיל, אף שמרכז השלטון האזורי לא הגיע עדיין להסכמה עם משרדי האוצר והחינוך על תקצוב ההסעות למוסדות החינוך. במרכז אומרים ל'דבר' שבחרו שלא לפגוע בפתיחת השנה, ושהמשא ומתן יימשך בימים הקרובים.
מ"מ מנכ"ל משרד החינוך, מאיר שמעוני, אמר אתמול שהמשרד יוזם מספר מהלכים מרכזיים בשנת הלימודים הקרובה, בהם נושא שנתי שמתייחס למחלוקת הציבורית על הרפורמה במערכת המשפט "יהיה לימוד של ניהול מחלוקות", אמר שמעוני, "אני שמח ששר החינוך שינה את הנושא, כך שייווצר מרחב בטוח להשמעת דעות שונות ומגוונות, כמובן בשיקול דעתו של המורה."
עוד ציין שמעוני שתקציב החינוך המיוחד יגדל ב-300 אלף שקלים, ושבטווח הבינוני והארוך המשרד יתנהל בהתאם לוועדה שמינה השר, בראשות עמוס שפירא, לשעבר יו"ר עמותת אלו"ט למען ילדים על הרצף האוטיסטי.
"סוגייה נוספת היא מניעת אלימות", אמר שמעוני, "חוזר המנכ"ל בנושא בא לתת כלים למנהל בית הספר ולמנהל המחוז. העבודה עם התלמידים תחוזק בייעוץ ובטיפול נקודתי בבתי ספר מסוימים, ונקדם אמנה עם ההורים".
שמעוני התייחס גם לפתיחת שנת הלימודים במעונות היום, ואמר ש-4,000 מעונות קיבלו רישיון ממשרד החינוך, וישנן 12 אלף מטפלות-מחנכות שעברו הכשרה לתפקיד.
מי שלא פתחו את שנת הלימודים כסדרה הם מורי תכנית היל"ה לנוער נושר ונוער בסיכון, שנאבקים על העלאת שכרם. המורים שמועסקים בחברה למתנ"סים ומאוגדים בארגון כוח לעובדים הכריזו על השבתה חלקית, שכוללת ישיבות צוות, השתלמויות, פעילויות חינוכיות, טיולים, שיחות עם הורים ועוד, בעוד שעות ההוראה לתלמידים מתקיימות כרגיל. בארגון מאיימים בהחרפת הצעדים אם דרישותיהם לא ייענו.
כ-12 אלף ילדים ובני נוער שעלו במהלך השנה החולפת מעשרות מדינות ברחבי העולם (החל מ-1 בספטמבר 2022), עתידים להצטרף למערכת החינוך הישראלית ולהתחיל את שנת הלימודים הראשונה שלהם בגני הילדים ובבתי הספר ברחבי הארץ. לפי נתוני משרד הקליטה והסוכנות היהודית, בין ילדי העולים שעלו ארצה בשנה החולפת ישנם גם כ- 1,000 ילדים שעתידים להתחיל את כיתה א'.
במרכזי הקליטה המופעלים על ידי משרד העלייה והקליטה והסוכנות היהודית מתגוררים כ-2,160 ילדים ובני נוער, שנערכו בחופשת הקיץ לשנת הלימודים, בהם 186 ילדים נרגשים שיעלו לכיתה א׳. במשרד ובסוכנות ציינו שבמהלך שנת הלימודים הם יקבלו ליווי מקצועי וישתתפו בתוכניות העשרה על מנת לאפשר להם לממש את הפוטנציאל שלהם ולהגיע להישגים גבוהים בתחום הלימודי, לצד השתלבות חברתית טובה במערכת החינוך הישראלית.
נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל פתחו את שנת הלימודים תשפ"ד בבית ספר יסודי לאומנויות בעיר יקנעם. במסגרת ביקורם, הצטרפו יחד עם ראש העיר סימון אלפסי לשיעור הראשון של תלמידי כיתה א' הנרגשים ושמעו מהם על חוויות החופש הגדול.
נטע, תלמידת כיתה א׳, שאלה את הנשיא מה המשאלה שלו למדינה לכבוד תחילת השנה החדשה. הנשיא השיב: ״אני מאחל לנו שהמדינה שלנו תישאר ביחד, בטוחה, עם דמוקרטיה חזקה ויציבה ושנדע להכיר אחד את השני כדי לדעת שכולנו חיים פה יחד".
ראש הממשלה בנימין נתניהו פתח את שנת הלימודים בבית הספר אלמוג במעלה אדומים, יחד עם שר החינוך יואב קיש, ראש עיריית מעלה אדומים בני כשריאל, מ״מ מנכ״ל משרד החינוך מאיר שמעוני ומזכ״לית הסתדרות המורים יפה בן דויד. נתניהו בירך את קיש ובן דויד על העבודה החשובה שנעשתה כדי לפתוח את שנת הלימודים כסדרה.
"שלום לכם ילדים, שלום כיתה א'", אמר נתניהו לתלמידים. "זה יום מאוד משמח לכם ואני מבטיח שגם להורים שלכם וזהו יום משמח גם למדינת ישראל. אני מבקש מכם כשאתם מסתכלים ימינה ושמאלה, תסתכלו על החברים שלכם – כל אחד מכם הוא מיוחד וכל אחד מכם הוא שווה בשווה. תסתכלו אחד על השני, תהיו חברים אחד של השני ותהיו טובים אחד לשני. תלמדו טוב ותקשיבו למורים ותהיו ילדים טובים אחד עם השני".
שר החינוך יואב קיש: "אנחנו בסוף מובילים מערכת מאוד גדולה, עם יום חגיגי מאוד, עם הרגשה של הרבה הצלחה וסיפוק שאנחנו מצעידים את מערכת החינוך קדימה. אני רוצה לומר לכל אלה ששואלים וחוששים – יש מענים ומשאבים מדהימים שהממשלה הזו נותנת לחינוך הממלכתי, ואני אומר – אני אחראי להוביל את זה. יש לנו מגוון של אתגרים, אנחנו נעמוד בכולם. תודה רבה לך ראש הממשלה".
מפכ״ל המשטרה יעקב שבתאי פתח את שנת הלימודים בבית הספר גורדון בעכו, כשהוא מלווה זו השנה השנייה ברציפות את הילד ניקיטה אולייניק ליומו הראשון בבית הספר , הפעם לכיתה ב'. המפכ״ל הגיע לבית הספר יחד עם מפקד מחוז חוף ניצב דני לוי וסגנית מפקד מרחב אשר, נצ״מ מירב וגנר. ניקיטה בן ה-7, שהחל היום את לימודיו בכיתה ב' בבית הספר גורדון בעכו, הוא בנו של שוטר יס״מ חוף איגור אולנייק, שנפטר לפני פחות משנה, זמן קצר אחרי שהגשים חלום אישי וליווה את ניקיטה לכיתה א' יחד עם המפכ״ל.
שבועיים לפני פתיחת שנת הלימודים הקודמת ביקר המפכ"ל את אולייניק בבית החולים רמב"ם כשהוא סובל ממחלה קשה. בעת המפגש המרגש, סיפר שוטר היס״מ למפכ״ל שהוא חושש כי בשל מצבו לא יוכל ללוות את בנו לכיתה א'. המפכ״ל שהיה נרגש מאוד בביקור הבטיח שהם ילוו את ניקיטה יחד וכך היה.
במהלך היום הראשון ללימודים פרצה שריפה בבית הספר היסודי אביגדור ורשה בבקרית אונו. תלמידי בית הספר פונו על ידי צוותי החינוך, ושלושה צוותי כיבוי הגיעו למקום וזיהו כי הקומה השנייה של בית הספר אפופה בעשן במסדרונות וכן בכיתות. לאחר סריקות במקום זיהו הלוחמים כי מוקד העשן הוא בשריפת לוח חשמל. הצוותים כיבו את הדליקה ופעלו לאוורור הכיתות והמסדרונות מהעשן שהצטבר בהם. חוקר דליקות הוזמן לאירוע.
לפי הודעת כבאות והצלה, בסיום האירוע ריכזה מנהלת בית הספר את התלמידים במגרש הספורט הפתוח בבית הספר. סגן מפקד המשמרת, רשף מור שישיצקי, פנה אל התלמידים, הרגיע אותם והסביר להם על מהות האירוע ועל ההתנהלות המופתית שלהם ושל הצוות בפינוי בזמן השריפה, ואיחל להם שנת לימודים פורייה ומוצלחת.


