במשרד החקלאות צופים גידול של כ-73% בכמות צריכת הדגים ברשתות השיווק בשבוע הקניות לקראת ראש השנה, לעומת שבוע ממוצע לאורך השנה. הדגים המובילים במכירות ברשתות השיווק בתקופת החג הם האמנון והסלמון. צריכת האמנון עומדת על 41% מסך צריכת הדגים בשבוע הקניות לחג, מתוכם 600 טון אמנון ישראלי. 31% מהצריכה הם דגי סלמון מיובאים, ואחריהם הדניס
לפי נתוני ארגון מגדלי הדגים צפי הצריכה של דגי בריכות ישראלים טריים במהלך חגי תשרי עומד השנה על כ-1,700 טון, מתוכם: 700 טון דגי קרפיון, 600 טון דגי אמנון, וכ- 400 טון דגי בריכות ישראלים נוספים, בהם בורי, באס, לברק, ברמונדי, פורל, מוסר, דניס בריכות, אדמונית ועוד.
שיקו דומוביץ', מנכ"ל ארגון מגדלי הדגים בישראל: "כמו בכל שנה, תקופת חגי תשרי מהווה שיא בביקוש לדג ישראלי טרי. אנחנו נערכים לכך מראש בתכנון קפדני, ובשבועות האחרונים המגדלים עובדים מסביב לשעון על מנת להבטיח עמידה בביקוש. מסקרי המלאי שלנו עולה שלא צפוי מחסור בדגי בריכות ישראלים, טריים ואיכותיים בתקופת החגים".
אספקת הדגים לנפש בישראל עומדת, נכון לשנת 2022, על כ-9 ק"ג בשנה דג אכיל (מפולט), שהם כ-20.4 ק"ג בשנה במונחי דג שלם, בדומה לממוצע העולמי שנאמד גם הוא בכ-20.4 ק"ג לנפש.
כ-28% מהדגים שצורכים הישראלים הם טריים. אספקת דגי המאכל בישראל עלתה בעשור האחרון בכ-72%. בשנת 2022, עמדה האספקה על כ-83 אלף טון דגים, לעומת כ- 48 אלף טון בשנת 2013. כ-76 אלף טון מהדגים הנצרכים בישראל (כ-92%) מיובאים, מרביתם קפואים. כ-7,000 טונות מאספקת הדגים היא מייצור מקומי שמגיעים משלושה מקורות: כ-5,000 טונות מבריכות הדגים, כ-1,000 טונות מחקלאות ימית וכ-1,000 טונות מדיג בים התיכון ובכנרת. משרד החקלאות ופיתוח הכפר מעודד את ציבור הצרכנים לצרוך דג טרי בריא ישראלי בתקופת החג.
דומוביץ': "מבחני איכות שונים לאורך השנים הוכיחו את היתרונות שלנו באיכות וטריות הדגים. דג ישראלי טרי גדל תחת פיקוח ווטרינרי הדוק ותחת תקנים מחמירים לאיכות המים, המזון והדגים עצמם. הוא גם זה שעושה את הדרך הקצרה ביותר מהבריכה לנקודת המכירה ומשם לצלחת של כולנו".
לאחרונה אושר בכנסת חוק שיחייב סימון מפרט את ארץ המקור של תוצרת חקלאית טרייה הנמכרת בתפזורת, כגון ירקות, פירות, דגים ובשר. בארגון מגדלי הדגים שהוביל את היוזמה לסימון ארץ המקור, מדגישים שעד שייכנס החוק לתוקף וייושם בנקודות המכירה, מומלץ לוודא עם הדגאי בעת הרכישה, שאכן מדובר בדג ישראלי טרי.
מגדלי הדגים ממליצים לרכוש דגים טריים רק בחנויות המפוקחות על-ידי המחלקה הווטרינרית של הרשות המקומית ולהקפיד על סימני ההיכר לזיהוי דג טרי:
- ברק – על העור להיות מבריק, לח ומעט רירי. אם העור אינו רירי יש לחשוד בחוסר טריות של הדג.
- גמישות – חשוב שהבשר לא יהיה גמיש מידי. בשר הדג צריך להיות אלסטי אך נוקשה. כלומר, כאשר לוחצים על בשר הדג עם האצבע לא נוצרת גומה והעור נשאר מתוח.
- עיני הדג – יש לוודא שעיני הדג אינן עכורות.
- צבע הזימים – הזימים צריכים להיות אדומים, מבריקים ולא דבוקים זה לזה.
- ריח הדג – ריח לא נעים מעיד על חוסר טריות. ריח הדג צריך להיות "דגי" אך לא בלתי נעים.