1,961 פניות בנוגע לליקויי בטיחות במקומות עבודה בשנת 2023 במוקד 'קו החיים' של המוסד לבטיחות ולגיהות, ירידה של כ-23% לעומת 2,543 פניות ב-2022. ירידה משמעותית בהיקפי הדיווח חלה בזמן המלחמה, בין היתר על רקע הצמצום בפעילות הבנייה בישראל כתוצאה מהלחימה.
עם זאת, מאז תחילת השנה נהרגו 83 עובדים בתאונות עבודה, לעומת 72 עובדים בשנה שעברה ו-73 עובדים בשנת 2021, זאת על פי נתוני 'קו לעובד'. גם מספר תאונות העבודה שדווחו על ידי גורמי ההצלה היה גבוה יותר לעומת השנים שעברו.
מוקד 'קו לחיים' הוקם ב-2018 במטרה לאפשר לציבור לדווח על ליקויי בטיחות במקומות עבודה, בפרט באתרי בנייה. מדריכי המוסד לבטיחות ולגיהות מגיעים למקומות העבודה בעקבות הדיווחים, ובמידת הצורך מעבירים את הפניות גם למינהל הבטיחות במשרד העבודה לצורך אכיפה.
באוקטובר עד דצמבר 2023 התקבלו 288 דיווחים, לעומת 744 בחודשים אלו ב-2022 ו-1,031 בחודשים אלו ב-2021. המלחמה גרמה להאטה בענף הבניין, הנחשב למסוכן בישראל, בשל הפסקת עבודתם של כ-80 אלף פלסטינים בענף ויציאתם של עובדים זרים רבים מהמדינה.
ב-274 אתרי בנייה לא מונה מנהל עבודה כנדרש
בין הממצאים שאותרו בעקבות הפניות למוקד: עבודה לא תקינה בגובה, פיגומים לא תקינים, אי-הימצאות מנהל עבודה באתר, אי-שימוש בציוד מגן אישי (קסדה, רתמת בטיחות, נעלי בטיחות), היעדר שילוט וגידור, שימוש לא בטיחותי במנופים ועגורנים ועוד.
ב-274 אתרי בנייה לא מונה כלל מנהל עבודה כנדרש בחוק בזמן ביקור המדריך בשטח. גם מחסור בפנקס כללי למנהל העבודה הוא ליקוי שכיח. המוסד לבטיחות וגיהות מציע הנפקה חינמית של פנקס כללי למנהלי העבודה, והדרכה מקצועית עליו.
במוסד לבטיחות ולגיהות נערכו עם פרוץ המלחמה להדרכת עובדים חדשים ומתנדבים בעבודות נחוצות במגוון ענפי המשק. מדריכי המוסד הגיעו עם ניידות בטיחות ליישובי הצפון ועוטף עזה על מנת לבצע הדרכות, ומציעים למנהלים, עובדים ומתנדבים לפנות לשם קבלת חומרים מקצועיים, הנחיות בטיחות ומענה על שאלות.