"בתקופת המלחמה אנחנו עדים לניוד של חסרי בית ואוכלוסיית בקצה הרצף מרשויות פריפריאליות יותר לתל אביב", אומרת ל'דבר' גלית גבע, מנהלת אגף בכיר קהילה במנהלת של"ם במשרד הרווחה, "גם להם יש צורך בקהילה". לדבריה, כדי לתת מענה לאוכלוסיית חסרי הבית הגדלה בעיר, "הרחבנו את היחידה לטיפול בדרי הרחוב בתל אביב".
"לפי הבדיקה האחרונה שלי, יש בארץ כ-3,400 דרי רחוב", אומרת גבע, "חלקם מוכרים לרשויות וחלקם לא".
משרד הרווחה מאפשר לרשויות המקומיות, זו השנה השנייה, להפנות מיידית חסרי בית ודרי רחוב למלוניות בתקופת הסערה. ההפניה תהיה בסכום של עד 468 שקלים לאדם, עד לשלושה לילות, ומעבר לכך באישור הפיקוח של המשרד.
לפי נתוני המשרד, בשנה שעברה הופנו 10–15 חסרות וחסרי בית מהרחוב למלוניות. בהתאם לנוהל שהתווה המשרד, את השירות הזה מממנת המדינה, ולא הרשויות. נוסף על כך, צוותי המשרד הפנו כ-70 חסרות וחסרי בית לגגונים ולשלטרים, הפתוחים בכל ימות השנה. בשנים קודמות פתחה עיריית ת"א קלט חירום במקלטים בדרום העיר עבור חסרי הבית בחורף.
"גם בימי המלחמה, אנחנו במשרד הרווחה לא שוכחים את אלו שנמצאים במצבים החברתיים הקיצוניים ביותר וזקוקים למחסה ולתמיכה בזמן הסערה", אמר שר הרווחה והשירותים החברתיים יעקב מרגי (ש"ס). "מזג האוויר הסוער שצפוי ללוות אותנו עד סוף השבוע לפחות מהווה סכנת מוות לדרי הרחוב, כפי שלצערנו ראינו בשנים עברו. תפקידנו כחברה למנוע את המצב המסוכן הזה ולהושיט יד. על כן אני קורא לציבור לגלות ערנות ולדווח למוקדי הרשויות המקומיות או למוקד 118 של משרד הרווחה על דרי רחוב שזקוקים לקורת גג בימי הסופה."
גבע מבהירה שבמשרד עדיין לא הבחינו בעלייה במספר חסרי הבית והמטופלים בהתמכרויות בעקבות המלחמה, אבל בהחלט צופים שגל שכזה יגיע: "ברור לנו שעוד נפגוש בפוסט טראומה הקהילתית והלאומית", אומרת גבע. "מבדיקה שעשיתי אנחנו לא רואים עלייה במספר מקבלי השירות שמגיעים. לצד זאת, אנחנו עושים פעולות של איתור וזיהוי מצבי קיצון בקרב נוער צעירים ומספקים מעטפת משמעותית, על מנת שלא נגיע. ברור לכולנו שאנחנו עוד לא יודעים מה עומד לפנינו, ולומדים תוך כדי תנועה."