ועדת העבודה והרווחה אישרה היום (רביעי) תקנות חדשות של משרד הביטחון שישפרו את תנאי הפנסיה של כ-1,700 מגמלאי צה"ל. התקנות חלות על גמלאי צה"ל בני 70 או יותר, שהחזירו את מלוא ההלוואה שלקחו במסלול "היוון לכל החיים".
מנגנון ההיוון מאפשר לאדם לבחור כשיצא לגמלאות, הוא יקבל חלק מסכום הפנסיה מיד במועד הפרישה, על חשבון קיזוז חודשי קבוע מהקצבאות בהמשך. לחלק מהגמלאים החוק מאפשר להפסיק את הקיזוז אחרי 20 שנה, אך לקבוצה מסוימת של גמלאים שיצאו לפנסיה בזמן מסוימת, ובחרו להוון סכום גדול, קיזוז גמלת הפנסיה נמשך כל החיים. זאת, גם אם הפסידו סכום גדול בהרבה מזה שקיבלו במענק הראשוני.
התקנות החדשות יאפשרו למי שגילו לפחות 70 והשיב את מלוא הסכום, במשך 20 שנים של קיזוזים לפחות, לשוב ולקבל את סכום הקצבה המלא.
התקנות אושרו בעקבות גמלאים שהפסידו סכומי כסף משמעותיים. גמלאי צה"ל העיד בדיון: "לקחתי היוון של 330 אלף שקלים, ובכל חודש מקוזזים יותר מ-3,000 שקלים מקצבת הפנסיה שלי. במצטבר החזרתי כבר מעל מיליון שקלים".
"כשהגדירו את המסלול של היוון לכל החיים, תוחלת החיים הייתה נמוכה יותר" אמר יו"ר ארגון גמלאי צה"ל, אל"מ במיל' אמיר שוצמן "אנשים חיים היום יותר, וזה עוול נוראי. הגיעו אליי אנשים שבמשך שנים משלמים אלפי שקלים בחודש. הם מצטברים לסכומי עתק, הרבה מעבר לכספים שהם משכו מהקרן. חלקם חולים, עם בעיות וחרדות כלכליות קשות. זה חייב להיפסק".
"מדובר בהטבה לפורשים ולא בעסקה כלכלית" אמר יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה), "אנשים צריכים להחזיר את מה שלקחו, בהצמדה המתאימה, ולא שקל מעבר".
ח"כ דבורה ביטון (יש עתיד) אמרה שמדובר ב"שוד של כספי הגמלאים", והוסיפה כי תגיש הצעת חוק להשבת "הכספים שנגבו ביתר" מהגמלאים.
לפי נציגת משרד האוצר התיקון ימומן מתקציב משרד הביטחון. לדבריה עלותו מוערכת על פי תוחלת החיים הממוצעת בכ-15 מיליון שקלים בשנה הנוכחית, כ-21 מיליון שקלים בשנה הבאה וכ-40 מיליון שקלים ב-2028.
בדיון הובהר כי התיקון כולל גם אנשים שפרשו מצה"ל מסיבות רפואיות, בהתאם לאותם כללים.