
32% מתלמידי ישראל מצטיינים בחשיבה יצירתית, גבוה מהממוצע ב-OECD, העומד על 27%, לפי ממצאי המחקר הבינלאומי פיז"ה (PISA) הנוגעים לתחום החשיבה היצירתית, שמפרסמת היום (שלישי) הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך (ראמ"ה). רבע מתלמידי ישראל הוגדרו מתקשים, גבוה מהממוצע ב-OECD, העומד על 22%. בשקלול הממצאים, ישראל ממוקמת 20 מתוך 64 המדינות שמשתתפות. המחקר נערך בישראל ב-2022, והוערכו בו מיומנויות חשיבה יצירתית של תלמידים ותלמידות בגיל 15.
ההסבר המשוער למספר המצטיינים והמתקשים הגבוהים הוא פערים בין הקבוצות שנבחנו. שיעור המצטיינים בקרב דוברי עברית, למשל, עומד על 35%, לעומת 11% בקרב דוברי הערבית. גם בקרב המתקשים בחשיבה יצירתית נמצאו פערים, עם 61% בקרב דוברי הערבית שהראו קשיים בחשיבה יצירתית, לעומת 15% מדוברי העברית. בקרב בנים בחברה הערבית שיעור המתקשים עמד על 70%.
תלמידות חזקות יותר בחשיבה יצירתית, עם 32% לעומת 28% בקרב התלמידים. תלמידות בחינוך הממלכתי מובילות עם 44% הצטיינות. אחריהן תלמידות בחינוך הממלכתי-דתי עם 34%, אחריהן תלמידות בחינוך החרדי עם 24%, וסוגרות את הרשימה תלמידות דוברות ערבית עם 13%.
חשיבה יצירתית היא "היכולת לעסוק באופן פורה ויעיל בהעלאה של רעיונות מגוונים ומקוריים שרק מעטים היו חושבים עליהם וכן בהערכה ושיפור של רעיונות", לפי ראמ"ה. המודל הקוגניטיבי מכיל יכולות קוגניטיביות כמו הבעה חזותית, הבעה בכתב, פתרון בעיות מדעיות, פתרון בעיות חברתיות, הערכה ושיפור של רעיונות והעלאת רעיונות יצירתיים ומגוונים.
תלמידי ישראל בעלי חזקים בהשוואה למדינות ה-OECD בהערכה ובשיפור של רעיונות ובפתרון בעיות מדעיות וחברתיות. לעומת זאת, תלמידי ישראל הביעו חולשה בהבעה בכתב. בהעלאת רעיונות מגוונים ומקוריים ובהבעה חזותית יכולתיהם של תלמידי ישראל הייתה שווה לשאר התלמידים במדינות ה-OECD.
מחקר פיז"ה הוא מחקר בינלאומי של הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD), שנערך אחת לשלוש שנים, ובודק את רמת האוריינות של תלמידים בני 15 במדינות השונות במתמטיקה, בקריאה ובמדעים. בכל מחזור מחקר נבחר תחום אורח שנבחן במסגרת המחקר. התחום האורח במחקר פיז"ה 2022 הוא חשיבה יצירתית. תוצאות החלקים האחרים של המחקר פורסמו בדצמבר 2023.