יוליה צ'רנוי, אלופת העולם בקליעה פראלימפית, התארחה בפודקאסט "WSP – הקול של הספורטאיות בישראל", בהובלת הכדורסלנית נועה זליבנסקי. צ'רנוי (45) מבית הלוחם ת"א המתאמנת עם גיא סטריק, הייתה הראשונה מבין כל הספורטאים להבטיח את מקומה בפריז, זכתה השנה במדליית זהב ומדלית ארד באליפות העולם שהתקיימה בפרו.
צ'רנוי נולדה בקזחסטן עם שיתוק מוחין קל, שמקשה עליה את ההליכה ברגל ימין והשימוש ביד ימין. ביומיום היא נעזרת במקל הליכה. בנוסף לעיסוק בספורט, היא עובדת בחברת החשמל כמדריכה ומנהלת קורסים בבית הספר למנהיגות וטכנולוגיות מידע בחברה. בגיל 18 עלתה לישראל מבלארוס ללא משפחתה, דרך תכנית לסטודנטים מצטיינים.
בפריז תהיה הופעתה השלישית במשחקים הפראלימפיים, בפעם השנייה כקלעית. בריו דה ז'ניירו 2016 התחרתה יחד עם ראובן מגנאג’י בענף החתירה, בו הגיעו למקום תשיעי בסירה זוגית מעורבת. לאחר המשחקים ביקשה צ'רנוי לעבור לענף הקליעה ברובה. בטוקיו סיימה במקום ה-10 בירי בשכיבה ל-50 מטר ומקום 14 רובה אוויר ל-10 מטר שכיבה.
באליפות העולם בקליעה פראלימפית בלימה פרו 2023, זכתה במדליית הזהב בירי ברובה אויר למרחק 10 מטרים, ולאחר מספר ימים זכתה במדליית ארד בירי חופשי 60 כדור למרחק 50 מטרים במצב שכיבה.
"אולי לא הייתה לי ברירה כשהפכתי לנכה, אבל מה שאני אהיה זה כבר שלי", אמרה צ'רנוי בראיון. "בכל העולם ספורט הפראלימפי הוא ספורט מקצועי ותחרותי. זה לא דבר שיקומי. ישראל התחילה בספורט פראלימפי כספורט שיקומי ואז לאט לאט אנחנו הולכים לכיוון ספורט מקצועי. זה מתבטא במלגה חודשית לאלו שהם בסגל ויש להם כבר הישגים. אני חושבת שספורט כשיקום זה מדהים וברגע שנגמרת הפאזה, צריך להבין שספורט זה לא רק בשביל השיקום שזה מקצוע וצריך להתייחס לזה כמקצוע".
יש הרבה מאוד הישגים בספורט הפראלימפי, אבל אין מספיק הערכה.
"אנחנו יכולים לעשות יותר. אני לא מדברת על התמיכה, אני מדברת על הגיוס ילדים. יש הורים שמגנים על הילדים שלהם יותר מדי, יש לנו ילד נכה אז בוא נעטוף אותו שלא יתמודד ויש את הקיצון השני בוא נדחוף אותו לכל מקום שהוא כבר לא רוצה. צריך שיהיה פה איזה שהוא חינוך. אין היום שיח של אדם מבוגר נכה שיושב מול הורים לילדים בעלי נכויות והם יכולים לשאול אותו שאלות. אני חושבת שזה הכרחי".