מועצת המים אישרה אמש (ראשון) את עליית מחירי המים ב-1.6%, שפורסמה לפניות הציבור בתחילת החודש. העלייה תתבצע בחודש יולי השנה, ותהיה העלייה השנייה מתחילת 2024, לאחר התייקרות של כ-1% בינואר. העלייה מתרחשת חרף הבטחתו של שר המים אלי כהן, לפני שלושה שבועות בלבד.
התעריף החדש ל'כמות מוכרת' (התעריף הנמוך) החל מה-1.7.2024 צפוי לעמוד על 8.082 שקלים למ"ק (במקום 7.955 שקלים למ"ק). התעריף לכל כמות נוספת (התעריף הגבוה) יעמוד על כ-14.834 שקלים למ"ק (במקום 14.6 שקלים למ"ק).
חשוב לציין שגורמים בחברת מקורות ביקשו להעלות את התרעף בשיעור גבוהה בהרבה, כמעט 8%, בשל התייקרות התשומות הכלליות במשק; נראה שהעלייה שהושגה בהקשר זה היא פשרה.
המשמעות של שינוי תעריפים זה על משפחה ממוצעת בת 4 נפשות הצורכת כ-16 מ"ק לחודש בעלות של כ-142 ש"ח, הינו גידול בעלות בסך של כ-2.2 שקלים לחשבון המים והביוב החודשי שיעמוד מעתה על כ-144 שקלים לחודש. עם זאת, יש לומר כי ההוצאות הגדולות על משק המים הן דווקא של קנייני המים הגדולים – החקלאים והתעשייה, שם עלייה של 1.6% מגלמת הוצאות גבוהות בהרבה.
לפי רשות המים, עליית התעריפים הינה נמוכה, אף פחות מהעלייה בסל המדדים מאז העדכון האחרון בחודש ינואר 2024, וזאת לאור המאמץ הייחודי בעת הזו להקל על צרכני המים. העלייה שתוכננה הייתה גבוהה יותר, והשינוי נובע בעיקר מהקדמת ניצול התקבולים ממכירת מתקן ההתפלה של חברת מקורות באשדוד, מהקדמת ההתחשבנות בגין שנים קודמות עם החברה, וכן מקיטון ברכישת מים מותפלים בשנת 2024 עקב חורף יחסית גשום. ברשות מציינים כי על אף עלייה זו, תעריף המים בישראל וחשבונות המים למשק בית הם מהנמוכים בעולם.
מחיר המים בישראל אכן נמוך יחסית לאיחוד האירופי, אם כי לא בהרבה. חוק המים מחייב עדכון תעריף המים מדי שישה חודשים. מאז 2020, המחיר החדש בכל שנה גבוהה בכ1-2% בכל מחצית שנה.