27 עובדים נהרגו בתאונות עבודה במחצית הראשונה של שנת 2024, כך עולה מדו"ח קו לעובד שפורסם היום (שני). על אף הירידה בהיקפי הבנייה על רקע המלחמה והאיסור על כניסת העובדים הפלסטינים, 55% מהעובדים שנהרגו (15 עובדים) היו מענף זה.
מדובר בירידה משמעותית במספר ההרוגים השנה לעומת השנה שעברה, שייתכן שקשור אף הוא להאטה בענף הבנייה ולמצב המלחמה. במחצית הראשונה של שנת 2023 נהרגו 42 עובדים, במחצית הראשונה של 2022 נהרגו 34 עובדים ובמחצית הראשונה של 2021 נהרגו 33 עובדים. מספר ההרוגים השנה דומה למחצית הראשונה של שנת 2020 שבה התחוללה מגפת הקורונה ונהרגו 29 עובדים.
עוד מציינים בקו לעובד כי מתחילת שנת 2024 דיווחו ארגוני ההצלה השונים על עוד 223 נפגעים בתאונות עבודה באורח בינוני וקשה – לעומת 360 פצועים בתקופה המקבילה ב-2023. 40% מהפצועים היו בענף הבניין ו-24% בענף התעשייה.
כאמור, 55% מההרוגים נהרגו בתאונות הקשורות לענף הבנייה. 30% נהרגו בענף התעשייה (8 עובדים). שלושה עובדים נהרגו בענף השירותים והמסחר ועובד אחד בענף החקלאות.
לפחות 30% מהעובדים שנהרגו היו ערבים אזרחי מדינת ישראל. עוד 22% היו יהודים אזרחי המדינה. 15% היו עובדים פלסטינאים; 11% היו אזרחי סין ועוד 22% היו בעלי אזרחות אחרת או שאזרחותם לא הייתה ידועה לקו לעובד.
סיבת המוות של 41% מהתאונות הייתה נפילה לגובה (11 תאונות), ו-30% נהרגו מנפילת חפץ (8 תאונות). סיבות נוספות היו התחשמלות, קריסה, לכידה במכונה, ופגיעת רכב עבודה.
בקו לעובד ציינו כי על פי הנתונים שפרסם משרד העבודה, נמשכת מגמת הירידה במספר צווי הבטיחות המוטלים על ידי מינהל הבטיחות והבריאות, ובמחצית הראשונה של השנה ניתנו 1,176 צווים – ירידה של 13% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מתוך כלל הצווים, 835 (למעלה מ-71%) ניתנו בענף הבניין.
בקו לעובד ציינו כי הדיונים בתקנות הבטיחות החדשות בענף הבנייה שמקדם משרד העבודה החלו בכנסת, אולם ישנה עוד דרך ארוכה עד להשלמת הליך החקיקה. לפיכך המליצו להמשיך ולקדם שינויי חקיקה לשינוי התמריצים החיוביים והשליליים בענף; הגברת ההרתעה; לקידום שינויים בתרבות העבודה ולגיבוש תכנית מניעתית אקטיבית לאכיפת הוראות הדין למען רווחתם ובטיחותם של כלל המועסקים.
עוד התריעו כי בתקופת המלחמה נעשו שינויים במדיניות ההגירה בישראל, המאפשרות החלפת העובדים הפלסטינים במהגרי עבודה ממדינות שונות, לרבות כאלו המגיעים לישראל שלא באמצעות הסכמים בילטרליים (בין מדינתיים) החשופים יותר לפגיעה ולגביית דמי תיווך, דבר שהוכח כתורם גם לחשיפה גבוהה יותר לפגיעה בהיבטים של בריאות ובטיחות.
"אנו קוראים לשר העבודה למנוע את המשך הפקרת בטיחותם של עובדי ענף הבנייה" אמרו בקו לעובד, "ולמנוע את פריצת הסכר באמצעות הבאת עובדים לא מיומנים שיועסקו בתבניות העסקה פוגעניות, במיוחד בהיעדר משאבי פיקוח ואכיפה מספקים".