מנהיגי ברית נאט"ו ייפגשו היום (שלישי) בוושינגטון לפסגה בת שלושה ימים לציון 75 שנים לברית הצבאית שניצבת בפני איומים קיומיים מבחוץ ומבפנים. אם המלחמה באוקראינה, הצעדים האגרסיביים מצד סין והמלחמה בין ישראל לחמאס לא היו מספיקים לערר את יציבות הברית, מספר חברים מרכזיים בברית מטילים כעת ספק במחויבותם להגנת הדדית.
במובנים רבים נאט"ו מעולם לא נראתה חזקה יותר. מאז פלישת רוסיה לאוקראינה ב-2022 הצטרפו אליה שתי מדינות נוספות (שבדיה ופינלנד) והיא הגיעה למספר של 32 מדינות חברות בברית, אך בו זמנית היא גם שבירה מאד. הצורך בקבלת החלטות בקונצנזוס לצד חוסר היציבות הפוליטית במדינות רבות מקשה מאד על קבלת החלטות על עתיד הברית.
"במובנים רבים נאט"ו באה לפסגה בזמן הכי טוב שלה והכי רע שלה במקביל" מסביר לסוכנות הידיעות AP מקס ברגמן מנהל התכניות ליחסי אירופה ורוסיה במרכז לאסטרטגיה בינלאומית, "זה הזמן הכי טוב כי ברור לברית מה תפקידה כעת (המאבק ברוסיה ופוטין. הח"מ), אך גם הזמן הכי רע כי המלחמה באוקראינה והקושי להגדיל את תקציבי הביטחון באירופה מגבירים את החשש על השענות מוגברת על תמיכה אמריקאית".
אי הוודאות על יכולתו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לנצח בבחירות לנשיאות בנובמבר את קודמו בתפקיד, דונלנד טראמפ, הידוע כמתנגד לנאט"ו, מצטרפת לסחף של הימין הפופוליסטי באירופה, במיוחד בצרפת והונגריה, מאיימים על מה שהיה לעמוד התווך של יציבות וביטחון לאחר מלחמת העולם השנייה.
במהלך כהונתו הרבה טראמפ להתלונן על קוטנם של תקציבי הביטחון של המדינות החברות בברית, וניסה גם להציע כי ארה"ב לא תגן על מדינות שהוציאו פחות מ-2% מהתמ"ג שלהן על ביטחון לאומי.
במטרה להתאושש מהעימות הכושל שפגע קשות בתדמיתו, מזהים אנשיו של ביידן את הפסגה והמפגש עם מנהיגי העולם כהזדמנות להוכיח את כשירותו לבצע את תפקידו. "לתוצאה של הבחירות בנובמבר תהיה השפעה מכרעת על נאט"ו", אמר לסוכנות הידיעות AP ג'ף ראתקה נשיא המכון ליחסי ארה"ב וגרמניה באוניברסיטת הופקינס והוסיף: "חוסר היכולת לפצות מה ייעשה טראמפ מותירה רבים בנאט"ו על הקצה, וזה יהיה מערער מאד עבור נאט"ו אם ינצח".
חברות רבות בנאט"ו חתמו בשנה האחרונה על הסכמי אספקת נשק עם אוקראינה במטרה לתמוך במדינה מול רוסיה. אך למרות זאת ביצעה רוסיה התקדמות משמעותית בשדה הקרב לאור עיכוב בסיוע אמריקאי. חבילת סיוע אמריקאית בעלות מיליארדי דולרים צפויה להיות מוכרזת במהלך הפסגה.
לפי מזכ"ל נאטו, ינס סטולטנברג, התמיכה הכוללת של חברות נאט"ו באוקראינה בשנה הקרובה צפויה לעמוד על 43 מיליארד דולר, אך זו עדיין מעוניינת לקדם את הצטרפותה כחבר מן המניין בברית, כך שיחול עליה סעיף 5 לאמנת הברית המחייב את שאר המדינות להתגייס לטובת מדינה בברית שמותקפת.
מלבד רוסיה, צפויים מנהיגי המעצמות לדון גם באיומים שמציבה סין, הכוללים קמפיינים של דיס-אינפורמציה וחדשות כזב במטרה לערר משטרים דמוקרטיים בארה"ב ואירופה. כמו כן ידונו המנהיגים בדיווחים כי סין מוכרת מערכות נשק לרוסיה ומסייעת לה במאמציה המלחמתיים.