
בית הדין הארצי לעבודה דחה הערב (שלישי) עתירה נגד עיצומי ארגון המורים. העותרים דרשו להוציא צו מניעה נגד עיצומי המורים הקשורים לחלוקת ציוני הבגרות – הימנעותם מהזנת ציוני המגן במערכת של משרד החינוך. את העתירה הגישו מרכז השלטון המקומי, מרכז השלטון האזורי ועיריות ירושלים, חיפה, תל אביב, רמת גן, כפר סבא וקריית אונו. הנהגת ההורים הארצית השתתפה בעתירה, אף שרשמית היא אינה צד. את ארגון המורים ייצגה בדיון עו"ד סיגל פעיל.
העתירה כוונה לארגון המורים, למשרד החינוך ולממונה על השכר במשרד האוצר. העיצומים הם חלק ממאבק ארגון המורים להסכם שכר, לאחר שבשבוע שעבר קוצצו כ-525 מיליון שקלים המיועדים להסכם כזה לטובת מימון הארכת פינוי תושבי הצפון והעוטף המפונים.
לפי ההחלטה, בית הדין התרשם ש"המו"מ התנהל בעצלתיים, ללא שיתוף הגורמים הבכירים ובעלי הסמכות מטעם המדינה". השופטים שדנו בעתירה, נשיאת בית הדין ורדה וירט ליבנה, סיגל דוידוב מוטולה ואילן סופר, קבעו כי העיצומים הם "חלקיים מאוד" וכי ארגון המורים השתדל "לצמצם את הנזק לתלמידים על ידי מסירת הציון לידיהם".
בית הדין קבע גם שהבקשות הוגשו "בשיהוי ניכר". לפי ההחלטה, נראה שתזמון הגשתן קשור יותר להחלטת משרד החינוך לא לפרסם את ציון הבגרות באנגלית, במתמטיקה ובשפת אם, החלטה שמרכז השלטון המקומי עותר נגדה בהליך נפרד. בכך בית הדין מקבל את טענות ארגון המורים, שטוען שניתן לפרסם את ציוני הבגרות גם אם המורים לא מזינים ציוני מגן במערכת, ודוחה את טענות משרד החינוך, שטוען שהדבר לא אפשרי.
מתוך ההחלטה: "על פני הדברים, הנזק המיידי לתלמידים נוצר בעיקר בשל החלטת משרד החינוך שלא לפרסם את ציוני בחינות הבגרות. החלטה זו היא אף שיצרה הלכה למעשה את האפליה הלא-ראויה בין התלמידים, שכן רק חלקם קיבלו ממשרד החינוך את ציוני בחינות הבגרות שלהם. לא שוכנענו מטענת המדינה כי בהעדר הזנה של ציון מגן – אין אפשרות מעשית או מהותית לפרסם את ציון בחינת הבגרות, ולא בכדי לא הופנינו לאף מקור נורמטיבי הקובע זאת או מאפשר את אי פרסומם של ציוני הבחינות".
השופטים הדגיש את זכות המורים לנקוט בעיצומים כדי להיאבק על תנאיהם, ובפרט לאור העיכוב במו"מ: "אין צורך להכביר מילים על זכותו של ארגון עובדים יציג לנקוט צעדים ארגוניים, כחלק מרכזי מזכות ההתארגנות. קל וחומר שאין למנוע צעדים כאמור המבוצעים לאחר הודעה כדין במסגרת משא-ומתן כלכלי ענייני, שאינו מתקדם במשך זמן רב. זאת, בנסיבות בהן ההסכם הקיבוצי הקודם פקע זה מכבר. עובדי ההוראה בחטיבות העליונות מועסקים מזה למעלה משנתיים ללא הסכם שכר קיבוצי, והצעדים הארגוניים ננקטו על מנת להניע את המשא ומתן, שהגיע למבוי סתום לשיטת כל הצדדים המעורבים".
יו״ר ארגון המורים רן ארז: "יש שופטים בירושלים. קורא לשר החינוך לפרסם לאלתר את ציוני הבגרות כדי למנוע פגיעה בתלמידים".
הנהגת ההורים הארצית: "מצרים על החלטת בית הדין, שהמשיך את האפליה המזעזעת בין תלמידים שמוריהם הפרו עיצומים לבין אלו שמוריהם דבקים בעיצומים ועל כן לא זכאים לציוני המגן והבגרות. אותם תלמידים לא יזכו להזדמנות שווה בקבלה לתוכניות מיוחדות בצבא, ללימודי עתודה ולימודים אוניברסיטאיים בשנה הקרובה. אנו מקווים שבג״ץ יתעלה לגודל השעה ביום חמישי, ויבחר בעתידם של התלמידים על פני הריב בין האוצר והחינוך לארגון המורים".
"מכל צעד שהמורים יעשו התלמידים ייפגעו, השאלה היא המידתיות"
במהלך הדיון, הנשיאה וירט לבנה פנתה לנציגי משרד החינוך בשאלה מדוע המו"מ לא קודם בשלב מוקדם יותר: "אתם גם יודעים את זה חודשים. הרי היה פה דיון על ניכויי השכר בדיוק על זה!". בהתייחס לטענות על הפגיעה בתלמידים, היא שאלה במה שונים העיצומים הנוכחיים משאר עיצומי המורים: "מכל צעד שהמורים יעשו התלמידים ייפגעו, השאלה אם הצעדים מידתיים".
העותרים ביקשו להפסיק מיידית את כל העיצומים הקשורים לציוני הבגרות, או לכל הפחות את אלו הקשורים לציוני הבגרות של מסיימי יב'. הם ביקשו להורות למורים להזין את ציוני המגן, ציונים מטעם בית הספר המהווים חלק מציון הבגרות, במערכות משרד החינוך. עוד ביקשו העותרים שייאסרו כל עיצומים "הפוגעים במתן תעודות הבגרות בכל דרך" בשנת הלימודים הנוכחית. השלטון המקומי הגיש את העתירה בתור המעסיק של מורי התיכונים.
ביקורת חריפה, המשתקפת גם בעתירה, הופנתה כלפי אי פרסום ציוני הבגרות, בעיקר בשל הפגיעה בתלמידים שלא יודעים אם עליהם לגשת למועדי ב' שיתקיימו בקרוב. בארגון המורים מפנים את ההאשמה למשרד החינוך. לטענתם, ציוני המגן נמסרים לתלמידים אישית (גם אם לא מוזנים במערכת), ומשרד החינוך הוא שמונע את פרסום ציוני הבגרות. עו"ד סיגל פעיל, מטעם הארגון: "אנחנו בקשר ישיר עם מועצת תלמידים ואנחנו דואגים שמורים יגידו את ציון המגן". תלמידים שנכחו בדיון צעקו בתגובה לדבריה: "זה לא נכון!"
חילופי האשמות בין ארגון המורים למשרד החינוך על האחריות למצב
ארגון המורים עורך בחודשים האחרונים עיצומים כחלק ממאבק להשגת הסכם חדש למורים שאותם הוא מייצג, בעיקר מורי התיכונים, יותר משנתיים לאחר שפקע הסכם השכר הקודם. מחלוקת מרכזית בין ארגון המורים לבין האוצר היא שאיפת האוצר שחלק מהמורים יועסקו בחוזים אישיים, שאיפה שארגון המורים מתנגד לה. אחד העיצומים הוא הפסקת הזנת ציוני הבגרות במערכת של משרד החינוך.
לפי פרסום של הנהגת ההורים ומועצת תלמידים מהשבוע שעבר, רק 50% מכלל תלמידי התיכון קיבלו את ציוני הבגרות שלהם. מחצית התלמידים שכן קיבלו ציונים הם תוצאה של מורים שהפרו עיצומים אלו. בארגון המורים טוענים שמשרד החינוך מעכב במכוון את פרסום ציוני הבגרות של תלמידים שציוני המגן שלהם לא מוזנים במערכת, ואילו במשרד החינוך טוענים שהדבר מתבצע באופן אוטומטי ונובע מאופן פעולת המערכת הממוחשבת.
בשבוע שעבר איימו השלטון המקומי והנהגת ההורים כי יעתרו אם לא תיפתר סוגיית ציוני הבגרויות. ביום ראשון הצהיר שר החינוך קיש כי גם משרד החינוך עתר לבית הדין, בבקשה שיוציא צו מניעה שיורה לארגון המורים להעביר את ציוני הבגרויות לתלמידי התיכון.
לטענת משרד החינוך, צו המניעה מגיע לאחר שיו"ר ארגון המורים רן ארז סירב בחמישי האחרון למתווה שלדברי המשרד "יימנע את הפגיעה בתלמידים, יגשר על הפערים עם האוצר וימנע פגיעה אפשרית במורים ובשכרם".