דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי ט' בתמוז תשפ"ו 24.06.26
28.4°תל אביב
  • 28.5°ירושלים
  • 28.4°תל אביב
  • 27.7°חיפה
  • 28.5°אשדוד
  • 32.8°באר שבע
  • 38.0°אילת
  • 33.5°טבריה
  • 28.5°צפת
  • 29.7°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תרבות ומורשת

נער מצא טבעת בת 1,800 שנה עם חריטה של האלה אתנה

יאיר וויטסון בן ה-13 טייל עם אביו בכרמל כשמצא לפתע את הטבעת: "חשבתי בהתחלה שמדובר באום. בבית זיהיתי שמופיעה עליה דמות" | הטבעת, שמתוארכת לתקופה הרומית, נמסרה לרשות העתיקות ותוצג בקריה הלאומית לארכיאולוגיה

וויטסון והטבעת שמצא (צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)
וויטסון והטבעת שמצא (צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)
אורן דגן

"על גבי הטבעת היפה, שהשתמרה בשלמותה, מופיעה דמות עירומה שלראשה קסדה. בידה האחת היא מחזיקה מגן, ובידה השנייה חנית". כך מתאר ניר דיסטלפלד, מפקח היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, טבעת בת כ-1,800 שנה שמצא נער בכרמל.

הנער, יאיר וויטסון בן ה-13 מחיפה, יצא לטיול ליד ביתו עם אביו, שחזר מארבעה חודשי מילואים. הוא נתקל בחפץ מסקרן בסמוך לאתר 'מחצבות קדומים' שלמרגלות חורבת שלאלה שבכרמל. "הבחנתי בחפץ קטן ירוק והרמתי אותו. הייתה עליו קורוזיה, ולכן חשבתי בהתחלה שמדובר באום של בורג. חשבתי להתיך את זה, אבל למרבה המזל, הבנתי שזו טבעת. בבית זיהיתי שמופיעה עליה דמות. במבט ראשון, חשבתי שמדובר בלוחם".

הטבעת שנמצאה (צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)
הטבעת שנמצאה (צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)

המשפחה פנתה לדיסטלפלד, והוא העביר את הטבעת לאוצרות המדינה. היא נבחנה ונחקרה ברשות העתיקות בסיוע פרופ' שוע אמוראי-שטרק, מומחית לטבעות, גמות וקמעות עתיקים מהמכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי.

"הזיהוי של יאיר את הדמות כלוחם, קרוב מאוד למציאות", מסבירים דיסטלפלד וד"ר איתן קליין מהיחידה למניעת שוד ברשות העתיקות. "הדמות היא ככל הנראה, האלה מינרווה מהמיתולוגיה הרומית, המוכרת גם כאלה אתנה במיתולוגיה היוונית. אלה זו, שהייתה פופולרית מאוד בתקופה הרומית בארץ-ישראל, נחשבת בין השאר לאלת המלחמה והאסטרטגיה הצבאית, וגם לאלת החוכמה"

הטבעת, העשויה ככל הנראה ברונזה, השתייכה כנראה לאישה או לנערה ומתוארכת לתקופה הרומית (מאות 3-2 לסה"נ). היא נמצאה למרגלות אתר העתיקות חורבת שלאלה, הממוקם על גבעה שבה שרידי אחוזה מהתקופה הרומית ובסמוך למחצבת סלע קדומה. בקצה המחצבה יש שני פתחי קבורה. "ייתכן שהטבעת השתייכה לאישה שגרה באותה אחוזה", אומרים החוקרים. "אפשרות אחרת היא, שהיא הייתה שייכת לעובד במחצבה, או אולי שימשה כמנחת קבורה בקברים הסמוכים". דיסטלפלד וד"ר קליין מספרים כי הטבעת מצטרפת לנתוני חפירות קודמות באזור. "היא שופכת אור נוסף על המקום".

וויטסון קיבל תעודת הוקרה על אזרחותו הטובה, במהלך סיור שהוזמן אליו עם משפחתו בקריה הלאומית החדשה לארכיאולוגיה של ארץ ישראל בירושלים. הטבעת שמצא תוצג למבקרים כחלק מסיורי הקיץ במקום.

לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, "המעשה מעורר ההערכה של יאיר, שדיווח מיד על הגילוי ומסר את הטבעת לאוצרות המדינה, מדגים אחריות וכבוד לעבר שלנו. שמחנו מאוד לארח את יאיר ומשפחתו בקריה הלאומית החדשה לארכיאולוגיה בירושלים ולהעניק לו טביעת חותם שיצרנו מהטבעת. יאיר סיפר לנו שהוא רוצה להיות ארכיאולוג בעתיד, ואנחנו שומרים לו כאן מקום של כבוד".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!