דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שני ו' באלול תשפ"ד 09.09.24
30.4°תל אביב
  • 29.3°ירושלים
  • 30.4°תל אביב
  • 29.3°חיפה
  • 30.5°אשדוד
  • 32.9°באר שבע
  • 39.1°אילת
  • 35.6°טבריה
  • 30.0°צפת
  • 32.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
אולימפיאדת פריז 2024

מפריז 1924 עד 2024: מאה שנים של שינוי

תחרות הקפיצה למים במשחקים האולימפיים בפריז 1924 (צילום: Bettmann/Contributo/gettyimages)
תחרות הקפיצה למים במשחקים האולימפיים בפריז 1924 (צילום: Bettmann/Contributo/gettyimages)

הרבה מאוד השתנה במשחקים האולימפיים מאז הפעם האחרונה שפריז אירחה אותם ועד ימינו. באותם ימים הם היוו נקודת ציון חשובה בהיסטוריה של אירוע הספורט הגדול בעולם: הם היו גדולים יותר, הספורטאים המשתתפים הפכו לכוכבים בינלאומיים, בפעם הראשונה נבנה אצטדיון לקראת האירוע והספורטאים שוכנו לראשונה ב"כפר האולימפי" | בפריז 1924, נשים היו 4.3% מסך המשתתפים והפעם הן יהיו לראשונה כמחצית

איתן דולפן
איתן דולפן
כותב אורח
צרו קשר עם המערכת:

המשחקים האולימפיים, שהתקיימו בפריז ב-1924, היוו נקודת ציון חשובה בהיסטוריה של אירוע הספורט הגדול בעולם. מספר המדינות המשתתפות גדל מ-29 ל-44 ומספר הספורטאים גדל מ-2,626 ל-3,088. בפעם הראשונה נבנה אצטדיון חדש במיוחד לקראת האירוע והספורטאים שוכנו לראשונה במתחם אחד, שקרוי היום, "הכפר האולימפי".

המשחקים האולימפיים בעיר האורות היו גדולים וגלובליים יותר והספורטאים המשתתפים, שעדיין נחשבו חובבנים, הפכו לכוכבים בינלאומיים: פאבו נורמי, "הפיני המעופף", שלט בריצה למרחקים ארוכים. ג'וני וויסמילר, שאחרי המשחקים נבחר לגלם את דמותו של טרזן, השתלט על הבריכה והרולד אברהמס, שניצח את ריצת ה-100 מטר ונתן השראה לסרט זוכה ארבעה פרסי אוסקר, "מרכבות האש".

פאבו נורמי מפינלנד "הפיני המעופף" על מסלול האתלטיקה באולימפיאדת פריז 1924 (צילום: AP)
פאבו נורמי מפינלנד "הפיני המעופף" על מסלול האתלטיקה באולימפיאדת פריז 1924 (צילום: AP)

עברו בדיוק מאה שנים ופריז שוב תארח את המשחקים האולימפיים ותעשה זאת הקיץ בפעם השלישית אחרי, שאירחה את המשחקים גם ב-1900. פריז תהיה העיר השנייה, שתארח את המשחקים האולימפיים שלוש פעמים, אחרי שלונדון עשתה זאת ב-1908, 1948 ו-2012.

הרבה מאוד השתנה במשחקים האולימפיים מאז הפעם האחרונה, שפריז אירחה אותם ב- 1924 ועד ימינו. השינוי הגדול ביותר הוא כמובן כמות המדינות, כמות המשתתפים והענפים. לפני 100 שנה הגיעו לפריז בסך הכל 3,088 משתתפים לעומת 10,714 שצפויים לקחת חלק במשחקים הקרובים. אז, התקיימו 126 תחרויות ב-17 ענפים והשנה יהיו 329 תחרויות ב-32 ענפים.

פייר דה קוברטן, מייסד המשחקים האולימפיים בעת החדשה (צילום: מתוך אוסף ג'ורג' גרנת'ם ביין בספריית הקונגרס/ויקימדיה)
פייר דה קוברטן, מייסד המשחקים האולימפיים בעת החדשה (צילום: מתוך אוסף ג'ורג' גרנת'ם ביין בספריית הקונגרס/ויקימדיה)

המשחקים האולימפיים ב-1924 היו האחרונים של מייסד המשחקים בעת החדשה, הצרפתי, פייר דה קוברטן, שהחליט שסיסמת המשחקים בפריז תהיה "מהר יותר, גבוה יותר, חזק יותר". השאיפה הייתה להגדיר את האירוע כמפגש בין הספורטאים הטובים בעולם ולעודד אותם לאתגר את גבול היכולת האנושית. הסיסמה של המשחקים הקרובים היא "משחקים פתוחים לרווחה" והיא מבטאת את הרצון של הועד האולימפי לרב תרבותיות, לאיחוד ולשוויון.

המשחקים בפריז צפויים להיות השוויוניים בהיסטוריה מבחינה מגדרית. בפריז 1924 השתתפו במשחקים רק 135 נשים, שהיווה 4.3% מסך המשתתפים. בהלסינקי 1952 אחוז הנשים סוף סוף חצה את ה- 10% ועמד על 10.5%. באתונה 2004 אחוז הנשים היה 40.5% ובטוקיו 2020 חגגו את אחוז הנשים הגבוה ביותר, שהשתתפו במשחקים האולימפיים, עם 48% נשים מסך כל המשתתפים. והנה הגיעה השעה ופריז 2024 יהיו המשחקים השוויוניים בהיסטוריה.

כשצרפת קיבלה את האירוח של המשחקים האולימפיים ב-1922, החליטו במדינה לבנות מתקן שיתאים לאירוח המשחקים ובמיוחד לקראתם נבנה אצטדיון "קולומב" שהכיל כ-60 אלף צופים, רובם ביציעי עמידה. זאת הייתה הפעם הראשונה בהיסטוריה של המשחקים, שנבנה אצטדיון מיוחד כדי לארח את התחרויות. האצטדיון החדש אירח את תחרויות האתלטיקה, האופניים, ההתעמלות, טניס, כדורגל ואפילו רכיבה על סוסים. כמה שנים אחר כך שונה שם האצטדיון, שנקרא היום האצטדיון האולימפי איב-דו-מנואר והוא יארח גם במשחקים הקרובים את תחרויות ההוקי שדה, רק שהיום הוא מכיל עד עשרת אלפים צופים בלבד.

טקס פתיחת המשחקים האולימפיים פריז 1924 באצטדיון קולומב (צילום: AP Photo/Filr)
טקס פתיחת המשחקים האולימפיים פריז 1924 באצטדיון קולומב (צילום: AP Photo/Filr)

ענפי הבסיס של המשחקים האולימפיים לא השתנו ב-100 השנים האחרונות. ענפי הליבה של המשחקים: אתלטיקה, התעמלות ושחייה, נשארו והם עדיין נחשבים ליוקרתיים ביותר במשחקים. אבל כמו ב-1924 גם עכשיו ענפים קלאסיים כמו קפיצה למים, כדור מים, אופניים, האבקות, סייף, קליעה ושייט יתקיימו.

הוועד האולימפי הבינלאומי החליט לפני כ-20 שנים שצריך לרענן את הענפים המשתתפים במשחקים כי למשוך קהל צעיר וחדש לאירוע. וככה נכנסו ענפי ספורט כמו אופני BMX, סקטבורד, טיפוס, גלישת גלים וגם הענף החדש, שיערוך בכורה אולימפית בפריז: הברייק דאנס.

אפשר רק לדמיין מה תהיה כמות הספורטאים ואופי הענפים שיהיו במשחקים האולימפיים בעוד מאה שנה. אולי גם אז פריז תבחר לארח אותם.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!