דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שני י"ג בטבת תשפ"ה 13.01.25
13.2°תל אביב
  • 10.8°ירושלים
  • 13.2°תל אביב
  • 14.1°חיפה
  • 11.6°אשדוד
  • 11.7°באר שבע
  • 15.1°אילת
  • 15.9°טבריה
  • 10.2°צפת
  • 11.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
מלחמה בישראל

"קוראים לכל הצדדים לנהוג באיפוק": תגובות בעולם לטבח במג'דל שמס

האמריקאים גינו את המתקפה ומנסים למנוע הידרדרות | בלבנון ובאיראן מאשימים את ישראל, לצד קולות בלבנון שקוראים לחקור את האירוע | בעולם המערבי מזדעזעים, אך מזהירים מפני הסלמה

וליד ג'ומבלט, מהמנהיגים הבולטים של הדרוזים בלבנון (צילום: AP Photo/Bilal Hussein)
וליד ג'ומבלט, מהמנהיגים הבולטים של הדרוזים בלבנון (צילום: AP Photo/Bilal Hussein)
אוריאל לוי
אוריאל לוי
כתב
צרו קשר עם המערכת:

מנהיגי העולם הגיבו לאסון פגיעת הרקטה האיראנית אתמול (שבת) במג'דל שמס. חלקם מביעים תנחומים, ואילו אחרים מזהירים את ישראל מתגובה שתצית מלחמה בלבנון. טענת חיזבאללה שלפיה אינה עומדת מאחורי שיגור הרקטה יצרה מחלוקת בינלאומית.

ארגון חיזבאללה קיבל תחילה אחריות לירי וטען שכיוון לחרמון, זאת לפני שהבין את התוצאות החמורות. עם היוודע התוצאות והפגיעה בילדים הכחיש ארגון הטרור את קבלת האחריות באופן חריג, והאשים את ישראל באסון. דובר צה"ל בערבית אביחי אדרעי חשף את זהות מפקד השטח בחיזבאללה שהכווין את ירי הרקטות למג'דל שמס: עלי מוחמד יחיא, מפקד מתחם הירי באזור שבעא. "למרות ההכחשות, חיזבאללה הוא האחראי על הטבח במג'דל שמס".

לבנון: תמיכה בתושבים לצד האשמת ישראל

גם בלבנון התגובות לאסון שונות. וליד ג'ונבלאט, המנהיג הדרוזי הבולט בלבנון, הביע את תנחומיו למשפחות השהידים ב"גולן הסורי הכבוש", ורמז כי ישראל היא האשמה באירוע כדי לתקוע טריז בין הדרוזים בלבנון לחיזבאללה ומזהיר מכך. "לאור הודעת חיזבאללה שבה הכחיש את הקשר של ההתנגדות האסלאמית במה שאירע במג'דל שמס, אנו מחדדים את ההזהרה ממה שהאויב הישראל פועל לגביו מזה זמן רב, כדי להצית  מלחמת אחים, לפרק את האזור ולתקוף את יסודותיו. הצלחנו לסכל את הפרויקט הזה בעבר, וכאשר יכה בראשנו מחדש אנחנו ממתינים לו לצד ההתנגדות וכל הלוחמים שעומדים נגד הפשע והכיבוש הישראלי."

ויאם והאב, פוליטיקאי דרוזי-לבנוני שנחשב מקורב לחיזבאללה, תמך אתמול בתושבי מג'דל שמס. "הכפר אשר שמר על זהותו והערביות שלו והתעקש על הלאומיות הסורית שלו משלם היום מחיר כבד. אני מוסר את תנחומיי לתושבינו במג'דל שמס ואת התנחומים למשפחות ההרוגים". הבוקר הוא קרה להרגעת רוחות המלחמה: "הגיע הזמן להפסיק את שפיכות הדמים, האזור נמצא בהר געש ולבנון תשלם את המחיר". עוד קרא והאב להקמת ועדת חקירה בין לאומית בהשתתפות האו"ם.

הפוליטיקאי הדרוזי טלאל ארסלאן, ראש "המפלגה הדמוקרטית הלבנונית" המקורב לחיזבאללה, טוען כי מה שקרה במג'דל שמס "אינו אלא ניסיון מתועב וכושל להפשיט את הגולן הערבי הסורי מטבעו הגיאוגרפי וקשריו המשפחתיים" ומסר כי "הגולן לא ייפול במלכודת הפרויקט של ישראל להופיע כמגינת המיעוטים,  במטרה לפרק את האזור".

דובר משרד החוץ האיראני, נאסר כנעני, הטיל את האחריות על ישראל: "אנו מזהירים בתוקף מפני כל הרפתקה ציונית חדשה נגד לבנון באמתלה של תקרית מג'דל שמס בגולן, והישות היא האחראית העיקרית להשלכות הבלתי צפויות של התנהגות מטופשת שכזו, ומנסה לבלבל את העולם ואת דעת הקהל ולהצדיק את פשעיה בפלסטין באמצעות תרחיש שקרי".

ארה"ב: מאמצים למנוע הסלמה

בבית הלבן הזדעזעו וגינו. "תמיכתנו בביטחון ישראל מוצקת ואיתנה למול כל ארגוני הטרור הנתמכים בידי איראן, בהם חיזבאללה בלבנון", נמסר מטעם המל"ל האמריקאי. הנשיא לשעבר דונלד טראמפ הגיב בפוסט ברשתות החברתיות, וטען שתחת שלטונו אירוע כזה לא היה מתרחש: "אסור שהמתקפה היום על ישראל תישכח. זה הולך להיזכר בהיסטוריה כעוד אירוע שקרה בגלל ממשלה אמריקאית חלשה ונשיא וסגנית נשיא חסרי תועלת. המתקפה, בדיוק כמו מתקפת 7 באוקטובר או מלחמת רוסיה-אוקראינה, לא הייתה קורית לעולם אם אני הייתי הנשיא. זו עת מסוכנת ונוראית עבור כל העולם".

בממשל ביידן אמרו לרשת CBS כי למרות הכחשת חיזבאללה, הם "בטוחים שהוא עומד מאחורי שיגור הרקטה למג'דל שמס". על פי גורם בממשל, זה היה יום של "כמעט מלחמה כוללת", וגורמים נוספים תיארו את התקיפה כ"סיוט" שממנו הכי חששו בארה"ב. דווח כי מאז המתקפה, גורמים בוושינגטון עובדים על הטלפונים ללא הפסקה כדי לנסות למנוע הסלמה. ב-BBC דיווחו על הודעות מרובות שהועברו בין וושינגטון לטהרן, במאמץ למנוע הסלמה בעקבות הפגיעה במג'דל שמס.

בעולם מגנים אך קוראים לאיפוק

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב התייחס הבוקר לאסון ואמר כי "רוסיה מגנה מתקפות טרור מכל-סוג". עוד הוסיף: "לא ריאלי לחסל את חמאס לגמרי, כפי שראש הממשלה נתניהו חושב", כך מדווחת סוכנות הידיעות TASS.

שרת החוץ של קנדה מלאני ג'ולי הביעה זעזוע בציוץ בטוויטר: "אנו מגנים את המתקפה באופן חד משמעי ושולחים את תנחומינו למשפחות הנפגעים ולעדה הדרוזית. אנו חוזרים על דרישתנו שאיראן וקבוצות הטרור המזוהות עימה יימנעו מפעולות המערערות את היציבות במזרח התיכון. אנחנו מודאגים מאוד מהסיכוי להסלמה נוספת ברחבי האזור".

שר החוץ השוודי טוביאס בילסטרום גינה את המתקפה והוסיף: "התקפות על אזרחים או מתקנים אזרחיים אסורות במפורש על פי החוק הבינלאומי. אני מביע את תנחומיי מכל הלב לכל הקורבנות. אני גם קורא לכל הצדדים לדה-אסקלציה כדי להימנע ממלחמה גדולה פוטנציאלית שעלולה להיות בעלת השלכות הרסניות לחזית הצפונית של ישראל ולאזור בכללותו".

שרי החוץ של לטביה ונורווגיה הביעו צער על האסון מבלי לציין את שמו של ארגון הטרור חיזבאללה. גורמים רשמיים באו"ם קראו ל'איפוק מרבי' בין ישראל ללבנון, ואמרו כי אש בגבול עשויה להכניס את האזור כולו לקטסטרופה מעבר לכל דמיון. ארגון הילדים של האו"ם, יוניצ"ף אמר כי "יש לגונן על ילדים תמיד. מעגל האלימות הגובה את חיי הילדים ועתידם חייב להיפסק."

שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזף בורל הביע תנחומים בציוץ בטוויטר: "תמונות מזעזעות ממגרש הכדורגל ביישוב הדרוזי מג'דל שמס. אני מגנה בחריפות את מרחץ הדמים הזה. אנחנו צריכים חקירה בינלאומית עצמאית של האירוע הבלתי מתקבל על הדעת הזה. אנו קוראים לכל הצדדים לנהוג באיפוק מירבי ולהימנע מהסלמה נוספת".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!