
טורקיה חסמה את שיתופי הפעולה בין נאט"ו וישראל מאז אוקטובר בגלל המלחמה בעזה, והצהירה שהברית לא צריכה לשתף פעולה עם ישראל עד לסיום הסכסוך, כך על פי מקורות המעורים בהתנהלות הברית.
ישראל נושאת במעמד של שותפה בנאט"ו וטיפחה יחסים הדוקים עם הברית הצבאית ועם כמה מחברותיה, ובמיוחד בעלת בריתה הגדולה ביותר – ארצות הברית.
לפני המתקפה של ישראל בעזה, שבאה בעקבות הטבח שביצע חמאס ב-7 באוקטובר – פעלה טורקיה, חברה בכירה בנאט"ו, לאחות את קשריה המתוחים עם ישראל.
מאז, באנקרה מתחו ביקורת חריפה על פעולות ישראל בעזה, שלטענתם מגיעות לכדי רצח עם, ועצרו כל סחר דו-צדדי בין המדינות. עוד הטיחו ביקורת בבעלות ברית מערביות רבות על תמיכתן בישראל.
אותם מקורות אמרו עוד כי טורקיה הטילה וטו על כל התקשרות של נאט"ו עם ישראל מאז אוקטובר, כולל פגישות ותרגילים משותפים, ורואה בפעולות של ישראל בעזה הפרה של עקרונות היסוד של נאט"ו.
על פי חקירה של האו"ם שנערכה ביוני, הן ישראל והן חמאס ביצעו פשעי מלחמה בשלבים הראשונים של המלחמה בעזה. נאמר בה כי פעולותיה של ישראל מהוות פשעים נגד האנושות בגלל האבידות העצומות בקרב אזרחים.
בישראל דוחים את הטענות ואומרים כי הפעולה בעזה, שבה נהרגו כמעט 40 אלף בני אדם, נועדה למגר את חמאס.
המקורות אמרו כי טורקיה תתמיד בחסימת ישראל בנאט"ו ולא תאפשר לה להמשיך לקדם את האינטראקציה שלה עם הברית עד לסיום הסכסוך, שכן היא מאמינה שפעולותיה של ישראל בעזה מפרות זכויות אדם ואת החוק הבינלאומי.
לאחר פסגת נאט"ו שהתקיימה בוושינגטון ביולי, אמר נשיא טורקיה טאיפ ארדואן, כי לא ייתכן שנאט"ו תמשיך את השותפות עם הממשל הישראלי.
מוקדם יותר השבוע דחק שר החוץ ישראל כ"ץ בברית לסלק מתוכה את טורקיה, לאחר שארדואן איים במרומז לפלוש לישראל, כפי שטורקיה פלשה בעבר ללוב ולנגורנו קרבאך שבהרי הקווקז.