משרד האוצר, משרד הבריאות, משרד החינוך וההסתדרות הגיעו להבנות עקרוניות בנוגע להסכם שכר לפסיכולוגים בשירות הציבורי, זאת בתום דיונים ממושכים.
הרפורמה, שצפויה להיכנס לתוקף בינואר 2025, תקדם באופן משמעותי את מעמדם של כ-5,000 פסיכולוגים בשירות הציבורי, לרבות במשרדי הממשלה, ברשויות מקומיות, בבתי חולים ובקופות החולים. כמו כן, היא צפויה לסייע לפתור את מצוקת כוח האדם במקצוע על ידי עידוד של מעבר פסיכולוגים מהסקטור הפרטי לציבורי. עד לכניסת ההסכם לתוקף, ישולם במשכורת ספטמבר 2024 לכלל הפסיכולוגים בשירות הציבורי מענק חד פעמי בגובה 5,000 שקלים, בהתאם לחלקיות משרה.
ההסכם צפוי לשפר משמעותית את שכרם של הפסיכולוגים, כך ששכרו של פסיכולוג מומחה לדוגמה יעלה בכ-40% בממוצע ביחס לשכרו כיום. טבלת השכר המעודכנת שתיכנס לתוקף ב-1 בינואר, תקבע שכר יסוד של 11 אלף שקלים למתמחה במשרה מלאה; 13 אלף שקלים למומחה; 15 אלף שקלים למדריך ו-17 אלף שקלים למדריך בכיר.
ב-1 באפריל 2026 יעלה השכר ב-250 שקלים וב-1 באפריל 2027 ב-250 שקלים נוספים, כך שהשכר יעמוד על 11.5 אלף שקלים למתמחה, 13.5 אלף שקלים למומחה, 15.5 אלף שקלים למדריך ו-17.5 אלף שקלים למדריך בכיר. בנוסף, החל משנת 2026 ואילך, יהיו הפסיכולוגים זכאים לתוספת ותק בשיעור של 1.5% מדי שנה, עד לתקרה של 25 שנות ותק. הפסיכולוגים יהיו זכאים גם לתוספת ותק בשיעור 1% בגין כל שנת שירות חובה בצה"ל.
פסיכולוגים המועסקים בתפקידי ניהול במערך הפסיכולוגי הציבורי, יהיו זכאים גם לתוספת ניהול אשר תנוע בין 5% ל-25% משכר היסוד, בהתאם להיררכיה הניהולית ולגודל היחידה אותה הם מנהלים (החל מרמת ראש צוות). כמו כן, יהיו הפסיכולוגים זכאים לתוספת אחריות מקצועית שתנוע בין 500 ל-800 שקלים למשרה מלאה.
סוגיות נוספות שהוסדרו בהסכמות הם מנגנון מענקים לפסיכולוגים בבתי החולים, בקהילה ובשלטון המקומי; תוספת דריכות ייחודית לפסיכולוגים בבתי חולים ובקהילה (קופות החולים); תוספת לפסיכולוגים בעלי תואר שלישי בזיקה למקצוע, והסדרת השתתפות המעסיקים בהכשרות מקצועיות.
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ': "כחלק מהמאמצים הרבים שהממשלה עושה, הן לטובת הלוחמים בחזית והן לטובת האזרחים בעורף, החלטנו על השקעה גדולה בבריאות הנפש, אשר חלקה בא לידי ביטוי בהעצמת הפסיכולוגיה הציבורית. הפסיכולוגים עושים עבודת קודש ומצילים חיים מדי יום, ואני מקווה שהשיפור במעמדם יביא לידי ביטוי חלק מההערכה הרבה לה הם ראויים. אני רוצה להודות לכל העוסקים במלאכה ולשותפים הרבים, ובפרט לשני אנשים: לח"כ מיכל וולדיגר ששמה את נושא בריאות הנפש בראש סדר העדיפויות ומקפידה להרים את דגל בריאות הנפש בכל הזדמנות, ולממונה על השכר, אפי מלכין וצוותו על העבודה המקצועית".
שר החינוך, יואב קיש: "המורכבות הביטחונית שנכפתה על מדינת ישראל בימים אלו, מחדדת ביתר שאת את חיוניותה וחשיבותה של הפסיכולוגיה הציבורית לביסוס חוסנה של החברה הישראלית. עבודתם של הפסיכולוגים החינוכיים, בשגרה ובחירום, עם תלמידים, הורים וצוותי חינוך, היא עבודת קודש הראויה לכל ציון ושבח. אני שמח לבשר שהגענו להבנות חשובות ודרמטיות שיביאו לשיפור משמעותי בשכרם של הפסיכולוגים בשירות הציבורי, במטרה לשמר את כוח האדם המצוין שקיים בתחום, לגייס אנשי מקצוע מומחים נוספים ולהוקיר את עבודת הפסיכולוגים החינוכיים הפועלים במוסדות החינוך".
שר הבריאות, אוריאל בוסו: "זו בשורה חשובה שנותנת אופק לפסיכולוגים שרוצים להגיע למערכת וחוששים שלא יתוגמלו כראוי. אני מודה לגורמי המקצוע במשרד הבריאות שעובדים במרץ מול האוצר והסתדרות על מנת להגיע להסכם משמעותי שישנה את פני המערך לשנים קדימה. מאז אירועי 7 באוקטובר כבר ברור לכולם שתנאי העבודה של הפסיכולוגים במגזר הציבורי חייבים להשתנות בצורה דרמטית, וכך מתוכנן להיות.
"צו השעה הוא להפוך את מערך בריאות הנפש לאבן שואבת לאנשי מקצוע איכותיים ומנוסים שיעניקו את המענה הנפשי הנדרש לאזרחי ישראל, כחלק מיישום התוכנית הלאומית לבריאות הנפש שמוביל המשרד. משרד הבריאות הלך כברת דרך ארוכה והקצה משאבים לא מבוטלים לפתרון הסוגייה, ובהתאם השינוי המשמעותי בשכר, ואני מצפה מהממונה על השכר באוצר ומההסתדרות להגיע להסכמות סופיות ולסיים את המלאכה בהקדם למען כלל אזרחי ישראל".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד בירך על הרפורמה: "השנה האחרונה הוכיחה כמה חשוב שיהיה לנו שירות פסיכולוגי מקצועי, איכותי וזמין. לאחר עבודה מאומצת ומתוך הבנה של גודל השעה, הגענו לרפורמה פורצת דרך לפסיכולוגים בשירות הציבורי, שעושים עבודה כה חשובה בעיקר בימים אלו. תיעדפנו את הסקטור החשוב הזה מתוך הבנה שהביקוש יילך ויגדל עם השנים. כך, כל אזרח בישראל יוכל לקבל טיפול מקצועי ואיכותי. ההסתדרות תמשיך להוביל תהליכים ולקדם את השירות הציבורי מתוך הבנה וכובד אחריות שמוטלת על כתפינו להמשך תפקודו של המשק והשירות הציבורי, הכלכלה הישראלית וחיזוק העובדים".
הממונה על השכר במשרד האוצר, אפי מלכין: "הפסיכולוגיה הציבורית מהווה נדבך משמעותי במערכות הבריאות, החינוך והרווחה, והעצמתה תורמת לכלל המערכות החברתיות במדינת ישראל. ההבנות אליהן הגענו היום, ועתידות להיחתם בהסכם בקרוב, צפויות להביא לשיפור דרמטי בשכר הפסיכולוגים בשירות הציבורי ובמעמדם, תוך יצירת אפיקי התקדמות מקצועיים וניהוליים אשר יסייעו בגיוס ושימור כוח אדם איכותי. ההגעה להבנות הללו לא הייתה אפשרית ללא שותפות והירתמות של כלל השחקנים במערכת. אני רוצה להודות לכולם על הנכונות והמסירות, ובפרט לחנן לזימי, גלעד ווירגין, עו"ד מאור לזר, מאי שמואל, יוסף קוליק, עו"ד נעמי קלוו-לקס ולצוות הבריאות באגף על העבודה המקצועית והמאומצת".
ח"כ מיכל וולדיגר: "אני גאה לקחת חלק בשינוי הגדול הזה שבונה נדבך נוסף לחוסן החברה שלנו. הרפורמה החדשה, שתיכנס לתוקף בינואר 2025, תקדם באופן משמעותי את מעמדה של הפסיכולוגיה הציבורית בישראל, המונה כ-5,000 פסיכולוגים. ההסכם יביא לשיפור משמעותי בשכר הפסיכולוגים בשירות הציבורי ובמעמדם, תוך יצירת אפיקי התקדמות מקצועיים וניהוליים, אשר יסייעו בגיוס ושימור כוח אדם איכותי בשירות הציבורי.
"חוסנה של חברה הוא הבסיס לחברה בריאה ופורה, במיוחד בתקופה מאתגרת זו. החוסן מתחיל מהשורשים, מהתשתיות ומהקהילות המקומיות, אך חייב להיות מבוסס גם על המערכת הציבורית, ועל כך שיהיו בה פסיכולוגים איכותיים, מקצועיים ונגישים.
"ההסכם החדש הוא בשורה משמחת לפסיכולוגים בשירות הציבורי, אך עוד יותר לחברה בישראל ולחוסן שלה, שיזכו לפסיכולוגים טובים ורבים יותר שיסייעו בהתמודדות עם אתגרים ובתמיכה במי שיזדקק לכך. ההגעה להבנות הללו לא הייתה אפשרית ללא השותפות וההירתמות של כלל הגופים שלקחו בהן חלק: בראש וראשונה אני רוצה להודות לשר האוצר, למנכ״ל המשרד ולכל החברה היקרים במשרד האוצר, למשרד הבריאות, ההסתדרות ומרכז השלטון המקומי. בזכותכם, הצלחנו להוביל שינוי משמעותי שישפיע לטובה על הבריאות הנפשית של כלל אזרחי מדינת ישראל".
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב: "זהו צעד נוסף בדרך ליישום התוכנית הלאומית לבריאות הנפש שיזם משרד הבריאות. מראשית הדרך שמנו לעצמנו למטרה להרחיב את מספר הפסיכולוגיות והפסיכולוגים במערך הציבורי, ולשפר את תנאי העסקתם. כך נוכל לאפשר ליותר ישראלים לקבל טיפול ציבורי, נגיש ואיכותי. אני מברך על ההתקדמות בנושא שכר הפסיכולוגים במערכת הציבורית ונמשיך ללוות את המהלך עד להשלמתו ויישומו. כברת דרך זו נעשתה לאחר עבודת מטה מאומצת של משרד הבריאות ושל משרד האוצר וההסתדרות, והיא צעד נוסף שמטרתו לתת מענים טובים יותר בבריאות הנפש במערכת ציבורית".
יו"ר הסתדרות המחר בהסתדרות, אלכסנדרה קרושינסקי: "הסתדרות המח"ר רואה בחיזוק הפסיכולוגיה הציבורית משימה לאומית. במסגרת זו אנו מנהלים מו"מ מול משרד האוצר להסכם שכר מיטיב כדי לשמר ולצרף פסיכולוגים למגזר הציבורי".
במו"מ השתתפו מטעם ההסתדרות גם יו"ר הסתדרות המח"ר אלכסנדרה קרושינסקי; מנכ"ל האגף לאיגוד מקצועי וסמנכ"ל כלכלה ומדיניות אדם בלומנברג; מנהל מחלקת הסכמים קיבוציים באגף כלכלה ומדיניות אומרי זינגר; מנהל חטיבה בהסתדרות המח"ר רון בוכניק, וכלכלן באגף כלכלה ומדיניות תמיר מרקו.
מטעם משרד האוצר השתתפו הממונה על השכר אפי מלכין וסגנו – חנן לזימי; צוות מאקרו באגף שכר והסכמי עבודה: גלעד ווירגין, מאי שמואל ויוסף קוליק.
מטעם משרד הבריאות: שני שרביט, סמנכ"לית בכירה הון אנושי ומנהל; גבי פרץ, הפסיכולוג הראשי; סימה רוזנבלום, ר' אגף שכר ויחסי עבודה; נריה שטאובר, מנהלת אגף כלכלה; אורי שי פרידלנד, מנהל תחום כלכלה ותקציב וליטל אילון, ראש אגף משאבי אנוש חטיבת המרכזים הרפואיים הממשלתיים.
מטעם משרד החינוך: עינב לוק, מנהלת אגף בכיר שפ"י; חווה פרידמן, מנהלת אגף פסיכולוגיה שפ"י לשעבר; מיכל אנגלרט, סגנית מנהלת אגף פסיכולוגיה שפ"י, ואורית ריזל, יועצת חיצונית לאגף תקציבים (הסכמי שכר).