דממה נשמעה אתמול (שלשי) בשעה 8:15 בהירושימה. הקולות היחידים שנשמעו היו צלצולי פעמוני השלום במוזיאון השלום שבמרכז העיר. כ-50 אלף בני אדם, ביניהם ראש ממשלת יפן פומיו קישידה, מושל המחוז היהיקו יוזאקי וראש העיר קזומי מאצוי עמדו לדקת דומיה ברגע שבו לפני 79 שנים הוטלה פצצת האטום על העיר, ופגעה בנקודה שבה יושב כיום המוזיאון. "מוכרחים לפרז מיד את העולם מנשק גרעיני, זהו לא אידיאל אלא עניין מעשי ודחוף", אמר המושל יוזאקי בנאומו שהתייחס גם למלחמות באוקראינה ובישראל ולמתיחות הגוברת במזרח אסיה, כך לפי דיווח של סוכנות הידיעות AP.
המשבר הביטחוני בין ישראל לאיראן הוא רק אחד מהצדדים של המשבר הביטחוני העולמי שהולך ומעמיק בשנים האחרונות. חוקרים סבורים כי המתיחות הגרעינית הגיעה לשיא חדש בעקבות הקיטוב הגובר בין הגוש המערבי לגוש בהובלת סין ורוסיה: קוריאה הצפונית מאיימת ותוקפנית מתמיד, איראן על סף מלחמה עם ישראל, ורוסיה שחוזרת ומאיימת כי מעורבות נאט"ו במלחמה באוקראינה תגרור אותה לשימוש בנשק יום הדין.
העולם על סף מלחמה גרעינית שתביא לפגיעה חסרת תקדים באנושות. "דקה וחצי לחצות" לפי 'העלון למדעי הגרעין' – ירחון שהוקם על ידי אלברט איינשטיין ושותפיו ועוקב אחר טכנולוגיות המסכנות את האנושות. הירחון מעדכן מדי שנה את שעון יום הדין, אמצעי המחשה שנוצר ב-1947, ובימים אלה עומד השעון על פרק הזמן הקצר ביותר מאז שנוסד. משמעות הדבר כי הסכנות למלחמה גרעינית כיום גדולות יותר משהיו בשיאה של המלחמה הקרה, ואפילו בתקופת משבר הטילים בקובה.
"כל עוד נשק גרעיני קיים, אז ברור שישתמשו שוב מתישהו", אמר המושל יוזאקי בנאומו בטקס שנערך הבוקר בהירושימה. "עלינו לעסוק בדחיפות בפירוז גרעיני, דווקא ברגע הזה, בעת שמשברים גרעיניים מעמידים את הישרדות האנושות תחת איום".
על פי 'הפדרציה למדעי האטום', נכון למרץ 2024 ישנם 12,121 ראשי נפץ גרעיניים בעולם, שאם רק אחד מהם, בגודל ממוצע, יופל על ניו יורק, הוא יגרום ליותר מחצי מיליון נפגעים. בפדרציה סבורים שלפחות 9,500 חימושים גרעיניים עומדים במצב של מוכנות לשימוש. ראשי הנפץ הגרעיניים בעולם מחולקים כך:
רוסיה: 5,580 ראשי נפץ גרעיניים, ביניהם 1,200 ראשי נפץ מיושנים שיצאו מכלל שימוש. לאחרונה חתמה רוסיה על הסכמים עם בלארוס לפיהם חלק מראשי הנפץ הגרעיניים שלה יוצבו על אדמת בלארוס. לפי נתוני הפדרציה, רוסיה הגדילה את ארסנל הנשק הגרעיני שלה.
ארצות הברית: 5,044 ראשי נפץ גרעיניים, ביניהם 1,336 ראשי נפץ מיושנים שיצאו מכלל שימוש. חלק מראשי הנפץ מוצבים על אדמת איטליה, טורקיה, בלגיה, גרמניה והולנד. בשנים האחרונות מקטינה ארה"ב את ארסנל הנשק הגרעיני שלה, שעמד בשנה שעברה על 5,224 ראשי נפץ.
סין: יותר מ-500 ראשי נפץ גרעיניים. באוקטובר האחרון הפנטגון טען כי סין הגדילה את ארסנל הנשק הגרעיני שלה מ-410 טילים ליותר מ-500, וצפויה להחזיק ביותר מ-1,000 ראשי נפץ גרעיניים עד 2030. סין נחשבת למדינה שמגדילה את ארסנל הנשק הגרעיני שלה בקצב המהיר ביותר.
צרפת: 290 ראשי נפץ גרעיניים – מספר קבוע כבר שנים רבות. צרפת היא אחת המדינות הראשונות שייצרו נשק גרעיני, ולפי פרסומים הייתה זו שהעבירה לישראל את הידע והטכנולוגיה לייצור פצצות אטום.
בריטניה: 225 ראשי נפץ גרעיניים – מספר קבוע כבר שנים רבות.
הודו: 172 ראשי נפץ גרעיניים – עליה של 8 ראשי נפץ בשנה האחרונה, וזו במטרה לעקוף את היריבה פקיסטן.
פקיסטן: 170 ראשי נפץ גרעיניים. המדינה המוסלמית היחידה בעולם המחזיקה בנשק יום הדין.
ישראל: 90 ראשי נפץ גרעיניים – מספר קבוע כבר שנים רבות.
קוריאה הצפונית: 90 ראשי נפץ גרעיניים. החברה החדשה ביותר במועדון, וכנראה המסוכנת ביותר בשל ריכוז הכוח הקיצוני השורר בה. עוסקת בהגדלת ארסנל הנשק הגרעיני שלה.
חמש המעצמות עם הכמות הגדולה ביותר של נשק גרעיני – ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת – הן חברות קבועות במועצת הביטחון של האו"ם ובעלות זכות וטו. מעצמות אלה נהנות מהמעמד הזה לא בזכות הנשק הגרעיני, אלא בשל תפקידן ההיסטורי כמעצמות החשובות והחזקות ביותר בעולם במאתיים השנים האחרונות.