
המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, ד"ר גיל לימון, פנה במכתב לשר העבודה יואב בן צור, והבהיר בו כי עמדת הייעוץ המשפטי היא שבמצב החוקי הקיים, יש להפסיק לממן מעונות יום עבור משפחות בהן האב הוא מועמד לשירות ביטחון הלומד בישיבה. זאת בעקבות החלטת בג"ץ בעתירה של התנועה למען איכות השלטון.
בעקבות הודעת הייעוץ המשפטי, קיים הבוקר (ראשון) השר בן צור דיוני חירום והתייעצות עם גורמי המקצוע והייעוץ המשפטי במשרד העבודה.
העמדה המשפטית, שניתנה על דעת היועצת המשפטית לממשלה עצמה, היא כי במצב החוקי הקיים כיום, בהתאם לפסק הדין ולנוכח פקיעת הסדר הפטור לתלמידי הישיבות בתחילת יולי, "המדינה אינה מוסמכת עוד לעודד באמצעות מימון ממשלתי לפי מבחני מעונות היום, לימודים תורניים של מלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון, נ.כ.). כלומר, היעדר הסמכות אינו מאפשר עוד מימון המבוסס על כך שאחד מבני המשפחה לומד במוסד תורני בזמן שהוא מיועד לשירות ביטחון".
המשנה ליועמ"שית הדגיש, כי בית המשפט העליון פסק בפסק דינו כי "בהיעדר בסיס חוקי לדחיית השירות, נשמט הבסיס החוקי לעידוד ולתמיכת המדינה בפעילותם של אלה שנמנעים מגיוס". לדבריו, קביעה זו אינה הופכת את הלימודים עצמם לבלתי חוקיים, אך מונעת מהמדינה להמשיך ולממן פעילות המתקיימת רק בשל מחדלה לקיים את החוק ולגייס את בני הישיבות, כאשר לאותה הפעילות זיקה ישירה להימנעות מגיוס.
היועמ"שית ציינה, כי בפגישה שהתקיימה ב-23 ביולי, טענו במשרד כי במידה ותתקבל ההחלטה להפסיק את התמיכה במשפחות האברכים, יהיה צורך לקבוע הוראת מעבר ביחס לשנת הלימודים הבאה, כיוון שמדובר בתמיכה ישירה המשליכה באופן ישיר על אורחות חייו של הפרט.
לדבריה, ככל והמשרד יציג בימים הקרובים תשתית מקצועית התומכת בקביעת הוראת מעבר קצרה במסגרת גיבוש מבחני התמיכה לשנת הלימודים הבאה, "הדברים ייבחנו כמקובל". עם זאת הבהירה, כי בית המשפט העליון דחה את עמדת היועמ"שית באשר לצורך לקבוע הוראת שעה בכל הנוגע להפסקת התמיכות שניתנו לישיבות החרדיות, וקבע כי כאשר מדובר בהעברת כספים תוך חריגה מסמכות, הפסקת המימון צריכה להיות מיידית.
בכל מקרה, הבהירה כי אין בשינוי בזכות לקבל תמיכה כדי להשפיע על ההחלטות שכבר התקבלו ביחס להורים שאחד מהם אברך, בכל הנוגע לקדימות בסדר הקבלה למעונות היום לשנת הלימודים תשפ"ה. "סדר קבלת הילדים למעונות היום ולמשפחתונים יוותר על כנו, בעוד שסבסוד שכר הלימוד עבור ילדיהן של משפחות שהאב בהן הוא מלש"ב, יותאם למסקנות המשפטיות שבמכתב".
המכתב מגיע לאחר פגישה בין השר לבין היועצת המשפטית, ושיחה נוספת בין שניהם, שהתקיימה בשבוע שעבר.
מדוברות השר נמסר: "לצערנו, נימוקים משפטיים כבדי משקל שהשר הגיש בפני הייעוץ המשפטי לממשלה לא קיבלו התייחסות מקצועית ועניינית במכתב כפי שפורסם בתקשורת. השר רואה באופן חמור את הפגיעה הקשה והישירה נגד אותם פעוטות חסרי ישע שיישארו ללא מסגרות חינוכיות מפוקחות. השר רואה בגזירת הפעוטות פגיעה קשה בכלכלת המשפחות שכן אלפי אימהות יעזבו את מעגל העבודה ויהפכו ממשפחות נורמטיביות למשפחות נתמכות. השר ימשיך במאבק הצודק והמוסרי למען אותן פעוטות בכלל הכלים המשפטיים ולא יעצור את המאבק עד שהצדק עבורן ייצא לאור״.
יצוין, כי ב-2022 ביקש שר האוצר דאז, אביגדור ליברמן, לשלול את הזכאות של משפחות בהן אב המשפחה הוא אברך שאינו עובד לסבסוד מעונות יום, אולם בסופו של דבר, הכריע בג"ץ כי הסבסוד יימשך עד סוף שנת הלימודים. הממשלה נפלה טרם הצליח ליברמן לממש את מדיניותו בנושא.