עקב תופעת 'פיטורי הקיץ', עלה מספר דורשי העבודה ב-3.8% ועמד בחודש יולי על 192.5 אלף, כך מדווח הבוקר (שלישי) שירות התעסוקה הישראלי. עם זאת, על פי שירות התעסוקה, בניכוי הפיטורים העונתיים, נמשכת מגמת הירידה שאפיינה את החודשים האחרונים ומספר דורשי העבודה ירד החודש ב-2.2% ועמד על 182 אלף.
פיטורי קיץ הם תופעה החוזרת על עצמה מדי שנה, בה מעסיקים, בייחוד בענפי החינוך וההוראה המופרטים, מפטרים את עובדיהם במהלך חודשי הקיץ, שבהם אין עבודה, ושבים להעסיק אותם מחדש בתחילת השנה או לאחר החגים בחודשי ספטמבר-אוקטובר. תופעה זו שוחקת את זכאותם של העובדים לדמי אבטלה, ולאחר משבר הקורונה ותקופת המלחמה, בה עובדים רבים מיצו כבר את מלוא זכאותם לדמי אבטלה, ייתכן שעובדים רבים שפוטרו במסגרת פיטורי הקיץ כלל אינם זכאים לדמי אבטלה. על פי הערכת שירות התעסוקה, מדובר השנה על כ-10.5 אלף עובדים שפוטרו בפיטורים עונתיים, ובשירות מציינים כי מדובר בהיקף שאינו עולה על העליות שנרשמו בחודשי הקיץ של שנים קודמות.
בשירות התעסוקה ציינו כי הירידה במספר דורשי העבודה בניכוי ההשפעה העונתית, מהווה המשך למגמה שהחלה כבר בראשית נובמבר 2023 ומלמדים על חזרה משמעותית למעגל העבודה, מגמה הקשורה גם לשחרורם של משרתות ומשרתי מילואים רבים; וכן, לסיום תקופת הזכאות של רבים מדורשי העבודה, דבר אשר האיץ את חזרתם של רבים למעגל העבודה. בשירות מעריכים כי מגמה זו צפויה להימשך, גם אם באופן מתון יותר, ככל והמצב הביטחוני לא יסלים, אף כי עצימותה אינה ברורה ומוקדם להעריכה.
מספר תובעי קצבת האבטלה בחודש יולי עלה ב-4.2% מ-133.5 ביוני ל-139.1 ביולי. לעומת זאת, העלייה במספר תובעי הבטחת ההכנסה הייתה של 1.1% בלבד, מ-47.1 אלף ביוני ל-47.7 אלף ביולי, נתון שהוא עדיין אחד מהנמוכים ביותר ב-15 השנים האחרונות. בשירות התעסוקה ציינו כי רבים מבין תובעי האבטלה צפויים לסיים את זכאותם לקצבה בקרוב או שכבר סיימו אותה לאחרונה, והמשק עודנו בשגרת מלחמה. "ייתכן שחלק מאלה שיתקשו לשוב למעגל העבודה עלולים להזדקק לקצבת הבטחת הכנסה ואו אז מספרם עלול לעלות. אולם יש להדגיש, כי עד כה טרם נראה מעבר שכזה של מסיימי זכאות לדמי אבטלה שהתקשו לשוב למעגל העבודה ונזקקו לקצבאות סוציאליות", ציינו.
בשירות התעסוקה ציינו כי היחס בין מספר מבקשי העבודה למספר המשרות הפנויות נמצא במגמת שיפור עקבית ועמד ביולי על 133 דורשי עבודה לכל 100 משרות לעומת 136 ביוני, 212 בינואר ו-336 בשיא המשבר בחודש אוקטובר. למעשה, ביולי 2024 היה היחס טוב יותר מאשר ביולי 2023, אז עמד על 138 דורשי עבודה לכל 100 משרות פנויות.
בעוד מספר דורשי העבודה הגברים ירד ביולי בכ-0.9 אלף בהשוואה לחודש שקדם, מספר הנשים דורשות העבודה עלה ב-7.9 אלף, דבר המצביע על ההיבט המגדרי של תופעת פיטורי הקיץ שמשפיעה באופן משמעותי יותר על נשים.
מספר דורשי העבודה החרדים עלה ביולי בלא פחות מ-35.6% לעומת עליות קלות של 1.8% ו-1.2% בקרב יהודים שאינם חרדים וערבים (בהתאמה). פער משמעותי זה מלמד שגם השנה הנפגעים העיקריים מתופעת פיטורי הקיץ הם החרדים, ובדגש על נשים חרדיות.
בהתאם, מספר דורשי העבודה מהאשכולות (1-3) הנמוכים (המאפיינים את החברה החרדית) עלה ב-20.6% בהשוואה לחודש יוני, בעוד באשכולות הגבוהים (8-10) עלה בצורה מתונה מאוד (1.4%) ובאשכולות הביניים (4-7) נרשמה דווקא ירידה של 9.5% במספר דורשי העבודה.
ב-41 מתוך 51 משלחי יד נרשמה ירידה ממוצעת של כ-9.8% במספר דורשי העבודה. אולם בעשרה משלחי היד הנותרים נרשמה עלייה ממוצעת של כ-28%. העליות המשמעותיות ביותר במספר דורשי העבודה נרשמו בקרב עובדי ספורט וכושר (96.1%), מורים בחינוך העל-יסודי (75.2%) גננים ומגדלי גידולים (45.6%).
מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור מסר: "פיטורי הקיץ הם תופעה שיש לגנותה בכל פה – החוק אמנם מאפשר זאת, אך מדובר בתופעה פסולה שטוב שתעבור מן הארץ. ודאי שזכותו של מעסיק לפטר את עובדיו באם אין לו צורך אמיתי בשירותיהם, אבל לא זה המקרה כאן. מדובר בקומבינה של לפטר עכשיו כדי לשכור מחדש בעוד חודשיים, אשר פוגעת בזכות העובדים ליציבות תעסוקתית, פוגעת בשכרם בחודשים בהם נשענים על דמי אבטלה ובחלק מן המקרים אף פוגעת בצבירה הפנסיונית שלהם. אני קורא לכל מעסיק ומעסיקה לחדול מהמנהג הפסול הזה, ולהבטיח את זכויות עובדיהם".