משרד החקלאות וביטחון המזון, רשות החדשנות ומנהלת תקומה יתמכו במשותף בפיילוטים של מיזמי אגטק (טכנולוגיה לשימוש חקלאי) בהשקעה כוללת של 16 מיליון שקלים. כך פורסם היום בקול קורא לתמיכה בחברות אגטק, במסגרת המאמצים לשיקום הנגב המערבי והגדלת התפוקה של הייצור המקומי.
הפיילוטים יתבצעו בשיתוף עם חקלאים פעילים במשקים ברחבי המדינה, ויזכו למענקים בשיעור של 20%–50% מהתקציב המאושר. חברות שעיקר הפעילות שלהן תבוצע בשדרות, יישובי חבל התקומה ועוטף עזה יזכו בתוספת של 25% מהתקציב. חברות שעיקר הפעילות שלהן תבוצע באזור פיתוח יזכו לתוספת של 10%.
התמיכה תקדם מיזמי פיתוח בשלב ההרצה, כדי לאפשר להם לעבור את המשוכה משלב "המעבדה" לשלב ההיתכנות וההשקה של "מוצר מדף". המיזמים ייבחנו באתרי הרצה (מו"פים אזוריים ומשקים חקלאיים), ובהם תיבדק ההתאמה לתנאי השטח המקומיים ואפקטיביות המוצר כבר בשלב הפיתוח. שיתוף הפעולה נועד לאפשר למשקים החקלאיים ליהנות ממוצרים טכנולוגיים מתקדמים, ולחברות הטכנולוגיה ליהנות מהבשלת המוצר והדגמתו בשדה.
במשרד החקלאות וברשות החדשנות מעוניינים לחזק פיתוח אמצעים טכנולוגיים לגידול צמחים ובעלי חיים שמשמשים למזון או לחומרי גלם תעשייתיים. אמצעים אלה כוללים מוצרים, שיטות ותשומות לשיפור ולייעול תהליך הגידול של צמחים ובעלי חיים כגון: חקלאות מדייקת, חקלאות ורטיקלית (גידול יבולים בשכבות אנכיות), רובוטיקה ואוטומציה (AI).
התמיכה מיועדת לסייע בפיתוח ובטיוב טכנולוגיות לחיסכון במים והשקיה, לייעול השימוש במים, ולשיפור זנים ויבולים, בתכונות כגון עמידות לבצורת, סבילות למזיקים ותכולה תזונתית. אמצעים טכנולוגיים נוספים שיוכלו לזכות בתמיכה הם פיתוחים שנועדו לייעל ולקצר תהליכי עבודה ולקדם שימוש בחומרים טבעיים.
שיתוף הפעולה צפוי לאפשר חיבור בין מעבדות הפיתוח של חברות אגטק מקומיות לבין משקים וחקלאים בשטח. הפיילוטים יסייעו לבחון היתכנות ויישום טכנולוגיות חדשות בחקלאות המקומית, ואפשרות לקידום הטכנולוגיות בשווקים בינלאומיים, שאליהם מבקשות החברות לצמוח.
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "אני רואה במהלך זה הזדמנות מצוינת לחברות האגטק הישראליות שנמצאות בשלב של סיום פיתוח המוצר. שיתוף הפעולה עם החקלאים המקומיים מבטיח קרבה בין אתר ההרצה והחקלאים הישראלים לחברה הטכנולוגית הישראלית, וכך נוכל להבטיח את הצלחתם בטווח הארוך. פיילוטים אלו יאפשרו לחברות להתקדם משלב הפיתוח להתנסות ממשית שתשפר את סיכויי ההצלחה בשווקים הגלובליים. במקביל, יתרמו הפיילוטים לחיזוק המגזר החקלאי המקומי ולהגברת התוצרת המקומית".
מנכ"ל משרד החקלאות וביטחון המזון, אורן לביא: ״משרד החקלאות וביטחון המזון, בהובלת שר החקלאות חה״כ אבי דיכטר, מגשים את ייעודו לתכלול ביטחון המזון הלאומי. התחלנו לגבש תוכנית לאומית לביטחון מזון 2050 בשיתוף משרדי הממשלה שמבינים את גודל השעה ונכונים לשתף פעולה למען הבטחת ביטחון המזון הלאומי של ישראל. הצורך בתוכנית לאומית התחדד במהלך עשרת החודשים האחרונים, בהם מדינת ישראל מצויה במלחמה. לאור האתגרים הרבים העומדים בפנינו, כמדינת אי מוקפת אויבים, אנו נדרשים להגדיל את הייצור המקומי ולתכנן לטווח ארוך. זאת, תוך הוזלת עלויות הייצור והמחיר לצרכן והבטחת זמינותם של גורמי הייצור לחקלאות – קרקע, מים, כוח אדם, מו״פ וחדשנות״.
אסף יצחקי, ראש מערך החקלאות במנהלת תקומה: "התמיכה המשותפת של מנהלת תקומה, משרד החקלאות וביטחון המזון ורשות החדשנות במיזמי אגטק היא צעד משמעותי וחשוב בפיתוח חבל התקומה המבוסס על החקלאות מתקדמת וחדשנית. ההשקעה של 16 מיליון ש"ח במיזמים תתרום לא רק לפיתוח הטכנולוגי, אלא גם ליצירת הזדמנויות כלכליות ולחיזוק הקהילות המקומיות בשדרות וביישובי חבל התקומה. אנו מאמינים שבאמצעות הפיילוטים הללו נוכל לבחון וליישם את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר בחקלאות בחבל התקומה ולהפוך את ישראל למובילה עולמית בתחום האגטק".