
תלמידים בדרך לבית ספר במודיעין (צילום: פלאש 90)
יותם ויסקופ
צרו קשר עם המערכת:
עדכון אחרון: 21.08.2024 | 20:43
החזרה ללימודים מורכבת יותר כשמדובר בילד עם הפרעת קשב. זו אינה הפרעה רגשית, אלא הפרעה ביצועית. היא קשורה למוח. הילד יודע מה הוא צריך לעשות, אך לא יודע איך הוא צריך לעשות זאת. הפרעת קשב פוגשת את כל תחומי החיים של הילד ואינה חולפת, אך בהחלט ניתן ללמוד לחיות איתה. ההורים הם המטפלים הטובים ביותר של הילד, ולכן הדרכה טובה להורים מטעם גורמי מקצוע מוסמכים היא הפתרון הטוב ביותר עבורם. לקראת 1 בספטמבר, עשרה טיפים שיקלו על ילדים עם הפרעת קשב את החזרה לספסל הלימודים.
- שבועיים לפני תחילת שנת הלימודים, חשוב לחזור לשגרת יום כאילו מחר חוזרים לשנת הלימודים. יש לתת דגש לשעת התעוררות, שנת שינה ומבנה היום. חשוב מאוד שהמוח יתרגל לשגרה, ולא לחכות ליום שלפני.
- חשוב מאוד שההורים יקיימו שיחת תיאום ציפיות עם מחנכת הכיתה. קשר רציף של ההורים עם מחנכת הכיתה חשוב ומנבא הצלחה בתהליך ההתערבות עם הילד. בשיחה זו חשוב מאוד לעדכן את המורה איך היה לילד בחופשת הקיץ, דברים מרכזיים שההורים עשו עם הילד, והחשוב מכול, לעדכן את המחנכת בתוכנית העבודה של ההורים עם הילד בשנה הקרובה – הדרכת הורים, טיפול בילד, הוראה מותאמת פרטנית, חוגי העצמה ועוד.
- כדאי לערוך עם הילד תיאום ציפיות לגבי השיעור, ההפסקה, הזמן בבית ובשעות אחר הצהריים. חשוב מאוד לשתף את הילד ולהגיע ביחד איתו לתובנות והחלטות. לרוב ברגע ש"מנחיתים" על הילד עם הפרעת הקשב, הוא לא ישתף פעולה כי לא היה מעורב בהחלטה.
- מומלץ לרכוש לילד ציוד לימודי מותאם. כדאי לקנות הרבה מאוד עפרונות, מחדדים, מחקים ולורדים. חשוב מאוד שכל נושא לימודי יהיה עטוף בצבע אחיד, למשל מחברת היסטוריה, ספר היסטוריה וחוברת העבודה בהיסטוריה יהיו עטופים בצבע ירוק, ומחברת עברית וספר העבודה בעברית בצבע כחול, וכך הילד יוכל להיות מאורגן יותר בשיעור.
- אם הילד מקבל לאורך השנה טיפול תרופתי להפרעת קשב, חשוב מאוד לוודא שיש לו טיפול תרופתי זמין. במידת הצורך, חשוב לפנות לרופא המשפחה לצורך חידוש המרשם. מומלץ מאוד להתייעץ עם הרופא המטפל אם כדאי שהילד יחזור לקבלת טיפול תרופתי פרק זמן לפני החזרה לשנת הלימודים כדי לבדוק אם יש תופעות לוואי ולהסתגל שוב לתרופה.
- חשוב מאוד לבנות תוכנית חינוכית-טיפולית-קהילתית לשנה החדשה. כדאי לבנות את התוכנית ביחד עם הילד ולהכניס בה מטרות שרוצים להשיג השנה, חוגים מותאמים, מוקדים שרוצים לעבוד עליהם בהדרכת הורים, מוקדים שרוצים לעבוד עליהם בטיפול הפרטני של הילד ואופן הקשר שרוצים לבנות עם בית הספר.
- אם הילד מקבל השנה סיוע כחלק מ"סל זכאות ואפיון" בבית הספר, חשוב מאוד ליצור איתם קשר לצורך היכרות ותיאום ציפיות. כידוע, טיפול כזה או אחר שניתן לילד ללא שילוב ההורים וללא חיבור לטיפולים של הילד בקהילה, עלול להיות פחות מועיל ואולי אף מזיק ולא מקדם. עבודה רב-מערכתית היא פתח להצלחה.
- יום לפני החזרה לשנת הלימודים כדאי לקיים ערב חווייתי ולתת תחושה טובה לקראת החזרה לשנת הלימודים. חשוב לנצל את הערב הזה לעידוד.
- יש לבדוק שמדריכי ההורים והטיפול שמקבל הילד ניתנים מטעם גורמים בעלי הכשרה אקדמית מקצועית בתחום הפרעת הקשב, הפרעות התנהגות וטיפול. חשוב מאוד לא לעשות "ניסיונות" בטיפולים עם שיווק יפה, אך ללא הכשרה מתאימה של המטפל. חבל מאוד להתיש את הילד וההורים. כדאי להימנע ממצבים של "ננסה, מקסימום זה לא יעבוד".
- אם לילד יש מנחה מקצועי או מטפל, חשוב מאוד לדבר איתו ולבדוק איך נכון להיערך לשנה החדשה בצורה שמותאמת לצרכים והמאפיינים של הילד.
חשוב לזכור שמי שאחראי על הילד, על הטיפול בו והחינוך שלו – זה ההורים ולא בית הספר. בית הספר יכול לסייע, אך בסופו של דבר האחריות היא על ההורים. שנה מוצלחת ובטוחה!
הכותב הוא מומחה להפרעת קשב, ומרצה בחוג לחינוך מיוחד במכללה האקדמית לחינוך ע"ש "קיי" בבאר שבע