החל מיום ראשון תיכנס לתוקפה הפעימה השנייה של קיצור שבוע העבודה במגזר הציבורי, כחלק מהסכמי המסגרת שנחתמו על ידי ההסתדרות והאוצר ביולי 2023.
בכמה קוצר שבוע העבודה במגזר הציבורי?
שבוע העבודה במגזר הציבורי עמד בשנים האחרונות על 42 שעות שבועיות. ביולי 2023 נחתם הסכם מסגרת לעובדי המגזר הצבורי, אשר כלל לצד תוספות שכר של 11%, גם קיצור של שבוע העבודה.
במשרדי הממשלה ובשירות המדינה קוצר שבוע העבודה בשעתיים בפעימה אחת באפריל 2024. ביתר חלקי השירות הציבורי, קוצר שבוע העבודה בשתי פעימות: באוקטובר 2023 ל-41 שעות עבודה בשבוע, וכעת, ב-1 בספטמבר, הוא מקוצר בשעה נוספת, ל-40 שעות עבודה בשבוע.
מי יושפע מהמהלך במגזר הציבורי?
קיצור שבוע העבודה צפוי לחול על כ-400 אלף עובדי השירות הציבורי בישראל – משרדי הממשלה ושירות המדינה (בהם קוצר בפעימה אחת באפריל) וכן עובדי הרשויות המקומיות והאזוריות, עובדי המועצות הדתיות, עובדי האוניברסיטאות (העברית, תל אביב, בר-אילן, בן גוריון, חיפה, הטכניון, מכון ויצמן), עובדי 'שירותי בריאות כללית' וכן על עובדי חברות וגופים ציבוריים נוספים שהצטרפו להסכם לאחר חתימתו.
האם המשכורת תושפע מקיצור שבוע העבודה?
קיצור שבוע העבודה נעשה מבלי לפגוע בשכר העובדים. המשמעות היא למעשה הגדלת ערך השעה של העובד, השקולה לתוספת שכר על סך כ-5 אחוזים לערך השעה של העובדים, המשפיעה בין היתר גם על שווי השעות הנוספות ודמי הבראה.
כיצד קיצור שבוע העבודה ישפיע על עובדים במשרה חלקית?
קיצור שבוע העבודה משמעו גם קיצור מספר שעות העבודה המוגדרות כמשרה מלאה במגזר הציבורי, מ-182 שעות, לכ-173.33 שעות בקירוב. בהתאם, תחושב מחדש חלקיות המשרה של עובדים המועסקים במשרה חלקית בהתאם למספר שעות העבודה שלהם, או לחילופין, יקוצר גם שבוע העבודה שלהם באופן יחסי להיקף משרתם. עובדים שעתיים יושפעו אף הם באמצעות הגדלת ערך השעה.
מה לגבי הורים עובדים?
הורים עובדים הזכאים להיעדר עד שעה ביום (שעת הורות) בשנה הראשונה שלאחר הלידה, זכאים להפחתה זו מעבר לקיצור שבוע העבודה הכללי במגזר הציבורי.
מה לגבי המגזר הפרטי?
קיצור שבוע העבודה האחרון שנעשה במגזר הפרטי היה מ-43 שעות עבודה בשבוע ל-42, וזאת במסגרת ההסכם שחתמו ההסתדרות ונשיאות הארגונים העסקיים, וצו ההרחבה שנחתם בהקשר אליו בשנת 2018.
שבוע העבודה במגזר הפרטי אינו מושפע ישירות משבוע העבודה במגזר הציבורי. עם זאת, בענפים מסוימים ובמקומות עבודה מאורגנים מסוימים ישנם הסכמים המגדירים שבוע עבודה מקוצר, וייתכן שקיצור שבוע העבודה במגזר הציבורי יאיץ מגמה של קיצור שבוע העבודה גם במגזר הפרטי במסגרת הסכמים. בהסתדרות הבהירו, כי הם מעוניינים לקדם מול נציגי המעסיקים את קידומו של קיצור שבוע העבודה בישראל גם במגזר הפרטי.
איך נראה שבוע העבודה בישראל לעומת שאר העולם?
העובדים בישראל עובדים הרבה ביחס לממוצע במדינות ה-OECD, כ-8.3% יותר שעות בשנה. בצרפת החוק מגביל ל-35 שעות עבודה שבועיות, בדנמרק עד 37 שעות, ובבלגיה, אוסטרליה ושבדיה עד 38 שעות עבודה שבועיות. המחקרים מזהים מתאם בין שעות עבודה ארוכות לפריון נמוך, העשוי להיות מוסבר בין היתר בפיחות בערך השעה השולית ובשחיקת עובדים. פריון העבודה בישראל נמוך בכ-20% לעומת ממוצע ה-OECD.