
פתיחת שנת הלימודים בגבול הצפון ובעוטף היא אירוע חינוכי וביטחוני כאחד, ובצה"ל נערכים אליו. מילואימניקים רבים לא ילוו ליום הראשון בבית הספר את ילדיהם שלהם, אלא ילדים שחזרו לא מזמן לבתיהם בעוטף.
מדובר צה"ל נמסר כי ההיערכות הביטחונית כללה פריסת מאות מיגוניות בתחנות הסעה בבתי הספר וביישובים, מיגון של בתי ספר ופיתוח של מערך ההתרעה. עוד נמסר כי בשבועות האחרונים צה"ל וכוחות ההגנה האזוריים (הכוללים כיתות כוננות לצד כיתות מילואים וסדיר) השלימו סדרת תרגילים בשיתוף עם מוסדות החינוך בדרום ובצפון. הכוחות תרגלו תרחישים שונים בהגנה על בתי הספר ועל המרחבים השונים שסביבם.
לכל מוסד חינוך בנגב המערבי מוקצים חיילי מילואים, שיוצבו בעמדות שמירה בסביבת בית הספר ויפטרלו עם רכבים צבאיים. כמו כן, בקריית החינוך 'מגן' שבמועצה האזורית אשכול הושלמה הקמת קיר מגן מבטון בין רצועת עזה לבין בתי הספר, במטרה להגן מפני איומים מכיוון הרצועה.
ביישובי קו העימות בצפון יוקצו צוותי הגנה מהיישובים, שיאבטחו את נקודות קליטת התלמידים במוסדות החינוך ואת פיזורם ביישובים. כוחות לוחמים יוצבו בכוננות ייעודית לבתי הספר, ואחרים יוצבו בצמתים מרכזיים כעתודה.
צה"ל יהיה נוכח בפתיחת השנה גם ברמה החינוכית. חיילים מגרעיני נח"ל ילוו את הקהילות בפתיחת שנת הלימודים בקו העימות, ומורות חיילות ישמשו כסייעות במקצועות לימוד שונים. מש"קיות 'תקומה', תפקיד חדש שנוצר במלחמה במסגרת מסלול גרעיני הנח"ל, יסייעו לקהילות המפונות וייתנו מענה חינוכי-חברתי לתלמידים.


